• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCIASHECK: Zajímavý!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: “Všichni víme, jak snadno hubneme břicho a jak zatraceně blbě jdou dolů stehna nebo zadek”

No, jakoby ne. Kdyby mi stehna a zadek zůstaly v současném objemu, ale šlo do háje břicho, jsem happy. Naprosto. Ale když něco ubyde, ubyde to ze zadku nebo ze stehen, až pak odkudkoliv odjinud.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tohle je možná dobrá chvíle podělit se s vámi o nějaké úvahy z poslední doby. :D Inspirovalo mě k tomu to, co psala TAPINA - že některé věci "tak mají být", anebo spíš, že "tak" prostě jsou, protože tak to holt funguje.

Začínám si tak trochu myslet, že tajemství obezity je vlastně ještě složitější. A zejména u žen (zas za to dostanu vynadáno, jsem s tím smířená, ale hormony jsou prostě faktor, se kterým se musí počítat). My jsme zvyklí cílit s hubnutím na ten viscerál, který jde relativně snadno dolů a který je nebezpečný (všechna ta apokalyptická varování před drastickými zdravotními důsledky obezity se týkají zejména viscerálu, jediná zásadní výjimka je přetěžování kloubů a tyhle víceméně fyzikální věci). A máme pocit, že zdravá váha se pozná podle krásné postavy. Ale ono to podle mě takhle jednoduché není.

- V první řadě je tu faktor podkožního tuku, který se chová jinak a reaguje na jiné věci. Je podstatně míň nebezpečný, ale podstatně hůř odstranitelný. Všichni víme, jak snadno hubneme břicho a jak zatraceně blbě jdou dolů stehna nebo zadek.

- Pak je tu faktor lipedému (v horším případě lymfedému), který vzniká hormonálně, je typický pro ženy, případně hormonálně nestandardní muže, a zlikvidovat se prakticky nedá (všechny webovky, které jsem kdy prošla, autoritativně tvrdí, že "there is no known cure" a že aspoň trochu funguje jenom opakovaná liposukce a plastiky). Lipedém přitom vzniká a roste v období hormonálních změn a je svázaný s ženskými hormony, tzn. hlavně během puberty, těhotenství, kojení atd. atd. A jestli to dobře chápu, s každým dalším obdobím hormonálních změn může ještě povyrůst. Když se rozvine opravdu extrémně, zjm. tak, že už opravdu hrozně překáží v pohybu, může vést ke snížené pohyblivosti a tím podněcovat rozvoj lymfedému. Což jsou takové ty hnusné asymetrické deformace, které člověk vidí zjm. u extrémní obezity (googlujte "lymphedema" nebo "lymphoedema", pozor, jen na vlastní nebezpečí).

- Vytahaná kůže je další faktor. Kdysi se moje sestra, krásná žena se zdravou (byť nikoli nějak zásadně nízkou) váhou, rozhodla nasadit keto. Vztahy jsou mezi námi složité, tak jsem jí to vyloženě nerozmlouvala (byť jsem měla tisíc chutí), jen jsem se opatrně zeptala, jestli si je jistá. Odpověděla mi tak, že si rozepla kalhoty a ukázala mi svoje břicho. Hodně předtím zhubla (plus má taky dvě děti samozřejmě) a povislou kůži na břiše považovala za důkaz, že je třeba začít hladovět. Jak píšu, vztahy mezi námi jsou složité, tak jsem jí to nerozmlouvala a omezila se na respektování jejího rozhodnutí (které se ukázalo být kontraproduktivní - něco sice shodila, ale na břiše se to moc neodrazilo, a hlavně, v následujících x měsících v návaznosti na to šíleně nabrala. Byla bych jí to mohla chmurně prorokovat a varovat ji, ale někdy je holt lepší držet hubu a vážit si momentálně dobrých vztahů).

- No a samozřejmě k tomu se u žen připočítávají změny na postavě, které vyrobilo těhotenství - váhové skoky nahoru a dolů, vytahaná kůže, strie, a tak dále, které se podobají změnám vzniklým přibíráním a hubnutím, ale na břiše se podepisují ještě daleko víc.

Takže pointa: potřebujeme jemnější rozlišování jednotlivých úrovní problému, protože nic z toho, co jsem tu popsala, na běžné hubnutí nereaguje. Povislá kůže je ještě horší, s lipedém se dá jen trochu zmírnit a podkožní tuk je rezistentní jako blázen. A až na povislou kůži jsou to všechno věci, které se především a zásadně týkají žen. A možná je tohle všechno potřeba vědět, protože jinak člověk investuje spoustu sil do aktivit, které jeho problém řeší jen zčásti, možná dokonce jen z menší části.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TAPINA: videl bych to evolucne dost podobne, nakonec objem je hlavne zasoba vody a spalitelnejch tuku
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PALEONTOLOG: V každé přírodním způsobem žijící populaci někde v Africe, která neslyšela o zpracovaných potravinách a pro vodu chodí deset kilometrů, jsou většinou ženy kolem klimakteria docela obtloustlé. Některé věci možná prostě tak mají být.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Nepletla bych si uměleckou stylizaci a ideály krásy s tím, jak populace reálně vypadá.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LUSINDA: ale věstonické a další venuše maj taky korpulentní tvar a neřekl bych, že byl neolit bůhví jakej blahobyt. zákonitě hubení jsou jen hladovějící lidi,
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: já si podle Mánesových oblých děvčat nemyslím, že bylo lidstvo nejhubenější když dřelo na poli. 😊 Ale za války a hladomoru to bylo jiný...... hrozný jsou grafiky z toho Irského.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: Jako takhle, jedna věc je, co si myslím o řadě "nežer a hejbej se", a úplně jiná věc je, že nejhubenější bylo lidstvo v době, kdy celej den fyzicky dřelo a "cvičení" byla mondénní aktivita pro pár příslušníků fyzicky nečinné aristokracie.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: já jsem zhubla cvičením za život několikrát a výrazně. Tak se ptám. Pohybu mám hodně, ale na cvičení jsem momentálně (moc slušně řečeno) nepříliš motivováná. 😅
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: No to se neptej mě. :D Mainstream to používá dle gusta každého soudruha, podle toho, co se mu zrovna v tu chvíli hodí. Někdo má rád argument "stačí pořád jen nesedět na prdeli", jiný "čtyřikrát týdně je zoufale málo." Tyhle vulgo lidové moudrosti nejsou žádná exaktní věda, a pokud nemáš dramatické krátkodobé výsledky (a ne, ty dlouhodobé v podstatě nikoho nezajimají, často ani doktory), tak se jen vymlouváš, žereš moc a hejbeš se málo. A to kdybys jedla jen dvakrát denně misku kuřete na páře se zeleninou a posedle každý den tři hodiny klusala po místním lesíku.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: "nežer a hýbej se" znamená co? Cvičit, nebo se normálně hýbat?
    KURE
    KURE --- ---
    CORNELA: :D ok, ok. mě to připomělo takový ty ezo vejšplechty no.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: když se tří týdnů po 1) záměně eliquisu za Xarelto a 2) nasazení detralexu nic nestane, mám přijít pro něco na odvodnění.
    Musím uznat, že o mě pečují hezky. A neshazují stížnost na 4 kila otoku pod stůl. A nehází nic na obezitu, ani mě nechtějí hubnout (což by teda mohli chtít, já teda chci).
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MAR_TINA: Otok bych prohnala kortikoidem :D
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    KURE: A říká se tomu svalová paměť :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já mám pořád otok, který má odhadem 3-5 kg. Nejhorší je asi cvičení před zrcadlem, moje boule mezi všema těma krásnýma spolucvičícíma. Meh.
    Dneska mi vyměnili léky, jestli to bylo ono, se pozná do měsíce.
    Nebo je to nemocí a odteču do jara.
    Nebo to bude reakce na všechny léky tohoto typu a mám to října.
    Nebo je to vlastnost mého těla a budu medúza na věky. Tlustá medúza. Aaaa

Vůbec nevím, jestli se ve stavu permanentního toku dá hubnout tuk skrytý pod ním, ale zdá se mi, že ne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BERUSKA_CA: takže i druhá světová byla na hubnutí krátká!
    Sorry za černý humor, ale ve světle těhle informací...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Tak je to zjevně příspěvek z Instáče nebo odkud, míra zjednodušení bude nadlimitní. Nicméně ono to popisuje prostě to, co stejně všichni víme, totiž že váha má tendenci se tvrdošíjně vracet na maximální dosaženou hodnotu. Jak ten mechanismus vypadá biologicky mebo biochemicky je důležité vlastně jenom do té míry, do jaké je medicína nebo farmakologie schopná vyvinout léky nebo terapie, které tenhle jev můžou pomoct minimalizovat. Nicméně jinak to není prostě nic nového a i kdyby to přineslo změny v lékařském diskursu, tak jako tak bude trvat generaci, než se to projeví na chování v jiných než obezitologických ordinacích, a dvě generace, než mainstream přestane přemílat "nežer a hýbej se, je to snadné, stačí jen chtít."
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    A hele, na discovery.com to je - ted nemuzu poslat link, jsem v blby zemi :)

In contrast, your fat cells live a fairly long time — an average age of 10 years. The bones in your body also regenerate about every 10 years. If you think 10 years is a long time, you haven't seen anything yet. Other parts of your body are just as old as you are.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam