• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ANABEL_LEE: Spíš je potřeba rozlišovat zdravé a dietní. Spousta lidí se hrozně diví, že taková zdravá ovesná kaše s ovocem a ořechy, to je zdravý, toho sním kilo a jak budu hubnout. A ne, no. Nebo různý zdravý dezerty, kde to osladi medem a datlema a prisypou ořechy a ovoce... Mnohem lepší, než bílý jed, to se může. A tak.

Na kaši s máslem a smetanou není nezdravyho nic, jen v běžný porci není úplně redukcne přátelská. A celkově doma jíme celkem zdrave, denně vařím, ledacos máme ze zahrady atd, ale s tím kalorickym deficitem mám poněkud problém.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MART1NKA: ne, ono to opravdu vstupuje do nejakych tech dopaminovych metabolismu, neni to jen zazracny lek bez vedlejsich ucinku, je to i popsane
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MART1NKA: No, asi taky, ale jestli to chápu dobře, tak to tělo se vlastně chová trochu jako otupělé přežráním: míň chuti do všeho, všechno je takové jako nezajímavější a placatější. Zdaleka se to netýká jen jídla, ale třeba I sexu nebo jiných potěšení, ta osoba mi třeba vyprávěla, že třeba i hůř vnímá, že se jí chce na záchod.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ARGANNAH: A neni to tym, ze to prave beru ludia, co maju hodne food noisu a celkovo sa im zivot tocil okolo planovania a exekucie jedla a ked im toto zoberes, tak tam je prazdno?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Další průběžný ozempic report.

Osoba, o které jsem mluvila, tu chřipku nějak zvládla, postupně se dala dohromady, zmizel ten pocit, že zvládne jíst dvě sousta denně a dost. Postupně se to srovnalo na stav před chřipkou, navíc zmizel pocit na zvracení, v tu dobu pořád brala poloviční zvykací dávku. Teď před asi dvěma týdny zvedla na plnou dávku, na cca týden se vrátila nauzea. Teď to ale vypadá, že je to podstatně lepší, dokonce se trochu vrátila i normální chuť k jídlu a pocit hladu. Říká, že se výrazně upravilo vnímání jídla - že mnohem víc než chuť řeší kvalitu a účinky, že třeba sladké, což předtím byl fakt trigger, najednou vůbec nevábí. Co se týče váhy, něco šlo dolů, ze začátku poměrně skokově, teď už pomaleji. V tuhle chvíli to vypadá fakt příznivě, tak držte palce, ať to pokračuje stejně dobře. Machytka říkal v nějakém videu, že ty nevolnosti jsou jenom ze začátku a pak se to většinou srovná, tak zdá se, že je to tak i v tomhle případě, tak hlavně aby to vydrželo.

Negativa - říká, že citlivost šla celkově dolů, nejen u jídla, ale u života obecně, menší chuť do života, míň příjemných pocitů, taková jako trochu otupělost. Viděla jsem teď pár videí nějakého amerického vědce zaměřeného na metabolismus, hodně upozorňuje, že ozempic vede k poklesu pocitu potěšení, prudce stoupají depresivní příznaky a částečně i sebevražednost a že to asi částečně i kvůli tomu asi 70% lidí do dvou let vysadí. To, co ta osoba popisuje, odpovídá tomu poklesu pocitu potěšení ze života, deprese prý nepozoruje (a naopak v poslední době mi přijde, že jde i psychickým stavem naopak nahoru). Což je pozitivní, přesto je to zas podle mě něco, co by měl člověk dopředu vědět, než si to šlehne, aby na to byl připravený a počítal s touhle možností.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANNIKA: tak jako prezrat se jde i zdravym jidlem, to je snad jasny .)))
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNIKA: No ja si ich robim ako kasu s plnotucnym mliekom ako prilohu casto :) k nejakemu pecenemu masu typu ryba ci kuracie stehna. Akurat nemam potrebu tam toho tuku davat tolko, aby mi to chutilo. Taky nejaky middleground.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MART1NKA: Neříkám, že brambory nejsou ok. Jsou.

Problém, kterým mi sabotují hubnutí, je, že nejlepší jsou se slaninou, v bramboraku nebo se smetanou a máslem :-) Plus za mě jsou hrozně preziraci, kdo by se od toho odtrhnul, že jo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: Brambory jsou úplně top příloha, sytivá, s dobrým druhem škrobu, nízkou kalorickou hustotou, s minerály a vitamíny.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNIKA: Brambory su uplne ok, pokial to zrovna neni smazeny bramborak alebo hranolky…
    Cestoviny su ok
    Chleb je ok, ak to neni topinka na oleji, dokonca ani ten biely rohlik neublizi, priciny priberania su inde
    Ryza je ok

Neviem co sa to s dietarskou spolocnostou stalo, ze sa demonizuju prilohy…

Food pyramidu si pamatam takto a mne jedla s tymto zlozenim i chutia, pretoze mam rada tu skrobovu chut ryze ci brambor.

ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MOODYCAT: Da se to udělat rozumně, aby to nebyly suchý piliny se sypkejma pilinama. To bych nezvládla, s hnusným jídlem mi rapidně klesá chuť žít...

Ale třeba asijský jídla jsou fajn - na bun bo nám bo si namarinuju libový hovězí do sojovky, rybí omáčky, česneku, limetky atd., pak ho osmahnu zprudka na pánvi, aby neztratilo šťávu. K tomu fůru zeleniny, omáčku dobře dochucenou. Je to skvělý.

Stejně jako čína a "čína" spocivajici v naloženém mase zrychka osmahnutem se zeleninou/houbami/bambusem apod. Dobře vychází i vitamínova bomba játra na cibulce, když to není na tune slaniny, ledvinky, já třeba i svíčkovou dělám z liboveho hovězího a základ na tune dozlatova osmahnute korenovky, kterou rozmixuju, přidám lžíci mouky kvůli konzistenci a trochu mléka. Je výborná a není to žádná vražda jako hrouda mouky, tuku a smetany rozmixovana s homeopatickou půlpetrzeli a jednou mrkví.

Jdou i indicke inspirace, takový ty rychlovky stylu okorenim a osmahnu kuře, zaházim rajčaty a červenou čočkou, okorenim, nechám 20 minut bublat, mám omáčku. To je zase fajn v zimě, to to koření bodne.

Pak různý polévky, u nás třeba jedou lusteninovy. Zase dost bylinek, koření, česneku, ale klidně i bramboracka, dynova nebo česnečka, když k ní nehodíš do oleje topinku.

Ale ono překvapivě ani knedlo zelo nebo kachna není takový průšvih, když máš hodně zelí a neladujes se zrovna buckem. Kdysi jsem řešila tabulky a zjistila, že ta ovesná kaše měla víc kalorií než ta kachna, a dost mě to teda nakrklo.

A tak. Ale jako chutě mě taky honí dost, umím dobře vařit a nacpat si nacka je prostě fajn... A takovej dobře ochucenej grilovanej bůček, smetanový věci nebo brambory na dvacet způsobů... Mňam.

Vždycky jsem záviděla spolužákovi, kterýmu bylo úplně jedno, co jí, jak jí a často i jestli jí. A na dotaz na oblíbený jídlo se dlouze zamyslel a pak řekl, že neví, že asi kuřecí směs z menzy. To se to pak hubne.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MOODYCAT: Zopár zdravých vecí mi chutí, brokolica na pare s olivovým olejom, mozzarella, ricotta, cestoviny beriem ako zdravé jedlo, pečené kuracie stehná tiež, pretože si k nim dám ryžu a zeleninu. Vždy pozerám na jedlo ako na celok aj s prílohami.

Chutí mi taká tá prasácka dedinská strava, ale veci čo som objavila v dospelosti mi chutia tiež bez ohľadu na to či sú zdravé. Surovú zeleninu ani ovocie nemám rada, len pár druhov, ostatné musí prejsť nejakou úpravou a polku nejem vôbec, nejak neviem čo s tým, alebo mi to nechutí. Problém je že musím mať nízkohistamínovú dietu, takže pápá všetky ázijské kuchyne. V najhoršom období keď som mala konštatné opuchy a vyrážky a nevedela som z čoho, som jedla len ryžu a zeleninu, to bolo naozaj len plnidlo. Takže môj najväčší problém je, že furt točím dokola to isté.
    KURE
    KURE --- ---
    MOODYCAT: Oni trochu přehání, tech 12k se stalo takový meme. Ve skutečnosti to je cca 8k. Prý trochu vic než obvykly maximum toho co člověk umi zpracovat.

A co se chuti na zdravy věci týče, ted jsem upekl květák. Jen osolené a trochu pokapanej olivacem. A chodim ho uzirat az mam strach aby me zbyl k obědu
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: To tvoje telo je beztak zahada…
    Ale moja matka pribrala po bratovi v rannych 90s a odvtedy skoro neje a nadvahu ma furt. A aj sa celkom hybe. Ale popierate bezne pravidla prijmu a vydaja. Myslim, ze mamke to dietovanie nefungovalo fakt nikdy.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MOODYCAT: Vajicka, sandwiche a cestoviny su uplne cajk.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KRISKA: co přesně myslíš tou optimální váhou? Reálně optimální váhu pro svoje tělo nebo nějaký idealistický blábol?

Protože pokud jsi měla danou váhu nejpozději někdy na ZŠ, tak to v žádném případě není optimální váha pro tvoje dospělé tělo.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MART1NKA: no anebo maji lidi nadvahu a k tomu je jidlo nebere :D:D kdyz mam tyden nechutenstvi na jidlo, ani si toho nevsimnu a jidlo mi nijak nechybi :D ale optimalni vahu sem mela mozna naposledy ve 2. tride :D obezni nejsu, takze jako dobry, ale stihla to by bylo bozi takova byt :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    LA_PIOVRA: A ted si vezmi, ze vetsine zen se sportem 5-6x tydne sestavi kazdej vyzivovej poradce plan s 1700 kcal :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MOODYCAT: kdyz jsem mel ambici 6x tydne cvicit zral jsem 4000 kcal a bylo to tak tak, ze jsem to sned.
    Ale abych se citil konecne najedenej, tyk ty 3000 jsou akorat. Takze bud pribiram nebo se musim omezovat:(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam