MOODYCAT: Da se to udělat rozumně, aby to nebyly suchý piliny se sypkejma pilinama. To bych nezvládla, s hnusným jídlem mi rapidně klesá chuť žít...
Ale třeba asijský jídla jsou fajn - na bun bo nám bo si namarinuju libový hovězí do sojovky, rybí omáčky, česneku, limetky atd., pak ho osmahnu zprudka na pánvi, aby neztratilo šťávu. K tomu fůru zeleniny, omáčku dobře dochucenou. Je to skvělý.
Stejně jako čína a "čína" spocivajici v naloženém mase zrychka osmahnutem se zeleninou/houbami/bambusem apod. Dobře vychází i vitamínova bomba játra na cibulce, když to není na tune slaniny, ledvinky, já třeba i svíčkovou dělám z liboveho hovězího a základ na tune dozlatova osmahnute korenovky, kterou rozmixuju, přidám lžíci mouky kvůli konzistenci a trochu mléka. Je výborná a není to žádná vražda jako hrouda mouky, tuku a smetany rozmixovana s homeopatickou půlpetrzeli a jednou mrkví.
Jdou i indicke inspirace, takový ty rychlovky stylu okorenim a osmahnu kuře, zaházim rajčaty a červenou čočkou, okorenim, nechám 20 minut bublat, mám omáčku. To je zase fajn v zimě, to to koření bodne.
Pak různý polévky, u nás třeba jedou lusteninovy. Zase dost bylinek, koření, česneku, ale klidně i bramboracka, dynova nebo česnečka, když k ní nehodíš do oleje topinku.
Ale ono překvapivě ani knedlo zelo nebo kachna není takový průšvih, když máš hodně zelí a neladujes se zrovna buckem. Kdysi jsem řešila tabulky a zjistila, že ta ovesná kaše měla víc kalorií než ta kachna, a dost mě to teda nakrklo.
A tak. Ale jako chutě mě taky honí dost, umím dobře vařit a nacpat si nacka je prostě fajn... A takovej dobře ochucenej grilovanej bůček, smetanový věci nebo brambory na dvacet způsobů... Mňam.
Vždycky jsem záviděla spolužákovi, kterýmu bylo úplně jedno, co jí, jak jí a často i jestli jí. A na dotaz na oblíbený jídlo se dlouze zamyslel a pak řekl, že neví, že asi kuřecí směs z menzy. To se to pak hubne.