• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VODOMERKA: jj, to me taky napadlo. No tento tyden se asi dozvim co a jak s tim sadem, tak se pak uvidi jak to bude dal.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZATAMOKO: nebo si kup nejakou travni smes - horska louka, treba, a rozhod to ted nebo na jare kolem :).
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: nepsal jsem, ze si mas tech 20 vcelstev hned poridit, ale ze by je vase lokalita mela uzivit :o).

obecne nemam zkusenosti se sazenim plodin typu svazenka, pohanka.. do lucniho porostu. takze nevim. osobne bych to zatim vubec neresil a pockal, jestli tam nemaji dostatek sve vlastni prirozene pastvy.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: ufuf, 20 vcelstev je docela kotel na zelenace :)
    Radsi bych zacal v malem, abych si to osahal a pak postupne rozsiroval.
    Jinak zajimava informace s tou svazenkou. Uvidim jak to tam ted vypada.
    Dala by se ev. teda vyset ta pohanka, nekdy ke konci cervna.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: ja vcelarim v lokalite, kde je taky spousta ovocnych stromu, planych tresni v nedalekem lese a kvetova snuska je vynikajici (i bez repky, ktera nekdy je nekdy neni), i kdyz je u nas mozna az prevceleno (v doletu od mych 8 vcelstev je jeste dalsich 50), takze pokud tam nekde pobliz tebe nema nekdo taky hromadu vcelstev, tak se toho vubec neboj. i kdyz svazenku nebudes vysevat, ale budes kosit travu jen 2x rocne, tak tam bude spousta rostlin, na ktere vcely rady zaleti a budou mit co sbirat. to vsechno je ale zalezitost prvni poloviny sezony. ve druhe polovine (cervenec) uz ovocne rostliny a louky hraji podruznou roli a prim prevezmou veci jako je lipa (kvet), les (maliny, medovice na jehlicnanech), javory, nebo treba pohanka. to, pokud v dosahu ani v omezene mire nemas, tak pak by mozna rozhozeni neco svazenky do porostu mohlo mit smysl. kazdopadne bych se na to prvni rok vykaslal, protoze vcely si teren zmapuji samy a ty uz pak budes vedet, co a jak. jinak s tou svazenkou - ta je dost citliva na to, aby mela dost vlhkosti a i zivin, aby vubec medovala, takze nemusi byt nutne pravda, ze svazenkove pole = plny mednik. zrovna ted v sobotu na brigade s kolegy vcelari z nasi ZO jsme o tom vedli rec, ze je to tak 1:1 - jestli se svazenkova snuska povede nebo nepovede. nicmene jsem si vedom toho, ze svazenka pestovana na nasich zbidacenych polich (ktere krom ledku a nejakeho fosforu v podstate nic jineho nedostanou) se muze chovat naprosto jinak nez svazenka hozena do travy, ktere treba zustava spadane listi na humus...

co se mnozstvi vcelstev tyce, tak pokud u vas neni prevceleno, tak bych se vubec nebal tam postavit do 20 vcelstev.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zdravim,
    z jara pristiho roku bych rad zacal s vcelarenim, mam blizko dva zkusene vcelare, tak ti mi snad pomuzou v zacatcich.

Chci se ale zeptat na jednu vec.
    Pravdepodobne budu mit k dispozici stary jablonovy sad o cca 1000 stromech. Planujeme par stromu dat dopucu kvuli jablkum, zbytek bychom ponechali, popr. postupne revitalizovali. Sad ma rozlohu kolem 1.5 ha, tak jsem si rikal, ze by nebyla naskodu vyset nejakou medonosnou bylinu do podrostu. Spis jsem teda uvazoval o nejake smesi s majoritne zastoupenou svazenkou. Co myslite?
    Kolik takovy sad "utahne vcelstev"?
    V okoli jsou dalsi cca 2 ha sadu a taky zahradky, takze pastvy je docela dost.
    + je mozny, ze na prilehlych polich bude repka, nebyl jsem se tam po sklizni mrknout, tak to nevim jiste

Planuju do zacatku 3 vcelstva (nastavkove uly), coz mi i doporucil znamy vcelar, min nema cenu, vic bych mozna zvladnul :]
    RELATIVNI
    RELATIVNI --- ---
    Do Litoměřic se asi jen tak nedostanu, ale děkuju, přiště si moje mozkovna musí uvědomit dřív, co vlastně chce.....:D no aspoň se mám na co těšit do dalšího roku
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    RELATIVNI: eventualne se stav v Litomericich. pulku ramku mam jeste doma nerozdanyho a nesnedenyho :)
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    RELATIVNI: ve středu jezdí na trhy v BnL starší pán s medem, bývá u aut. zastávky, před úředními vývěskami. Třeba to napřesrok stihneš
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    RELATIVNI: si vase mlsny jazycky mely vzpomenout trosku driv :)
    RELATIVNI
    RELATIVNI --- ---
    Mám strašně velký přání ochutnat med přímo z tý plástve s medem. Sháníme včelaře z okolí Brandýsa n.L
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: 10kg je fakt bida :(
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: u nas nejhorsi snuska za poslednich 50let (tvrdi pametnici). ja mam tak kolem 10kg na vcelstvo. inu cely kveten a pul cervna chcalo skoro kazdy den, takze hafo lidi i zakrmovalo.
    JANICA
    JANICA --- ---
    Zdravim vsechny nadsene vcelare. Potrebovala bych sehnat vceli vosk a propolis- je mozne je koupit u nekoho z vas? Kdyztak posta- dekuji!
    MRTS
    MRTS --- ---
    VODOMERKA: Spokojeni, s jarní i medovicovou.;) (Ale bylo to moje první vytýčení ze svého.)

Jak jste na tom s kleštíkem?
    Už od léta nemůžu skoro žádného najít. Kvůli tomu jsem pořídil i zasíťované podložky, ale o moc více jich nenacházím. Ze 6 včelstev mám spad jen u jedněch hodně silných. (A to jen 0.5 ks / den.)
    Ne že by mi to vadilo - naopak. Ale přijde mi to divné... Po posledním vytočení jsem jim tam jen dával KM kvůli diagnostice, nic více.
    V mém okolí jsem skoro sám kdo strká data do www.varroamonitoring.cz...

A jinak;
    Zjišťoval jsem, jaké včelí "voříšky" vlastně chovám a mají nejspíš nejvíc genů z vlašky.
    (http://vigorbee.cz/clanky/ - "KLASIFIKACE PLEMENNÉ PŘÍSLUŠNOSTI VČEL").
    Co vy?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    nic novyho? jak jste skutecne spokojeny s letosni snuskou?
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    ESL: Je výborná, už dobu se to sem chystám dát :)) Fakt mě baví v ní pořád listovat a tím se učit něco nového ..
    ESL
    ESL --- ---
    Před pár dny jsem narazila na informaci o téhle knížce - někomu by to mohlo přijít vhod. :o)

http://knihy.abz.cz/prodej/ilustrovane-vcelarstvi-nepostradatelna-rodinna-prirucka-pro-odvazne-vcelare
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: nene, myslel jsem pres sitko :).
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: co myslis pod pojmem filtrace? samozrejme ho po vytoceni nechame usadit a posbirame shora bordel (pena, zbytky vicek) - nechceme to davat zakaznikum, vypada to divne. a pri toceni ho nechavame protekat skrze sitko, aby v nem pak neplavalo zbytecne vosku a utopenych vcel a zjednodusilo se pak obirani toho bordelu. ale pokud mas na mysli mikrofiltraci, pri ktere se odstranuji "necistoty" vcetne pylovych zrn, tak to asi v domacich podminkach jen tak neudelas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam