• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    XMARGE: někde jsem zachytila dokument o tom, jak se oliváče pančují. Takže je dost možné, že ty běžně dostupné jsou prostě směska všeho možného a proto nechutnají tak dobře. Zkusím to najít.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MAR_TINA: a zkoušela jsi ten štýrský dýňový? Ten chutná úplně jinak než klasický dýňový /ten já taky nerada.

    TAPINA: mně by taky nenapadlo, že záleží na zemi původu, ale my jsme dlouho kupovali oliváč v Lidlu při řeckých týdnech, pak jsme si navezli zásobu z Korfu a jednoho dne docházel, manžel koupil nějakej lepší z Alberta a já se vyvrátila, jak je hnusnej - byl Španělskej. U tchánů pak taky měli španělskej a taky byl hnusnej.. od tý doby víme, že musíme kupovat jen řeckej, jinak to xmarge nebude jíst:o)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Tady se na trhu objevuje putovni stanek s oleji, jsem rada, ze me nekdo chape :) to je alchymie. Dobry olej a dobre koreni a ani clovek nemusi umet varit.
    Lanyzovy olej (idealne z cerneho lanyze) bych mohla pit z lahve.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: docela oblibuju arašídový olej, pokud člověk není alergik, tak je dost fajn.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: já si pamatuju zase jeden pracovní kolektiv, kde členky toho kolektivu při společném obědě obsesivně vše krájely na čtverečky velikosti 1 × 1 cm, tyto čtverečky poté složitě přesouvaly po talíři sem a tam, asi jako by snad pod nimi něco schovávaly a hrály s nimi skořápky a mezitím komentovaly proč je to jídlo nechutné. Všechny byly ztělesněné přání dobré chuti, opravdu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Hlásím, že jsem koupila řecký oliváč a je to lepší. Mě nikdy nějak nenapadlo řešit, odkud je.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: ehm, mně
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak mě lněný a dýňový chutná jako vyjetý olej.
    A kočkám zjevně taky, kdysi dostaly předepsán lněný na srst a prý si to mám strčit...na salát.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUCIASHECK: je do salátů.... voní po olivách, ale ta chuť je jemná. Prodávali tam i naložené olivy a chutnaly taky jinak. Nebyly vůbec slaný 😅
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUSINDA: No tybláho, nedokážu si představit, jak moc bych byla nasraná, kdybych si koupila oliváč a on chutnal jako slunečnicovej :-D
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    A štýrský dýňový je taková dobrota, že bych to jedla po lžičkách..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ARGANNAH: sezamak je super do vsech tech jidel ala cina - tedy ruzne veci na woku, krupave asijske salaty a tak
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: Musí být v lednici, jinak žlukne. Ale z mých zkušeností vydrží v chladu poměrně dlouho (respektive nikdy se mi nezkazil).
    SIBETH
    SIBETH --- ---
    ELIZHANNAH: Ahoj, ano, poměrně rychle se kazí - zřejmě oxiduje nebo tak něco, určitě se to dá dohledat na internetech, takže by se prý měl používat co nejčerstvější a skladovat v lednici. Mně ho doporučila nutriční terapeutka. Akorát jsem chtěla jenom malé balení a aby byl čerstvý a objevila jsem tohle: https://www.agro-el.cz/lneny-olej/
    Je dobrý, jenom se musí počkat, až budou lisovat.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ARGANNAH: lněný se extra rychle kazí, ne?
    KURE
    KURE --- ---
    Ja mam piqual od Lozano Červenka, což je myslím taky Španělsko a chutná mi.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: ale stal teda 500.za třičtvrtě litru
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    TAPINA: my si dovezli v létě olivac z Itálie....z jedné farmy (mají i michelinskou restauraci kam ty výrobky dodávají) chutná jak slunečnicový - žádná pachuť ani hořkost
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ono je voňavých olejů vůbec spousta. Když jsem u Cajthamlové jela low fat a měla 60g tuku na den celkem (ppzději dokonce 40), zvykla jsem si dělat maso prakticky na vodě (nebo jen na trošince oleje, třeba na 10g pro celou rodinu) a až na talíři dodávat kvalitní tuk s přesností na gramy. Objevila jsem tak spoustu úžasných olejů - lněný olej, sezamový, dýňový, hroznový, avokádový, rýžový, některé byly lepší na tepelnou úpravu, jiné bez ní, některé na maso nebo do luštěnin, jiné na salát. Takhle maximalisticky už to dneska dávno nejedu, ale zvykla jsem si mít doma kromě klasického komba řepka-slunečnice-oliva i sezamák a lněný olej. Dá se s tím dobře kouzlit. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Anrbo člověku fakt olivový nechutná. Na saláty jde dát kvalitní za studena lisovaný slunečnicový olej.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    TAPINA: Ja to mela podobne. Je to druhem olivace. Ta pachut me odrazovala a do salatu jsem si misto toho davala treba orechovy, ktery je bez prichute. Ale ted jsem byla na Krete, a ten jejich olivovy olej je bozsky! nema zadnou pachut.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam