• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ARGANNAH: ano, je to vytahana kuze, ale prekvapive ne az tak moc a pak hlavne tuk. na podzim 2022 jsem byla na konzultaci k liposukci bricha a doktor byl tim mozstvim tuku az prekvapenej, protoze na prvni pohled vypadam stihla, hlavne teda zepredu a to jsem mela o nejakych 8 kg vic nez ted. jenom liposukce uz nepripada v uvahu, uz tehdy to bylo s kuzi na hrane a ja jsem mezitim jeste jednou rodila, takze to uz je passe, to by nevypadalo dobre.
    ten podzim 2022 jsem byla i ja bodystatu a na trupu to bylo pres 200% tuku, vyrazny nepomer oproti zbytku tela. ted netusim, ale z profilu vypadam jak tehotna a diastazu ani po 3 detech nemam. jsem rozhodnuta, ze bricho necham uriznout a budu se modlit, aby se pak tuk ukladal treba na zadku nebo stehnech, to by bylo super, hlavne ne treba v obliceji. :)
    kazdopadne moje telo vypada jak slepene z 2 lidi, stihle a celkem svalnate koncetiny a k tomu trup radsi bez komentare.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ARGANNAH: No, mne tuk do stehien nejde nikdy, len do brucha.
    Cely sa hromadi v oblasti trupu, nozicky a rucicky hubene. Ma to cela matkina strana rodiny.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ARGANNAH: já taky hubnu břicho dost blbě a nabírám zpět první, zatímco boky a stehna jdou lépe.
    Když jsem naposledy hubla, vypadala jsem jak zápasník - zadek, boky a stehna šla dolů relativně rychle, zatímco břicho jako poslední a jak mám široká ramena, tak jsem vypadala jak trojúhelník.
    Teď, pět let po porodu, můžu zodpovědně říct, že břicho je zpátky a je to tuk, ne povolená kůže.

Jsme holt jiný typ postavy. Moje matka byla v mládí tyčka a pak i vlivem léků jablko s tenkými nohami a tlustým břichem. Já jsem dostala nějaké geny od táty, že mám i pas, ale to břicho naskakuje ochotně hned.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    POZITRON: Díky za koment! Ale doplňující dotaz, nemůže to být z větší části vytahaná kůže a povolené svaly spíš než tuk? Zvlášť jestli jsi relativně čerstvě po porodu
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ARGANNAH: na me tvrzeni "Všichni víme, jak snadno hubneme břicho a jak zatraceně blbě jdou dolů stehna nebo zadek." take absolutne neplati, bricho hubnu az jako uplne posledni. PCOS, androgynni postava, takze je to hormonalni zalezitost. ted v lete jsem byla na svem vahovem minimu za dlouhe roky, mozna bych se nezdrahala pouzit ani slovo hubena (jinde by me vypiskali, ale tady snad ne, takze proste hubena), ale bricho se drzelo i tak. pneumatika pres zaludek i spodni bricho. az dokojim, necham si ho uriznout, jina cesta u me neni a hladovet odmitam.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAR_TINA: no to mi připomnělo moji tetu Máňu, co přežila koncentrák a už nikdy se nepřestala cpát. Měla 200 kilo.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCIASHECK: Ok, chápu. A děkuju za tu poznámku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: A ženy po čtyřicítce. Mladší ten tuk mají většinou v podloží a dole (zadek, stehna), starší jdou do koule.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Kdyz ve velkem prispevku pises o zenskem hubnuti a zenske tloustce a ja na nej reaguju, nereaguju na chlapske hubnuti.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCIASHECK: Tak v tom velkém příspěvku jo, ale teď reaguju na to, co jsi psala, že je to problém skoro kohokoliv, kdo má předpoklady k jablkoidnímu typu postavy, to jsou především skoro všichni chlapi
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Tak ja myslela, ze mluvis predevsim o zenske tloustce a zenskem hubnuti. Snad zadny zensky jabko nehubne snadno bricho a tezko stehna.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Já teda břicho snadno nehubnu a většinu tuku mám teď právě v břiše. Doby, kdy jsem byla typ hruška a špeky schovala pod sukní, jsou nenávratně pryč.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCIASHECK: No nevím, po mnoha letech pozorování, jak hubne můj muž (ve zkratce, začne makat, malounko míň jí a padá to dolů skoro samo), bych si teda nemyslela, že je to takhle univerzální.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Myslim, že je to případ skoro kohokoliv, kdo má předpoklady k jablkoidnímu typu postavy nebo postavy s ne zrovna útlejma ramenama a většíma prsama.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCIASHECK: Zajímavý!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: “Všichni víme, jak snadno hubneme břicho a jak zatraceně blbě jdou dolů stehna nebo zadek”

No, jakoby ne. Kdyby mi stehna a zadek zůstaly v současném objemu, ale šlo do háje břicho, jsem happy. Naprosto. Ale když něco ubyde, ubyde to ze zadku nebo ze stehen, až pak odkudkoliv odjinud.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tohle je možná dobrá chvíle podělit se s vámi o nějaké úvahy z poslední doby. :D Inspirovalo mě k tomu to, co psala TAPINA - že některé věci "tak mají být", anebo spíš, že "tak" prostě jsou, protože tak to holt funguje.

Začínám si tak trochu myslet, že tajemství obezity je vlastně ještě složitější. A zejména u žen (zas za to dostanu vynadáno, jsem s tím smířená, ale hormony jsou prostě faktor, se kterým se musí počítat). My jsme zvyklí cílit s hubnutím na ten viscerál, který jde relativně snadno dolů a který je nebezpečný (všechna ta apokalyptická varování před drastickými zdravotními důsledky obezity se týkají zejména viscerálu, jediná zásadní výjimka je přetěžování kloubů a tyhle víceméně fyzikální věci). A máme pocit, že zdravá váha se pozná podle krásné postavy. Ale ono to podle mě takhle jednoduché není.

- V první řadě je tu faktor podkožního tuku, který se chová jinak a reaguje na jiné věci. Je podstatně míň nebezpečný, ale podstatně hůř odstranitelný. Všichni víme, jak snadno hubneme břicho a jak zatraceně blbě jdou dolů stehna nebo zadek.

- Pak je tu faktor lipedému (v horším případě lymfedému), který vzniká hormonálně, je typický pro ženy, případně hormonálně nestandardní muže, a zlikvidovat se prakticky nedá (všechny webovky, které jsem kdy prošla, autoritativně tvrdí, že "there is no known cure" a že aspoň trochu funguje jenom opakovaná liposukce a plastiky). Lipedém přitom vzniká a roste v období hormonálních změn a je svázaný s ženskými hormony, tzn. hlavně během puberty, těhotenství, kojení atd. atd. A jestli to dobře chápu, s každým dalším obdobím hormonálních změn může ještě povyrůst. Když se rozvine opravdu extrémně, zjm. tak, že už opravdu hrozně překáží v pohybu, může vést ke snížené pohyblivosti a tím podněcovat rozvoj lymfedému. Což jsou takové ty hnusné asymetrické deformace, které člověk vidí zjm. u extrémní obezity (googlujte "lymphedema" nebo "lymphoedema", pozor, jen na vlastní nebezpečí).

- Vytahaná kůže je další faktor. Kdysi se moje sestra, krásná žena se zdravou (byť nikoli nějak zásadně nízkou) váhou, rozhodla nasadit keto. Vztahy jsou mezi námi složité, tak jsem jí to vyloženě nerozmlouvala (byť jsem měla tisíc chutí), jen jsem se opatrně zeptala, jestli si je jistá. Odpověděla mi tak, že si rozepla kalhoty a ukázala mi svoje břicho. Hodně předtím zhubla (plus má taky dvě děti samozřejmě) a povislou kůži na břiše považovala za důkaz, že je třeba začít hladovět. Jak píšu, vztahy mezi námi jsou složité, tak jsem jí to nerozmlouvala a omezila se na respektování jejího rozhodnutí (které se ukázalo být kontraproduktivní - něco sice shodila, ale na břiše se to moc neodrazilo, a hlavně, v následujících x měsících v návaznosti na to šíleně nabrala. Byla bych jí to mohla chmurně prorokovat a varovat ji, ale někdy je holt lepší držet hubu a vážit si momentálně dobrých vztahů).

- No a samozřejmě k tomu se u žen připočítávají změny na postavě, které vyrobilo těhotenství - váhové skoky nahoru a dolů, vytahaná kůže, strie, a tak dále, které se podobají změnám vzniklým přibíráním a hubnutím, ale na břiše se podepisují ještě daleko víc.

Takže pointa: potřebujeme jemnější rozlišování jednotlivých úrovní problému, protože nic z toho, co jsem tu popsala, na běžné hubnutí nereaguje. Povislá kůže je ještě horší, s lipedém se dá jen trochu zmírnit a podkožní tuk je rezistentní jako blázen. A až na povislou kůži jsou to všechno věci, které se především a zásadně týkají žen. A možná je tohle všechno potřeba vědět, protože jinak člověk investuje spoustu sil do aktivit, které jeho problém řeší jen zčásti, možná dokonce jen z menší části.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TAPINA: videl bych to evolucne dost podobne, nakonec objem je hlavne zasoba vody a spalitelnejch tuku
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PALEONTOLOG: V každé přírodním způsobem žijící populaci někde v Africe, která neslyšela o zpracovaných potravinách a pro vodu chodí deset kilometrů, jsou většinou ženy kolem klimakteria docela obtloustlé. Některé věci možná prostě tak mají být.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Nepletla bych si uměleckou stylizaci a ideály krásy s tím, jak populace reálně vypadá.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LUSINDA: ale věstonické a další venuše maj taky korpulentní tvar a neřekl bych, že byl neolit bůhví jakej blahobyt. zákonitě hubení jsou jen hladovějící lidi,
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: já si podle Mánesových oblých děvčat nemyslím, že bylo lidstvo nejhubenější když dřelo na poli. 😊 Ale za války a hladomoru to bylo jiný...... hrozný jsou grafiky z toho Irského.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: Jako takhle, jedna věc je, co si myslím o řadě "nežer a hejbej se", a úplně jiná věc je, že nejhubenější bylo lidstvo v době, kdy celej den fyzicky dřelo a "cvičení" byla mondénní aktivita pro pár příslušníků fyzicky nečinné aristokracie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam