• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Na základě té jedné zkušenosti bych si opatrně troufla zobecnit, že pro někoho se sklony k anorexii bude asi ze začátku strašně svůdná ta možnost prostě (skoro) nejíst. Jeví se mi, že má asi smysl, než se to upraví, ze začátku nasadit silnou vůli a prostě za každou cenu jíst třikrát denně, i kdyby člověka sebevíc sváděla taková ta vnitřní Ana, co chce být víla lehká jako pírko a touží se živit pránou. A jíst tak, aby se to hlavně složením aspoň trochu podobalo normální stravě, ne že člověk propadne tendenci dát si jednou denně trochu neochuceného salátu a víc nic a užívat si, jak ta kila krásně padají. Myslela bych si dokonce, že by mělo smysl při tom zapisovat a počítat stejně pečlivě, jako při normálním hubnutí, právě proto, aby si člověk úplně nezdevastoval organismus. Jsou doložené nějaké případy, že si tím mladé hladovkářky vyrobily parádní osteoporózu.

    Jiný problém ale je, že se údajně ukazuje, že se na ozempiku tukové buňky sice vyprazdňujou, ale zase se namnoží (a že, jako u každé hladovky, když se strava nehlídá, jdou kila dolů z aktivní hmoty, u ozempiku údajně až z 40%, nejen ze svalů, ale i z kostí, viz ta osteoporóza). Takže chudák člověk "krásně" zhubne, pak to ale vysadí a tradá, jede to nahoru. Takže viz zase předchozí odstavec - podle mě základ je nepodlehnout svádění hladomoru a hlídat si to. Plus Bikman (viz odkaz na video) má nějaké fígle, jak tyhle negativní efekty minimalizovat, doporučuju zkouknout.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANABEL_LEE: příčina je prudké zhubnutí, ne ozempic. "Stačí" nastavit dietu na bazál plus něco a hubnout pěkně 2 kg měsíc a obličej se zachová.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ANABEL_LEE: Jj, ten ozempic face je znama vec. Ale tradsi bejt smutnej, strhanej a hubenej, alespon pro mne :). Nicmene cetla jsem, ze v tehotenstvi a kojeni se stejne tyhle preparaty nedoporucuji, takze vyhledove to pro me nema vyznam.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MOODYCAT: a tyhlety dopaminove dopady te netrapi? A ten propad obliceje, me prijde ze ty ozempicove celebrity vypadai jak po těžké nemoci, strhane rysy
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Ja se taky driv trochu prezirala ale nejak mi to přestalo delat dobre. Ty bolesti bricha a tezkosti mi za to uz nestoji a nejak jsem si nastavila, ze to jidlo neutece a opravdu neni treba sezratvšechno do posledniho drobecku. A tak i kdyz zeru vsechno, i nekdy nezdravé, zhubla jsem pac toho proste snim min. Jedine teda u susi mi to zatim nejde a pak mam susi- koma 😃
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Muj kolega na Mounjaru mi dnes hlasil ubytek 15kg :).

    Ja si furt s tou myslenkou hraju, mam strach, abych - kdyz nebudu skoro jist - nebyla neplodna, nevymizel mi cyklus. Taky je tam takove to "stigma", ze to ma s Mounjarem clovek zadarmo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANABEL_LEE: jj, presne tak. nejen prezrat, ale i vyzrat. zachvatovite prezirani znam bohuzel moc dobre a vubec nemusi jit jen o chipsy nebo dortiky. :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANNIKA: moody hlasila ze ji nechutna zdrave, nikoliv dietní.. ale jako nejsme ve při
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ANABEL_LEE: Spíš je potřeba rozlišovat zdravé a dietní. Spousta lidí se hrozně diví, že taková zdravá ovesná kaše s ovocem a ořechy, to je zdravý, toho sním kilo a jak budu hubnout. A ne, no. Nebo různý zdravý dezerty, kde to osladi medem a datlema a prisypou ořechy a ovoce... Mnohem lepší, než bílý jed, to se může. A tak.

    Na kaši s máslem a smetanou není nezdravyho nic, jen v běžný porci není úplně redukcne přátelská. A celkově doma jíme celkem zdrave, denně vařím, ledacos máme ze zahrady atd, ale s tím kalorickym deficitem mám poněkud problém.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MART1NKA: ne, ono to opravdu vstupuje do nejakych tech dopaminovych metabolismu, neni to jen zazracny lek bez vedlejsich ucinku, je to i popsane
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MART1NKA: No, asi taky, ale jestli to chápu dobře, tak to tělo se vlastně chová trochu jako otupělé přežráním: míň chuti do všeho, všechno je takové jako nezajímavější a placatější. Zdaleka se to netýká jen jídla, ale třeba I sexu nebo jiných potěšení, ta osoba mi třeba vyprávěla, že třeba i hůř vnímá, že se jí chce na záchod.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ARGANNAH: A neni to tym, ze to prave beru ludia, co maju hodne food noisu a celkovo sa im zivot tocil okolo planovania a exekucie jedla a ked im toto zoberes, tak tam je prazdno?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Další průběžný ozempic report.

    Osoba, o které jsem mluvila, tu chřipku nějak zvládla, postupně se dala dohromady, zmizel ten pocit, že zvládne jíst dvě sousta denně a dost. Postupně se to srovnalo na stav před chřipkou, navíc zmizel pocit na zvracení, v tu dobu pořád brala poloviční zvykací dávku. Teď před asi dvěma týdny zvedla na plnou dávku, na cca týden se vrátila nauzea. Teď to ale vypadá, že je to podstatně lepší, dokonce se trochu vrátila i normální chuť k jídlu a pocit hladu. Říká, že se výrazně upravilo vnímání jídla - že mnohem víc než chuť řeší kvalitu a účinky, že třeba sladké, což předtím byl fakt trigger, najednou vůbec nevábí. Co se týče váhy, něco šlo dolů, ze začátku poměrně skokově, teď už pomaleji. V tuhle chvíli to vypadá fakt příznivě, tak držte palce, ať to pokračuje stejně dobře. Machytka říkal v nějakém videu, že ty nevolnosti jsou jenom ze začátku a pak se to většinou srovná, tak zdá se, že je to tak i v tomhle případě, tak hlavně aby to vydrželo.

    Negativa - říká, že citlivost šla celkově dolů, nejen u jídla, ale u života obecně, menší chuť do života, míň příjemných pocitů, taková jako trochu otupělost. Viděla jsem teď pár videí nějakého amerického vědce zaměřeného na metabolismus, hodně upozorňuje, že ozempic vede k poklesu pocitu potěšení, prudce stoupají depresivní příznaky a částečně i sebevražednost a že to asi částečně i kvůli tomu asi 70% lidí do dvou let vysadí. To, co ta osoba popisuje, odpovídá tomu poklesu pocitu potěšení ze života, deprese prý nepozoruje (a naopak v poslední době mi přijde, že jde i psychickým stavem naopak nahoru). Což je pozitivní, přesto je to zas podle mě něco, co by měl člověk dopředu vědět, než si to šlehne, aby na to byl připravený a počítal s touhle možností.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANNIKA: tak jako prezrat se jde i zdravym jidlem, to je snad jasny .)))
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNIKA: No ja si ich robim ako kasu s plnotucnym mliekom ako prilohu casto :) k nejakemu pecenemu masu typu ryba ci kuracie stehna. Akurat nemam potrebu tam toho tuku davat tolko, aby mi to chutilo. Taky nejaky middleground.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MART1NKA: Neříkám, že brambory nejsou ok. Jsou.

    Problém, kterým mi sabotují hubnutí, je, že nejlepší jsou se slaninou, v bramboraku nebo se smetanou a máslem :-) Plus za mě jsou hrozně preziraci, kdo by se od toho odtrhnul, že jo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: Brambory jsou úplně top příloha, sytivá, s dobrým druhem škrobu, nízkou kalorickou hustotou, s minerály a vitamíny.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNIKA: Brambory su uplne ok, pokial to zrovna neni smazeny bramborak alebo hranolky…
    Cestoviny su ok
    Chleb je ok, ak to neni topinka na oleji, dokonca ani ten biely rohlik neublizi, priciny priberania su inde
    Ryza je ok

    Neviem co sa to s dietarskou spolocnostou stalo, ze sa demonizuju prilohy…

    Food pyramidu si pamatam takto a mne jedla s tymto zlozenim i chutia, pretoze mam rada tu skrobovu chut ryze ci brambor.

    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MOODYCAT: Da se to udělat rozumně, aby to nebyly suchý piliny se sypkejma pilinama. To bych nezvládla, s hnusným jídlem mi rapidně klesá chuť žít...

    Ale třeba asijský jídla jsou fajn - na bun bo nám bo si namarinuju libový hovězí do sojovky, rybí omáčky, česneku, limetky atd., pak ho osmahnu zprudka na pánvi, aby neztratilo šťávu. K tomu fůru zeleniny, omáčku dobře dochucenou. Je to skvělý.

    Stejně jako čína a "čína" spocivajici v naloženém mase zrychka osmahnutem se zeleninou/houbami/bambusem apod. Dobře vychází i vitamínova bomba játra na cibulce, když to není na tune slaniny, ledvinky, já třeba i svíčkovou dělám z liboveho hovězího a základ na tune dozlatova osmahnute korenovky, kterou rozmixuju, přidám lžíci mouky kvůli konzistenci a trochu mléka. Je výborná a není to žádná vražda jako hrouda mouky, tuku a smetany rozmixovana s homeopatickou půlpetrzeli a jednou mrkví.

    Jdou i indicke inspirace, takový ty rychlovky stylu okorenim a osmahnu kuře, zaházim rajčaty a červenou čočkou, okorenim, nechám 20 minut bublat, mám omáčku. To je zase fajn v zimě, to to koření bodne.

    Pak různý polévky, u nás třeba jedou lusteninovy. Zase dost bylinek, koření, česneku, ale klidně i bramboracka, dynova nebo česnečka, když k ní nehodíš do oleje topinku.

    Ale ono překvapivě ani knedlo zelo nebo kachna není takový průšvih, když máš hodně zelí a neladujes se zrovna buckem. Kdysi jsem řešila tabulky a zjistila, že ta ovesná kaše měla víc kalorií než ta kachna, a dost mě to teda nakrklo.

    A tak. Ale jako chutě mě taky honí dost, umím dobře vařit a nacpat si nacka je prostě fajn... A takovej dobře ochucenej grilovanej bůček, smetanový věci nebo brambory na dvacet způsobů... Mňam.

    Vždycky jsem záviděla spolužákovi, kterýmu bylo úplně jedno, co jí, jak jí a často i jestli jí. A na dotaz na oblíbený jídlo se dlouze zamyslel a pak řekl, že neví, že asi kuřecí směs z menzy. To se to pak hubne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam