KURE: jinak na tebe myslím s tím zpomalováním metabolismu po úbytku a návratem váhy na bod, který chce tělo a ne ty. Zkusím nějak formulovat, co pomohlo mně. Je teda třeba přiznat, že po předposledním zhubnutí rychle tvrdě a hodně, se ta váha začala vracet a nic se s tím nedalo udělat a prostě to stoupalo k nebesům (teda na 103,5 kg max, z nejnižších 72 kg). Pokus o dietu na návrat k tomu nejnižšímu skončil brutální únavou a depresí. Pak mi trvalo několik let, než se to tělo zklidnilo a začalo brát energii z jídla na život a neposílat ji do tuku.
1) nezhubnout pod optimální váhu, která může být mnohem vyšší, než si myslíš ty, lékaři, tabulky, BMI a zrcadlo. Spíš hubnout "po schodech", sundat něco, udržovat, sundat něco. Jestli si zhubnul hodně, teď makat jen na udržování, další rok a více ani kilo dolů. Ani ta nabraná zpět.
2) jídlo je zásadní a já si netroufnu nikomu nic radit. Leda pořádně si zhodnotit ty nejlepší poradce a k jednomu jít a ty peníze dát. Možná bych koulala směrem Institut moderní výživy. Naposlouchat co nejvíce informací (podcasty a chůze jdou dohromady).
3) jakéholi Mudr. brát s rezervou a jeho postoj a návod důkladně prověřit (světové studie klidně) a zvážit a klidně zavrhnout. Nejvíc mi v dietách ublížili lékaři, sorry jako. Ale jako pro to munjaro se k nim vydat můžeš :)), ale zase, zvážit 5x a dávkování bych volila tak, abych udržovala váhu a nehubla nebo hubla 2 kg/měsíc a jen za podmínky, že si to mohu finančně dovolit brát příštích 5 let.
4) co mi hodně pomohlo - uvědomila jsem si, že spolu se šetřením moje tělo zastavovalo pohyby. Takové ty drobné každodenní výdeje, cukání nohou pod stolem, lenost se zvednout k tiskárně, málo otáčení se v noci - já se na vrcholu vyhlazovací diety budila ztuhlá plná mravenců, jak se tělo v noci neotáčelo. Taky tělo vyplo topení, začala jsem se víc oblíkat, aby mi nebyla zima a spát v ponožkách (teda v těch od té doby spím dodnes). Začala jsem víc spát, i 10 hodin. To je to snížení bazálu.
Jít proti tomu. Nastavit si telefon nebo hodinky, aby mě to vyhnalo každou hodinu dojít na konec chodby a zpátky a udělat pár pohybů. Takové ty rady jako vystoupit o 2 zastávky dřív fungují. Myslet na to, že když tělo donutím 10 minut se trochu hýbat, je pak ve větší spotřebě a aktivitě další hodinu, když to udělám 5x denně, dá to hodně.
Otužovat se, jestli teď nosíš tričko, svetr a bundu, vyměň svetr za tenkou mikinu. Když člověk vyleze ven, má mu být trochu chladno, donutí to tělo jednak zapnout vytápění a jednak se pohybovat. Na té zastávce MHD jde pošlapovat a třepat se :)
Nepřespávat, dát si ve zdraví limit 8 hodin.
5) silový cvičení na tvorbu svalů, ale začít s hlubokým stabilizačním systémem a zádama (ano, cvičí se to těžko, dlouho a nudně) a pak přidat další svaly. Ta pilatesa není blbá :)
6) ty spalovací sporty měnit, tělo si zvyká. Jestli chodíš na procházky, měň trasy. Zvaž kopce nebo schody nahoru. Meň povrchy, les, cesta, asfalt, choď po obrubníkách a mechu. Popřemýšlej o kole, plavání, bruslích, koloběžce, prostě něčem jiném. Potkávám na hřišti chlapíka okolo 50 let, co si tam chodí házet míčem na koš a driblovat. Sport není jen pro děti.
KURE: FN Lochotín Plzeň a primářka Třešková to dělá za 35 tisíc.