• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: vcelstvo v sile by ti minimalne jeden kaslik (11 sousi) ramkove miry 39x24 melo postavit. pokud budes pouzivat polonastavky, tak mozna i dva. tzn. pri vcelareni na 4 nastavcich trva obmena kompletniho dila cca 4 roky. imho nez pouzivat ruzne porychtunky a vlozky, ktere ti umozni pouzivat jinou ramkovou miru, a jeste mit stare cerne mrchy, to mozna lepsi zajit za nejakym vetsim vcelarem, ktery pouziva stejnou ramkovou miru jako ty a chova i matky, takze by mel mit vysetreni na mor =aby sis nepritahla nejake nemoci, a vyhandlovat/odkoupit od nej nejake starsi souse.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mela bych dotaz na nejakeho zkuseneho vcelare. Chybi mi souse (hlavne ty krasne, nove, ciste). Uz i na letosni rok jich mam malo, ted na jare jsem pouzila stare dedovy souse (se sebezaprenim, jsou opravdu nechutne, tmavohnede), ktere jsou navic uplne jine ramkove miry, takze jsou jen pridratovane k mym ramkum. Tehle starych hnusu bych se chtela co nejdriv zbavit. Kolik "panenskych del" je schopno vyrobit jedno vcelstvo za rok? Zajimalo by me, za jak dlouho bych mohla obmenit vsechny stare platy...diky
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XFLARE: To je dobrý.
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    BIDAK: taky do toho ted koukam :-)) a studuju :-)

jeste je tam pod tim dobrej ten vcelaruv rok
    V
    http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY81.html
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XFLARE: Kuju, ale gůglíček už mi toto dopřál. :o)
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    jak začít včelařit

jak za
    http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY9.html
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Tak zatím dík za info, až se mi udělají další otázky ozvu se.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: presne tak. z urciteho pohledu je ale vyhodnejsi, kdyz mas jen jednu ramkovou miru, protoze muze byt uzitecne (mluvim ted obecne, nikoliv o Langstrotech) nechat si mezisteny vybudovavat v plodisti (kdyz das mezistenu pred a za plod, tak ji vcelstvo vystavi bez problemu, coz se vzdy neda rict o tom, kdyz je nekde v medniku na kraji), po jedne po dvou, kdyz vcelstvo neni jeste tak v sile abys jim bouchl cely kaslik mezisten (ja to ostatne nedelam nikdy). navic bezne je vhodne, aby vystavene dilo, nez ho zacnes pouzivat v medniku, bylo aspon jednou zakladene matkou, protoze samotne panenske dilo je prilis krehke a casto se pri vytaceni rozbije (toto u plastovych ramku neni problem, to je dost bytelne).
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Jo tak, takže když to řeknu jednoduše tak je to zamýšleneé tak, že v úlu spodní dva nástavky jsou 3/4 a ty další jsou 2/3 a proto jich člověk potřebuje i víc. To znamená že pak potřebuješ i dva rozměry rámků. Aspoň se nepletou.
    Jinak ty plastové rámky vypadají dost dobře.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: ja myslim, ze byly puvodne navrzeny jako "mednikove" - tzn. ze i kdyz jsou plne medu, tak nejsou tak tezke, mohou s nimi snadneji manipulovat i starsi vcelari nebo zeny, take se jimi snadneji zachytavaji jednodruhove medy, nicmene jsem ted par dni zpatky na toto tema mluvil s jednou vcelarkou u nas (predsedkyne OV Opava), ktera vcelari s vysokym plodistem a nizkymi mednikovymi nastavky a ta mi prave Langstroth doporucovala i na plodiste, ze si u sebe vsimla, ze jak je slabsi vcelstvo, tak ze se na tech vysokych nastavich spatne presouva do boku (pri zimovani), ze kdyby sedelo pres dva nizke nastavky, tak bez problemu, ale takto spatne, protoze nevytvori tak velky chomac. sam s tim nemam prakticke zkusenosti, takze zamyslim poridit si tak dva uly s touto mirou a vyzkouset v praxi.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    No, koneckonců ještě mám rok na to se zorientovat...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Aha, nojo tak se poohlédnu po nějakém starším ručním medometu.
    A k čemu jsou ty polonástavky? Mě se ten Langstroth líbí, já bych do něj šel. Ale že bych úplně chápal detaily to říct nemůžu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: pokud budes vcelarit na asi nejobvyklejsi (v CR) ramkove mire 39x24, tak 4, pokud budes pouzivat ruzne polonastavky (jako jsem uvadel ten Langstroth), tak i 8.

co se tyce medometu, obavam se, ze se bez nej neobejdes. med se toci obvykle 2-3x (podle roku a lokality) a neumim si moc predstavit, ze by se nasel nejaky ochotny vcelar, ktery by ti ho s nadsenim pujcil - nemoci a tak. pokud tim "postaru" myslis, ze to nejak vylisujes, tak to nevim jestli je soucasti "trvale udrzitelneho vcelareni v nastavkovych ulech", protoze se tim nici vystavene dilo a to v mire, v jake ho vcelstvo neni schopno vystavet.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Jo, potřebuju na včelstvo 4 nebo 5 nástavků?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Rozhodně chci včelařit nástavkově a zatím nepočítám s rozšířením nad dejmetomu pět včelstev. Ani mi nejde o maximální výtěžek medu, já mám blanokřídlé rád obecně.

Zatím si taky nehodlám pořizovat medomet, snad mi někdo půjčí anebo to udělám postaru.

Děkuju za rady.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: no, trochu zalezi i na tom, jestli chces i do budoucna vcelarit na nejakych par vcelstvech, nebo bys to casem rozjel i ve vetsim.

ja osobne po par letech vcelareni v budecakach a nastavkovych ulech vse 39x24 zamyslim vazne prejit na Langstroth (rm 448 x 159 mm). tohle je system svetove asi nejrozsirenejsi (neplati o CR, protoze u nas je to spis, ze kazdy druhy vcelar ma nejake sve extra uly :o), cenove neni drahy, pokud ti nevadi, ze si z dilu ten ul sesroubujes doma, jinak o tisicovku na ul vic. a v kombinaci s celoplastovymi ramky pana Zaka to povazuji za jeden z nejpropracovanejsich systemu, ktery se dneska pouziva. nedavno jsem slysel prednasku pana Zaka na tema Slechteni vcel a on lehce odbihal i do jinych temat a kdyz popisoval, jak na techto ramcich vcelari a ze ma vypracovany system, kdy vcely nosi med jen do panenskych plastu a ze diky pevnosti tech ramku nema vubec problem s vytacenim, ze u panenskych ramku vicka, ktere jsou nad vzduchovou bublinou odvickovava horkovzdusnou pistoli, dalsi a dalsi veci - velmi se mi to libilo a je to zatim to nejelegantnejsi, co znam.

ale jak rika zname rceni "ul medu nepoti", takze pokud budes mit dostatecne prostorny ul (coz u jakehokoliv nastavkoveho neni problem), tak v pohode.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    No nechci nastartovat flejm na téma jaké vybavení je nejlepší ale...
    Chystám se příští jaro začít s třemi včelstvy, momentálně jsem ve stádiu čtení literatury a sbírání zkušeností, v létě vyberu stanoviště, nakoupím výbavičku a na jaře včelstva.

Jsem z Prahy, takže se hodlám zásobit v prodejně v Křemencově.

Chci se zeptat na to, jaký úl mám zvolit, velikost rámečků a tak... A vůbec, co byste poradili do začátku.
    SMRTAK
    SMRTAK --- ---
    pozor na srsne

YouTube - 30 hornets vs. 30,000 bees
    http://www.youtube.com/watch?v=JDSf3Kshq1M
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Předával, co jsem "koupil" (tedy nečetl jsem). Možná bude někoho zajímat.

Bee keeping for the energy descent future by David Holmgren
    http://permaculture-media-download.blogspot.com/2011/01/bee-keeping-for-energy-descent-future.html

Natural Beekeeping: Organic Approaches to Modern Apiculture
    http://permaculture-media-download.blogspot.com/2010/11/natural-beekeeping-organic-approaches.html
    MRTS
    MRTS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Také mu fandím a vidím v tom jediné východisko ze současné situace. (Tím určitě není současná chemická válka "do posledního roztoče".)

KUATO:
    Tak dříve se snad i zasypávalo česno pilinami, aby neutíkalo teplo...;)
    Jedno z porovnání vlivu zateplení na výnos medu.. Ale je to statistika - s ní se dá dělat lecos...
    Záleží na prostředí. Když bude do úlu prát v létě slunce, tak tenkostěnný nebude moc vhodný. (Ale to je blbě vybrané stanoviště.)
    Osobně věřím tomu, že včelstvo v zimě a z jara nevytápí celý prostor úlu, ale jen chumáč + plod.
    Přiznám se, úly mám uteplené - nerozvážnost při nákupu. (Páč děda míval také uteplené, tak proč bych vymýšlel něco jiného, že...)
    Slyšel jsem příběh (jedna paní povídala), že včelař "kovář" vyrobil pokusný úl z plechu, natřel na černo a postavil na plné slunce. Dílo nevyteklo česnem, včely přežívaly. Přínos sladiny ovšem skoro žádný, létaly nejspíš jen pro vodu, aby to uchladili...

Vyhláška (např. pro Olomouc):
    • Divoce
      žijící včelstva a včelí roje neznámého původu neumísťovat do chovatelských
      včelařských zařízení (úly,oplodňáčky, rojáčky) k jiným účelům, než k jejich
      okamžitému utracení.
    • Podle svých možností utrácet vysířením divoce žijící včelstva a roje neznámého
      původu. Rojáčky použité k tomuto účelu nepoužít již znovu k jiným účelům bez
      předchozího vyžíhání plamenem.

Ale kdo utratí pěkný velký roj, že jo...;) Takové ty podivné srpnové mini-roje ano, proč ne...
    Ano, je možné, že si od napadených divoce žijících rojů mohou ty naše něco přinést.
    Pokud ale člověk sleduje spad, tak to nemůže být problém. Navíc tyto včelstva nejspíš padnou až v zimě a do jara kleštík bez hostitele také zahyne. Věřil bych tomu (je to možná spíš moje přání), že včelstvo žijící "přirozeně" si s kleštíkem dokáže poradit lépe než v naší péči...

Bond test pro malovčelaře určitě nebude. Ale každý malovčelař může vyřazovat vysloveně špatná včelstva (s velkým spadem). Bohužel to ale není moc jednoznačné a jednoduché. Třeba slabé včelstvo může mít také nízký spad a o VT to moc nevypovídá... Vytvoření Varroa-tolerantních včel.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: hehe, mi lidi, co me ucili vcelarit zase vzdycky tvrdili, ze zateplit a drzet teplo, at s tim zbytecne nemaji praci. a co jsem zatim cetl, tak jsem nabyl dojmu, ze vyhoda tenkostennych ulu je cena a pak ze kdyz jsou umisteny tak, aby na ne svitilo slunce, tak to z jara muze mit vyhodu, ze to slunicko jim to pomaha vyhrivat (coz zase ale v lete muze byt spis neprijemne). od urcite nadmorske vysky uz ale vyrazne stoupa spotreba zasob (o tretinu az polovinu) a zpomalu je se rozvoj vcelstva. nicmene v zivote to funguje obema zpusoby.

nevim, jestli je moudre v dnesni dobe nekoho navadet, ze vytvareni divokych roju nevadi. co je mi znamo, tak je i snad nejake narizeni, ze by vcelari meli divoke roje likvidovat (s cimz se nemohu ztotoznit), ale zase se vi, ze vcelstvo bez leceni proti varroaze prezije max 2-3 zimy a konec (mnohokrat vyzkouseno). v dobe, kdyz uz je silne zasazeno varroazou, tak v nem navic vetsinou probiha silna loupez a loupici vcely si spoustu roztocu natahaji k sobe.

VSOUKOLOHLOR: musim priznat, ze panu Kefussovi fandim. Imho je to zpusob, jak varroatolerantni vcelu vypestovat (jak jinak taky, ze?). bohuzel to neni nic pro malovcelare, jakych je v CR vetsina (z cca 50k vcelaru je jich asi jen 100-150 v Cechu profesionalnich vcelaru, tedy nad 150 vcelstev). Verim, ze je to jen otazkou casu, kdy se takto slechtene vcely rozsiri i mezi nas ostatni smrtelniky. Kazdopadne diky bohu za takove lidi, protoze to je velka prace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam