• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: a to jsem já ocenila, že když jsem se nechala změřit a vše jsem měla v normě, že mi nic nevnucovali, docela příjemně mě to překvapilo
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: to bohužel věřím, to je taková podprahová a i nadprahová manipulace, to je hrozný. Zavrtat se do člověka, říct mu, že vlastně tak jak je, není dost dobrý nebo dokonce je naprosto nedostatečný a teprve já ho učiním dostatečným.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ELIZHANNAH: Jak jsem psala v jiném klubu, taky mi chtěli, při měření kompozice těla za dvě stovky, prodat program za 11.000,- přesto, že jsem měla vše v normě. Nátlak byl vyvinut nepříjemnej.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MAR_TINA: díky. Je to do jisté míry můj dlouhodobý koníček. Psala jsem už na škole závěrečnou práci na něco podobného, tehdy na persvazivní prostředky reklamy.
    KOCHANSKA_CH: jj, bohužel :-(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ELIZHANNAH: díky že to sdílíš. Ty to umíš dobře odhalit a popsat, pro ostatní to je dobrý návod.

A ano, predátorský marketing je nechutný. Osobní trenérka by měla být tak dobrá, že nepotřebuje klienty lovit tahkle.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ELIZHANNAH: Nefér taktika, manipulativní, na slabší kus zafunguje.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Trochu jsem váhala, zda to sem psát... připadám si až nepatřičně rozhořčená, no ale... jo, je to tak:

V poslední době mám problém s tím, jak některé hubnoucí programy využívají marketingové taktiky, které místo podpory zdraví spíš parazitují na našich nejistotách.

Sleduji jednu trenérku a výživářku na FB, to už jsem psala dříve. Některé její rady mi přijdou užitečné, ale její manipulativní přístup mi prostě vadí. Neustále od ní čtu/slyším fráze jako „Pracujeme s mindsetem!“ nebo „Potřebujeme pozitivní myšlení!“. A i když se to do jisté míry snažím ignorovat, někdy to jde těžko.

Například v jednom z jejích posledních textů:

„Proč se nemiluju taková, jaká jsem?“ Na první pohled to působí jako výzva k sebelásce, ale ve skutečnosti to spíš naznačuje, že je se mnou něco špatně. Vyvolává to vnitřní konflikt a zároveň nabízí řešení – její program.
    „Proč bych já měla být pro sebe důležitá?“ Opět zdánlivě pozitivní výzva k sebepéči. Jenže tato otázka adresáta v podstatě obviňuje, že to tak není, že pro sebe není dost důležitý, že se zanedbává. Má vyvolat pocit viny a nalákat na její nabídku, která tenhle problém „vyřeší“.
    „Máte těch 10 kg pořád dole, nebo už jsou zase zpátky?“ Rejpne si, protože proč ne. Realita je taková, že hubneš pořád dokola, to dá rozum.
    „... jsem nejen o 10 kilo lehčí, ale dokonce nosím i šortky a užívám si všech letních aktivit s dětmi!“ Zatímco když jsi tlustá, zahal se od hlavy až k patě, ne aby tě napadlo si užívat letních aktivit s dětmi.

Do toho přidává na FB spoustu videí, která mají svým způsobem „vymýt hlavu“. Každý den, v některých obdobích několikrát za den. Výsledkem je, že člověk cítí tlak.

Vidím v tom klasický predátorský marketing. Cílit na nejistoty adresáta, emocionálně jej zasáhnout a přesvědčit, že právě její program má odpovědi na všechny otázky. Obávám se, že je to prostě model „Vytvořit problém – prodat řešení – udržovat závislost“. Nejvíc mi vadí, že zneužívá koncepty sebelásky a sebepéče a pozitivního myšlení ne k tomu, aby s tím člověku pomohla, o to ve skutečnosti samozřejmě nejde, jde o to, aby jí znovu nasypal své peníze. Když program nezafunguje nebo jeho účinky nejsou trvalé, přijde další kolo nenápadného popichování (šortky! plavky!) a obviňování (zase jsi to nezvládla udržet, zase se o sebe dost nestaráš) a další nabídka.

Je to něco, co mi opravdu vadí, protože vidět tyhle metody v praxi znamená uvědomit si, jak snadno lze manipulovat s naší touhou po přijetí a po sebelásce.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ozempic Killed Diet and Exercise - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/health/archive/2024/12/diet-exercise-ozempic/680909/

Ozempic Killed Diet and Exercise - The Atlantic
    https://archive.is/Q5HOf

(Pochopitelně, že ne. Dieta ve smyslu zdravé stravy a fyzická aktivita mají smysl i pro lidi, kteří obezitou netrpí.)

But if lifestyle interventions are meant to have the same benefits for people diagnosed with obesity as they would for anyone, how special is their role in treatment? Lewis and other doctors told me that people on Ozempic might still need some tailored dieting and exercise advice, because rapid weight loss can create specific health needs. For instance, clinical trials found that people on GLP-1 drugs were losing lots of muscle and bone as their bodies shrank in size; in fact, these and other fat-free tissues accounted for 25 to 40 percent of their total weight loss. To mitigate any added risk of weakness or fractures that might result, some experts now suggest that people on these medications should eat more protein and engage in more resistance training than they might in a traditional lifestyle intervention.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    zase clovek vi, kdyby ho zvazoval a mel takove potize, ze to neni cesta pro nej, myslim, ze je super, ze to prizna.

Ale pak to vlastne taky dost ukazuje, ze psychicky nemocny clovek proste musi pracovat primarne na prsychice nebo na obou rovinach zaraz, ze zamerit se jen na stravu vlastne nemusi vubec pomoct... a to tady vlastne uz davno vime:)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAR_TINA: no taky ze mě mohl tahat nemalý prachy
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARKYSHA: takže hraje jen na jistý výsledek. Nezní to úplně dobře.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VESTIGIA: no Havlíčka jsem přes trenéra znala osobně, dokonce jsem se k němu dostala a on mi řekl, že psychicky nemocné nedělá, protože tam ten výsledek je vždycky nejistý.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ozempic seems to be changing the second hand clothes market, creating a surge in plus-size women’s apparel sales. Size 3XL listings have doubled over the last two years
    https://www.voguebusiness.com/story/consumers/how-ozempic-is-reshaping-the-resale-market
    a také
    Ozempic is a modified, synthetic version of a protein discovered in the venomous saliva of the Gila monster, a large, sluggish lizard native to the United States.
    https://www.astralcodexten.com/p/why-does-ozempic-cure-all-diseases

Obojí via
    52 things I learned in 2024 | by Tom Whitwell | Dec, 2024 | Medium
    https://medium.com/@tomwhitwell/52-things-i-learned-in-2024-75efffe44f15
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Odhaduju, že Vestigia odkazuje hlavně na jedno video v hloubi Fitness007, kde opravdu většina obsahu je o tom, jak je to s muži a ženami "správně".

Úplně bez ohledu na to, nakolik s ním v tom ne/souhlasím, si myslím, že na tenhle obsah člověk kouká kvůli úplně jiným věcem a genderové role tam jsou, nyxácky řečeno, offtopik.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: a možná tě to překvapí, ale i kvůli své práci sleduju tyhle věci, myšleno IMV, Havlíčka a další, pravidelně. A taky čtu ;-)
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: ale jdi ty brepto :-) To nejsou rozbory, on se tím vůbec netají. A ano, pustila.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    VESTIGIA: a pustila sis to? velmi pochybuji. třeba to napravíš a přestaneš dělat tyhle rozbory
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CMLKA: Nevím, podle těch příspěvků tam je to něco jako elixír života :o)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TAPINA: a co ma ta Caga delat?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TESSS: to chce asi zkouset najit spravna... kamaradka taky pribirala, tak nasli takovy, ktery fungujou a vahu ma v pohode. ALe je to proste naprd a taky je potreba asi doktor, kterej to neodmavne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam