• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jinak lymfedém to snad nebude, když ti otejká všechno rovnoměrně (a držím palce, aby ani nevzniknul)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Ad tohle, já spíš jedu na to spočítat si celkovej průměrnej denní příjem se započítáním běžný frekvence a intenzity pohybu a pak jíst podle toho. Neodčítat nic, ani na trávení, ani na pohyb. Vyrozuměla jsem hlavně u Havlíčka, že se to stejně nijak přesně spočítat nedá, že je to obrovská věda a bez sofistikovaný laborky a milionů specializovanejch vyšetření (nepřímá kalorimetrie, přesný proměření, co člověk vlastně spaluje při jakým druhu pohybu a tak) se žádný přesnosti dobrat nedá, tak se tím zbytečně nezatěžuju (ale to není rada, to je fakt jenom, jak to dělám já).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: lymfatický masáže udělaly úplný prd, ale možná je ten konkrétní chlap dělá blbě. Jestli to bude trvat dál, zkusím zatlačit u dr. , aby mi je napsala, platit tohle už nechci.

Jo, v sobotu jsem začala kroužit suchým kartáčem a pocity byly libé.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jestli se ti potenciálně rozjíždí problém s lymfou, tak mnohem víc než jídlo pomůžou masáže. I samodomo ve sprše, párkrát týdně ty končetiny pořádně vydrbat masážním kartáčem a promazat (sama jsem ulítlá na voňavý tělový oleje), jestli ti hodně otejkaj nohy, tak pravidelně odkrvovat. X lidí v mým okolí přísahá na lymfatický masáže, já s nima zkušenosti nemám, ale i svépomoc dělá fakt hodně, potvrzuju.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A ještě tak nějak do detailu.

Zapínáte si v kalorických tabulkách funkci odečíst trávení? A ten celkový příjem berete všechno nebo po odečetní trávení?

Dojídáte velký sportovní výdej?
    Jakože hodinku indiánského běhu ne, ale tři hodiny na kole už z části jo?
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MAR_TINA: neni zac....ja svy vysledky taky vzdycky prepocitavam tam a zpatky, nez jsem si jista, ze jsem fakt nikde neudelala chybu a muzu jim verit...takze uplne chapu :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: tak jako zakonzervovanej stav mám, jím tak 2100 - 2400 kCal/den asi.

ale tvl, ten otok. Co když to po ukončení léčby nezmizí? Děsím se, jestli třeba nezačíná nějaký lymfedem či lipedem. Hrůza.

Silový chodím na trxka a plavat a pilates, ten běh byl, protože potřebuju udržet kondici na kolo a on jde parádně, tak proč ne. S pohybem jsem spokojená, nebo spíš bavilo by mě víc, jen mít čas a víc kondice. Jakože mi nejde si dopol zaběhat a večer plavat, ale to přijde :)

AKI4CE: díky moc za číslo, tam někam jsem taky došla, ale tohle prostě potřebuju, aby mi napsal někdo jiný. Jinak si střídavě říkám, že to je málo a že to je moc.
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MAR_TINA: jsem se netrefila, patri sem AKI4CE:
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jestli si říkáš o radu, tak já bych si dala v týhle situaci od hubnutí pauzu. Fakt. V takovýhle situaci nemá smysl tlačit na pilu ještě tímhle, tělo má evidentně svejch problémů dost, tak bych řešila ten problém a váhu bych pro tuto chvíli zakonzervovala. Pauzy jsou obecně dobrá věc, prospívají metabolismu, o to líp ti to půjde dolů později, až se tělo srovná a otoky vyřeší. Spočítala bych si tabulkovej denní příjem s ohledem na úroveň pohybu a pomaloučku bych zvedla jídlo na udržovací úroveň. Plus jestli můžeš dělat nějakej silovej sport a nebrání tomu zdravotní stav, dělej víc silovej sport a kardio jen doplňkově, ať jde eventuální energetickej přebytek na budování svalstva a ne do tuku (když budeš mít kliku, půjde i ten tuk ještě trochu dolů a až budeš moct zas hubnout, budeš mít na startovní čáře lepší kompozici). K redukci bych se vrátila, až budeš zdravá.

Upřímně řečeno, je to možná víc psychologickej problém než fyzickej. Vždycky má podle mě smysl se řídit tím, že během zdravotních problémů není redukce úplně dobrej nápad (byť teda samozřejmě záleží, co je to za zdravotní problémy, ale teď nemluvíme ani o cukrovce ani o PCOS). Ale ten pocit, že je člověk rozjetej, všechno super, klesá to, a pak najednou bum a průser a musí se toho nechat, to je psycho. Já už taky rok řeším ty svoje nešťastný achillovky a první tři měsíce, když jsem fakt vůbec nesměla žádnej sport, jsem měla regulérní depresivní stavy. Nicméně myslím, že se vyplatí netlačit na pilu a počkat, až se organismus srovná. Ať má k tomu srovnání se co nejlepší podmínky.
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MAR_TINA: me to vychazi mezi 1837 kcal (pro ubytek 2kg) a 2087 (pro ubytek 1kg)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUSINDA: mám tlak teoreticky krásný, ale ....
    Do té meboli jsem měla tak 100 - 110 /70. Poté, nebo po lékách nebo co já vím i s léky mám 120/80. A sice mě všude chválí za hezký tlak, ale je náhle prostě vyšší než je moje tělo zvyklé.

Takže to je možný. A je to hnus hnusů. Nemám definované svaly, prostě otok smyl vyrýsování lýtek třeba. Kotníky nevím, kde jsou. Náramky a hodinky mi jsou malý.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MAR_TINA: já tyhle otoky měla z vysokého tlaku a ještě jen na nohách a musím říct, že je to fakt hnus.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: A dotaz k tomu, který souvisí s ARGANNAH: Mám tu hlavu tak vymetenou, že si cokoli spočítám a pak pochybuju.

Bazál 1737 kCal.
    Denní průměrný pohyb 500 - 600 kCal, v létě víc. Ale leden a únor 625 kCal leden, 571 únor. Minima cca 350 kCal v odpočinkový den, maxima nad 1 000 kCal/den.
    Cíl je snižovat o 1 - 2 kg tuku za měsíc.

Kolik byste jedli?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já bych se tu zdovolením vyplakala.
    Na konci září mi našli plicní embolii, dobře, že to nemělo špatný průběh a asi nemá žádné následky (vše vyšetření ideální, jen ty ucpaný plíce no :)). Ani nemá žádný špatný důvod (nejspíš po covidu).

Okamžitě po nasazení léků na ředění krve (blokace faktoru Xa) mi vylétla váha o 4 - 6 kg (dle konstelace) a jsou to viditelné nepříjmené otoky všude. Stehna, předloktí, i prsty u rukou, záda, někdy víčka... Nevejdu se do těla, stehna mi dřou při cvičení, tlačí mě (sorry jako) vulva při sezení, jak tam teče otok z vršku těla, vypadám jak medúza a vůbec. Zkusili mi vyměnit eliquis za xarelto, nic se nestalo. Dostala jsem léky na odvodnění (Indapamid), po kterých to maličko klesne, ale nijak dost. Pak se to ještě zhoršilo. Dostala jsem na měsíc fraxiparin (jiný druh ředění) a maličko se to zlepšilo, stále za braní léků na odvodnění, bez nich to nejde. Jdu na kontrolní CT a pak dostanu warfarin, očekávám stejný výsledek. Medúza.
    Jestli to CT bude úplně nejkrásnější, ukecám braní léků tak do konce června. Jestli ne, tak konec září a déle.

Od přijatelné váhy mě dělí 6 kg tuku, to by se dalo sundat, kdyby ten metabolismus fungoval, a 6 kg otoku, který se nehne.

Byla jsem v lednu na in-body a sice jsem obézní, ale jakože nadějně. Aktivní hmotnost 63,3 Kg (jakože bez tuku), to je stejků :). Tuku 35 kg, to je hodně, ale stačí sundat 6 -9 kg tuku a bude to ok. Bazál 1737 kcal/den. Jakože dobrý, co. Samá pozitiva. Ideální hmostnost mám prý 82,2 kg, fajn beru, pomalu bych se k ní ráda dostala. (A pak poradce byl sympatický nesoudící mladý muž.)

Akorát že vůbec. Jenže se mě drží otok a tělo nereaguje na dietní režim, asi je rádo, že funguje. Vypadá to, že mu prostě vadí mít tu krev naředěnou, jakoby víc prosakovala tekutina do míst mezi sval a kůži, mám na některých místech klepavé kapsy něčeho. Zní to jako banalita, ale hrozně mě to tíží, na těle, objemu, při pohybu a na duši. A v kalhotách.

Co mě těší, je běhat, jsem začala v lednu indiánský běh bez ambicí a cílů a ono mi to dělá ukrutnou radost. Jdu jen, když mám chuť a já ji mám i 3x týdně (a čas, to je horší). Pokaždý se zlepšuju, to zírám a už jsem na 6 km v pohodě. To je vlastně jediný místo, kde vidím zlepšení, to mě těší.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Dlouho nebyl Havlíček a tohle video se povedlo, tak linkuju. Zejména první dotaz je teď velmi ontopic, vzhledem k momentální debatě o snění, jak jíst míň, míň a ještě míň: metabolická adaptace is a real thing, folks.

Petr Havlíček o nezastavitelném přibírání | Chtějí Češi od výživy víc? Vliv cvičení na imunitu.
    https://www.youtube.com/watch?v=YwRYLqEpRcs
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: ignorovat hlad mi šlo, když jsem byla hubená... To jsem měla hlad prakticky pořád a zároveň nikdy, občas se mi zatmělo před očima
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MARKYSHA: Proste jen nejsem parni stroj, jako vetsina lidskych organismu :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MOODYCAT: no že je to divný, jestli nemáš nějaký metabolický problém nebo něco.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MARKYSHA: Tohle jsem slysela od Mexickeho kamarada, velikost za gros kudla. Rikam, ty nemas hlad? A on uplne v klidu, ze ma hlad furt, ale prece nebude furt zrat, tak se to naucil ignorovat. Az ted me napada, ze si mozna nedelal srandu. Ja ignorovat hlad, tak nekde omdlim.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MARKYSHA: Testy na co? My k doktorovi prakticky chodit nemuzem, kdyz nam neco je, tak si napisem antibiotika a jdem do prace. Takze posledni test, kterym jsem prosla, je pravdepodobne pisemna zkouska z biofyziky v 1. rocniku vysoke :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam