• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    sháním včelaře, co by si odvez včely - Vráž u Berouna. Mám teda problém, že se nerojí, ale už jsou zabydlené mezi trámama od chaty.
    Nebo mi poraďte prosím nějak.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BLANITCHKA: hned prvni clanek o ramkach bez dratu me odradil od cteni zbytku. u vsech, kteri pouzivaji jinou ramkovou miru nez nizkou je to v podstate nepouzitelne (pro vytaceni panenskych plastu se tyto rozbiji nekdy i kdyz jsou zpevnovane dratkama..), nelibi se mi zpusob jejich argumentace (napr. o nakladne zatavovacne mezisten - kterou vam vyrobi z civky za stovku kazdy druhy elektrikar, divim se, ze nezminujou drahe medomety :o)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    hohó super klub. Book

ja planuju vcely tak cca za rok a pul na sumave.

doporucuju prostudovat tyhle stranky : http://www.n-vcelari.cz

a mam dobre refernce, na jejich kurzy pro zacatecniky. Letos mi to nevyslo v terminech, tak sand za rok ;)
    JADR
    JADR --- ---
    KUATO: zatim jen jednou, predtim jsem jen ochutnával plástev potom co rozkvetly třešně.
    ITAL
    ITAL --- ---
    KUATO: Jj, u nás taky druhý točení, cca 125kg na cca 10 úlů. (Žatec, Severní Čechy). První ani nevím - jelikož se ale obešlo bez mé asistence, tak to asi nebylo nic moc.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: hm, to vypada na normalni snusku :o). trochu vam zavidim. my uz jsme od unoru bez medu a lidi chodi a poptavaji se a ja jenom krcim ramenama. dneska jsem hrabal ve vcelach a zadna slava. abych vybral z kazdych vcel pet ramku, to mi to za to nestoji (mam 8 vcelstev). snad budeme mit aspon tech padest kilo na vlastni spotrebu :o). to by byla ostuda, kdyby si musel vcelar kupovat med. tchan ma 26 vcelstev a je na tom stejne blbe :o)). kdyz se tedka v nasi ZO nekdo pta druheho, jestli uz aspon 2x tocil, tak je to cista provokace :o)).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: nevim presne, zatim je to tatovo hajemstvi :). ale cca 20 nastavkovejch ulu, druhy staceni kolem 250 kg. Labske vinice u Sovice (u Hostky, Severni Cechy)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: jaky jste meli vynos v prepoctu na vcelstvo? kde vcelarite?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: ochutnej spanelskej nebo tureckej
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: my uz mame taky 2x stoceno :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    RESOLUT: neni nutne pravda, kvetovy med krystalizuje rychle, i kdyz je zraly. mam zkusenost, ze nas se zacina kalit uz i nekdy 7-10 den po vytoceni (hodne ovocnych stromu, pampelisky, nekdy repka, ale ne podstatne zastoupena). takze se hned zpastuje a je to. co se tyce hustoty, tak se rika, ze poznavaci znameni je to, ze drzi pri prelevani stopu na hladine. clovek to pozna citem - chova se to trochu jako voda a az to splicha, misto aby to bylo huste. ale tady je treba byt trochu opatrny, protoze med z budecaku (nebo jinych maloprostorovych ulu) se chova jinak nez med z nastavkovych ulu (vyzkouseno, mam oboji). budecakovy byva hustsi. nevim proc. repkovy jsem videl kapat z ramku po odstraneni vicek, takze ten muze byt trochu ridsi (zalezi, jestli je jednodruhovy, nebo tam maji namichano jeste neco).
    KUATO
    KUATO --- ---
    JADR: chces rict, ze uz jsi letos 2x tocil? ja vcelarim na sev. morave a od zacatku kvetna furt jen chcije. neco prinesly akorat v poslednich 14 dnech. ale zatim to na toceni neni. a to vcelarim v oblasti, kde je dvoji kvetova snuska :o(, proste nechce se mi verit, ze by nekde jinde v republice byla situace natolik jina, ze uz by nekdo 2x tocil (pokud jsi teda nebral ze vcelstva po dvou ramcich, abys mel co na chleba :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: neumim si predstavit, ze bys poznal v medu antibiotika. poznal bys v medu rezidua treba ze spatne aplikovanych gabonovych pasku? tezko. spise tam poznas chyby pri skladovani toho medu :o)

DACUBE: ty mas nejakou osobni zkusenost s timhle (ze by nekdo dokrmoval v sezone cukrem)?

pokud mas vcelstva silne, tak se zadna loupez nemuze stat, protoze si to vcelstvo na cesnu ubrani. pokud mas chciplaky, tak te muzou vykrast i tvoje vlastni vcely z vedlejsiho ulu. (btw. do maringotky se 30 vcelstev nevejde, pokud nemas budecaky :o)))
    PTAK
    PTAK --- ---
    Hezka fotecka. Tuhle vidlicku jsem take mival, ale uz ji davno nemam a mam lepsi.

Nestaci aby byly msice, nesmi to umyt dest. Pak je smolik.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    JADR: na všech stromech je letos hodně mšic, auto mám pokapané, že není vidět přes sklo. Tak předpokládám, že bude letos hodně takového toho tmavého medu, "lesního", z medovice
    JADR
    JADR --- ---
    DACUBE: a to se z nich pak stávají nomádští včelaři:)
    ale porad lespi nez kdysi - to byli jen brtníci...
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    čuste
    hustota medu s jeho kvalitou nesouvisí. Hustota je v závislosti na pylu a obsahu vody - třeba když budete točit med ve 30° vedrech tak bude velice řídký, protože včely si nosí do pláství vodu. Med ale pak velmi rychle zhoustne.
    Med je kombinací nejrůznějších druhů cukrlů a jejich izomerů - obecně platí, že med je tím lepší, čím více jednuduchých cukrů obsahuje.
    Obsah sahcarózy signalizuje, že včely jsou překrmovány řepným cukrem a med se často točí za účelem co největších výnosů. Je to klasiku u většiny moderních velkovčelařů. Ti se často chovají jako hovada i ve vztahu k ostatním, např. dovezou maringotku se 30 včelstvi do blízké vzdálenosti včelstev malovčelaře. Ty pak trpí loupeživými nálety a často nepřežijou zimu.
    Howk
    JADR
    JADR --- ---
    ted mam treba pomerne ridkej med, ale je uplne vybornej, postupem casu trochu zhoustne. Je to teda smíšenej med. Na začátku sezony jsem měl květovej a ten byl teda vybornej... jinak tenhle rok je to docela bida. alespon co se zacatku tyce.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NESERMI: ne tak hustej. v podstate asi opravdu brzo sklizenej :)
    NESERMI
    NESERMI --- ---
    RESOLUT: Co to znamená vyzrálý med? Brzo sklizenej?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam