• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ACKO
    ACKO --- ---
    ARGANNAH: ale tvat na tom, že každý den budeš mít vyvážený jídlo, je taky dost zbytečný, prostě můžeš jíst pár dní jen ovoce a zeleninu, pak zase si dáš větší množství masa, tělo si to samo přechroustá. A pocit hladu a "zasycení" je velice subjektivní záležitost, já mám třeba nejmíň hlad, kdy už 24 hodin nejím.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ACKO: Tak ono to taky samo o sobě plnohodnotný jídlo není, že. Má to nula nula makronutrientů, zasytí to jen na chvilku, celkem bez ohledu, jestli je ta zelenina vařená nebo syrová. Jako jo, když třeba v salatu je kousek bílkoviny a zálivka a je k tomu kus pečiva, to je něco jiného. Ale jinak, samozřejmě že to není kompletní jídlo. Je dobře, že se tyhle starý zdravý zvyky pořád držej.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ACKO: Jo, tímhle mě vytáčí muž. Já bych třeba za večeři považovala samotný čerstvý hrášek, když je jeho sezóna, a on se zeptá, co bude jako kromě toho k té večeři.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: No ked je v salate alebo k salatu chleba, tak som hladna… neviem ci to je tym, ze to je teple. A ked tam chleba nie je, tak to mozem ist rovno na dezert.
    Ale mam proste rebricek zasytenia ryza->bulgur->varene zemiaky->kuskus/cestoviny->chleba
    ACKO
    ACKO --- ---
    TAPINA: já si třeba myslím, že v našich končinách jíme zoufale málo syrový zeleniny a ovoce, vlastně to nepovažujeme za plnohodnotný jídlo, jen za nějakou svačinku, že by to někdo měl jako plnohodnotný oběd a večeři, to je spíš výjimka, hlavně něco nevařeného je považováno za nějaký podřadný jídlo, nouzovou náhražku, což je naprostá blbost
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Aby mě jídlo zasytilo, potřebuju aby prostě mělo všechny složky - bílkoviny, tuky, sacharidy. Teď experimentuju s večerema ze zeleniny a masa, nijak neomezuju množství, prostě tak, abych se najedla, ale většinu tvoří zelenina. Zjistila jsem, že se to docela dá skloubit s požadavky rodiny, oni si třeba ještě k tomu vezmou pečivo, já už ne. Tak uvidíme, co to v delším horizontu udělá, já jsem jedla zeleniny zoufale málo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: a místo rýže chleba?

Já miluji vietnamskou, japonskou a některou čínskou kuchyni a rýži, ale chce to hodně laborovat s ostatními složkami, abych po rýži neměla hlad. A druhem rýže.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: tyjo :) mne kus bieleho masa s poriadnou porciou ryze vydrzi 5 hodin a nepotrebujem dezerty ani snacky. Bez ryze len so zeleninou za hodinu loudim.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MART1NKA: u me je to spis naopak, ryze je pro me hrozne hladovy jidlo... teda ni ryzi ani chleba nejim extra casto, ale ohledne ryze se do me vejde fakt hodne a furt mam hlad...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MOODYCAT: Mě taky vietnamská kuchyně neuchvátila. Čínská a japonská jo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jen tak pro zajímavost. Nějak jsem měl zafixované, že zápasníci sumó se vykrmují hlavně rýží, ale oni teda přijímají i dost proteinů (kuře, ryby, tófu) a zeleniny (a piva :)).
    Dvě velká jídla denně, 2 × 10 kcal.
    Ale oni teda jsou ve skutečnosti dost namakaní než jednoduše obézní. Náročný fyzický trénink je přeci jen vedle jídla a spánku jejich nejdůležitější denní náplní.

What do sumo wrestlers eat? Do they just eat a diet of nothing but chips, candy, and soda? - Quora
    https://www.quora.com/What-do-sumo-wrestlers-eat-Do-they-just-eat-a-diet-of-nothing-but-chips-candy-and-soda

GURUNAVI Japan Restaurant Guide | Let's experience Japan
    https://gurunavi.com/en/japanfoodie/s/2016/09/sumo-diet-and-lifestyle.html

Chankonabe - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Chankonabe

Na to konto si říkám, že restaurace zaměřená na čankonabe je díra na trhu, tohodle trendu se tu ještě nikdo nechytil, pokud vím. :)
    KURE
    KURE --- ---
    BERUSKA_CA: A zase porovnavani hrstek s kouskama.
    Takhle to prostě nejde hodnotit.

Ale je docela možný, že subjektivně můžou uspokojovat ruzny lidi ruzny druhý priloh, už jen proto, že jsou pouzivany v jinym jídle.

Ale existují studie na satiety power
    Foods with different satiating effects in humans - PubMed
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2268137/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CMLKA: Pozerala som sa na Dine4fit (kaloricke tabulky)
    Tvrdia, ze krajec ma 55g a mala porcia uvarenej ryze 150g. Ked sa to srovna na 100g, chleba je kalorickejsi. Mam tam kvaskovy Bakers street. 150g ryze je cca 1,5 krajca.
    Tak ani chleba nejes osamote. Treba vymysliet jedlo, ku ktoremu sa oboje da dat ako priloha.
    ACKO
    ACKO --- ---
    CMLKA: no upřímně, já do toho míchám zeleninu syrovou nebo dušenou, zakapu olivovým olejem, jím to takhle dost
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: “Stredoevropska valkyra” je krasne oznaceni proti memu obvyklemu “slovanske prase”, ktery pro sebe pouzivam :).

Jinak ja nemam na vietnamskou kuchyni asi ty spravny bunky. Mne to proste moc nechutna, prijde mi to chutive moc “cizi”.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ACKO: OK ja si asi nedovedu prestavit, jak schroustam suchou rejzi, naproti tomu chleba suchej jim clekem bezne...ale jak rikam, ja mam fotky z kocarku s kurkou chleba a kradla sem ten polosuchej, co babicka susila na topeni slepicim. Takze jsem dost biased :)))
    GALE
    GALE --- ---
    CMLKA: Cvrckovicky je žitno-pšeničný a já raději více žitné mouky než pšeničné. Rozmrazované je poladěné určitě. Nezatracuji ho, své použití má, i když ho kupuji spíš výjimečně, protože je dobré jen ten den. Normální bílé rohlíky jsou levnější a dají se jíst i druhy a třetí. Výživová hodnota stejná.
    ACKO
    ACKO --- ---
    CMLKA: v tomhle porovnání mě určitě zasytí hrnek vařený rýže, jinak chleba hlavně ne pšeničný
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GALE: OK pominu, ze mi cvrcovicky moc nechutna, ale myslela jsem treba to, co koupis v Albertu...ja nevim, ja uz treba tenhle "chleba" skoro nejim a rozmrazovane pecivo mozna taky bude mit nejakou tu chemiku navic, nebo? Ale jak rikam, je to jen uvaha vedena aktualni cetbou. Rrotoze na rozdil od ryze, jejiz uprava se za poslednich x let asi moc nezmenila u chleba ta zmena je evidentni.

Jako nevim, ja pecivo miluju, me spis rejze prijde takova hladova...ale chtelo by to pokus....taky co porovnavame? Hrnek suchy rejze a krajic suchyho chleba? To sem asi nikdy neotestovala, ale minimalne bych si radsi dala chleba...

TAPINA: neni to spis tim, ze si peces moc dobrej :))
    GALE
    GALE --- ---
    CMLKA: Tohle je trochu tvrzení odvážné založené na pocitech výjimečnosti chleba za 120 Kč. Popravdě se moc neliší od chleba levnějšího kvaskového cvrčkovickeho za 50 Kč.

Jinak filipiku na rohlíky doplním o jeden fakt. Rohlík má 43 g, krajíc chleba 70 g a víc, různé tmavé bulky 60 g. Zasytí zčásti méně, protože je prostě menší.
    Ano, jím bílé rohlíky a 1,5 rohlíku mě zasytí stejně jako krajíc chleba.
    Když jsme u rohlíků. Zjistila jsem, že v Globusu mají boží žitné rohlíky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam