MOODYCAT: Ja od vcerejska premejslim, jakej ze ten muj vztah k jidlu vlastne je....a vlastne nevim, takovej ambivalentni. Jidlo miluju, ale kdybych misto toho mohla polknout pililku a nezabyvat se jim, tak by mi to asi nevadilo.
V detstvi mi chutnalo vsechno (krome celeru a libecku) a snedla jsem vsechno, co se mi predlozilo. Jak moc to bylo zdravy nevim, takova ta klasicka cesko-slovenska vyzivna kuchyne moji babicky, ktera moc dobre varila.
To se pak zmenilo, kdyz jsem se o svy jidlo mela starat sama. Dospela jsem do stadia, ze jsem byla schopna nejist tak dlouho, ze jsem pak totalne hypoglykemicka vypila treba pulku salka na jeden zatah, nebo si dala neco z KFC a k tomu velkej zmrzlinovej koktejl....vice mene jsem schopna zit jenom z cukru a obcas jogurtu.
Coz se po letech fakt podepsalo na inzulinovy rezistenci myho tela a natupujicim diabetu (prekvapive), takze mi nezbyvalo, nez to vyresit na urovni jidla a myho pristupu k nemu. Pred 2 roky jsem byla na preventivni prohlidce a ta dopadla tak, ze mi doktorka chtela napsat hned nekolik prasku, coz jsem teda s diky odmitla, protoze jinak bych se nedonutila s tim zacit neco delat.
My si pestujem vlastni ovoce a zeleninu, takze je mam porad k dispozici (cerstvy, suseny, mrazeny, zavareny) a varim pro muze a ten ma zdravy jidlo a zeleninu rad, takze jim to, co uvarim a to je shodou okolnosti zdravy a dobry, protoze fakt dobre varim :o)) A fakt mi chutna vsechno....kolace a dorty i redkvicky a kedlubny, akorat jedno me zabiji a druhy ne :o)
Ale uz jsem schopna si uvarit i neco jenom pro sebe, kdyz jsem doma sama. Coz byl muj nejvetsi problem - starat se i o sebe, ne jenom o druhy. A uz se v ten cas nezivim se jenom salkem, susenkama, cokoladou a detskejma piskotama, jako predtim.
Ze zpracovanejch potravin kupujem: jogurt, tvaroh, syry, obcas prsut, sunku nebo uherak (jednou za uherak), olivy, soleny prazeny mandle, 70% cokoladu a obcas zavinace, slanecky nebo uzeny sproty a tlacenku (z konkretniho reznictvi), caj, kafe
A domu mi uz nesmi: detsky piskoty (moje zhouba), susenky, salko, zmrzlina a vic cokolad nez 1 (jinak je sezeru vsechny :o)
A co je nejdulezitejsi...nakupuje muz (ten je rezistentni) a ja do kramu vubec nechodim :o)