• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ELIZHANNAH: Alenka:-))))
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Zase jsem se k něčemu pročetla na FB... prý "abych zhubla 2 kila, nesmím přijmout víc než 1194 kcal denně" ...no já nevím, jaký drobeček musí člověk být, aby jedl jen tak málo...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    JUPIII: já se na to ptala a do schodů to nevadí, buduješ cenné svaly, ale ze schodů by obézní neměli chodit, kvůli otřesům.
    MARINNE: tak zdravé hubnutí je pro diváka dost nuda;-)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: Poznám človeka čo tým programom prechádza. Časovo aj finančne je to dosť náročné (tú finančnú stránku hradí produkcia, ale čo potom), samozrejme absolútne žiadne výnimky, pevná vôľa a dril. Strašne mu držím palce nech mu to vydrží a nech je tá výnimka, ale chápem prečo sa väčšina vráti na svoju váhu. Varovnou kontrolkou je už to, že cvičenie ktoré je zdraviu prospešné, ale nepália sa pri ňom kalórie, neprovozujú, napr.: fyzioterapia.

To nie je zmena životného štýlu, ale okázalé pokánie.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Koukám teď na Nově na Extrémní proměny přijde mi, že pána strašlivě přetěžují, že velké klouby dostávají strašlivou zátěž. S těmito kily ho honit do schodů je vražda.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ARGANNAH: Matoulek je výborný
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: přemýšlím, jestli by mu pomnohlo nasadit ozempic teď, po zhubnutí, právě pro pomoc s udržením nebo jen malým přibráním.
    Ale to mu asi nikdo nenapíše.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    A teda mimochodem, já jsem americké extreme makeovers viděla snad úplně všechny a poslouchala i spoustu rozhovorů s Chrisem Powellem. Nějakou dobu po skončení té show se nechal slyšet, že to byla slepá ulička a dneska by postupoval úplně jinak - cestou malých, trvale udržitelných změn. No a měla jsem i na tohle téma krátký rozhovor s Matoulkem, který se vyjádřil ve smyslu, že tyhle show jsou zralé na trestní oznámení. Ono to zvenku vypadá, že jde o to zhubnout, ale nejde, jde o to zhubnout chytře, dobře a v přátelské spolupráci s tělem i emocemi. A protože to je dost náročná, v podstatě seberozvojová metoda, tak ji spousta lidí nedá a pokud jsou fakt obézní, jsou tisíckrát lepší ty prášky nebo operace než zase tupohlavě aplikovat metodu, která má dlouhodobou úspěšnost dvě až pět procent.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: (navíc ten můj příspěvek nebyl zdaleka jen o tom pánovi)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: Tak jako nelze popírat, že některé situace jsou výsledkem nějaké minulé smlouvy s ďáblem, možná dokonce spousty takových. A je třeba je vyřešit. Jenomže to je úplně jedno, pokud to bude jenom další podpis vlastní krví v řadě. Ze svých vlastních zkušeností tenhle typ řešení problemu doopravdy nic neřeší a jen přidělává další problémy, které se vrství dál a dál. Zhubnout nebývá takový problém, ostatně pořád někdo hubne, obézní mají takových pokusů kolikrát za sebou třeba pět, deset, patnáct. K čemu to je, pokud se jenom opakuje předchozí chybný vzorec, kterým je "dieta", respektive nějaký nepřirozený, dočasný, dlouhodobě neudrzitelny režim, který tělo nějak vydrží, ale po jeho skončení má o argument víc, proč se chtít vrátit na původní váhu. Ten člověk si ale zdravou váhu udržet neumí (kdyby uměl, tak si ji udržel) a drastickými režimy se to ani nenaučí, takže se po jejich skončení vrátí k tomu, co zná, a zase přibere. A pribere ještě víc a další hubnutí mu půjde ještě hůř a ještě bude mít navíc zjizvené břicho. Z perspektivy člověka, který obézní nikdy nebyl a ty mechanismy nikdy nezažil, se může zdát, že je to oprávněně drastické řešení kde účel světí prostředky. Ale není, protože žádného účelu dosaženo nebylo, jen se té nemoci na chvíli potlačily příznaky.

Zrovna v tomhle případě bych už byla mnohem radši pro permanentní brání ozempiku, se všemi vedlejšími účinky. Akorát by to ten člověk fakt nesměl nikdy vysadit, což vzhledem k stávajícím datům není moc nadějné.
    KURE
    KURE --- ---
    VALENTINA: jako v tomhle případě asi dobrý, že se něco stalo.
    Ale "následná" péče je afaik stejně důležitá jako to že zhubnul. obávám se že šance na to, aby to zvládnul sám je mizivá. Rozhodně mu držim palce.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ARGANNAH: věř, že situace toho chlapa byla fakt zlá, byl v podstatě na dně. Já fakt doufám, že hůř mu nebude, ach jo.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Mně k tomuhle přijde velmi trefná metafora smlouvy s ďáblem. Naslibuje člověku hory doly zlato diamanty, podepisuje se vlastní krví, chvíli všechno vypadá naprosto úchvatně, ale ve finále to skončí tak, že je na tom člověk ještě mnohem hůř, než když začal. Přitom výchozí situace vůbec nijak zvlášť zlá nebyla a dala by se bývala řešit i rozumně, v klidu a pomalu.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    LUSINDA: A na terapii chodis?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já si vždycky myslela, že morbidní obezita je Z ten stav, kdy je člověk pomalu širší než delší a nezvedne se bez pomoci ze sedu.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MARKYSHA: tak to bylo v rámci té přeměny, pokud zhubne pod 130kg
    myslím, že na stepper šel, až trochu zhubnul, začínal tréninkem typu chůze/běh do schodů, on měl problém se i zvednout z lavičky několikrát za sebou atd..
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VALENTINA: u nás v rodině jsou/byli všichni hubení kromě mě. Akorát jsem měla tetu Máňu, která přežila koncentrák a pak se nemohla nabažit jídla. Vážila 200 kg.
    LUSINDA: paní rozhodně není morbidně obézní, tyhle velký zadky a stehna se strašně blbě hubnou.
    LUSINDA: já myslím, že přeháníš i u sebe.
    VALENTINA: fakt zadarmo úprava převisů? To bych brala. Navíc mě zajímá, které fitko má stepper s takovou nosností.
    LUSINDA: jenže to zase vycházíš z BMI
    KURE
    KURE --- ---
    VALENTINA: ne jakože se tělo brání razantnímu poklesu hmotnosti. A několika frontách. Dojde k metabolicky adaptaci, kdy je BMR nižší než u člověka kterej nezhubnul. Přitom apetit je vyšší.
    To se děje vlastně každýmu, ale tenhle "show" model je asi ten nejblbější, protože to je dohnaný do extremu aby to bylo divácky zajímavý.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KRISKA: na fotce mám 92 kg na 170 cm takže obezita dál za hranicí nadváhy.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LUSINDA: fakt uz spadas do obezity a ne jen nadvahy? dyt mas moje nohy:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam