• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    MRTS:
    VODOMERKA:
    XFLARE: Zkoušeli jste cibuli? Klasická babská rada. Je fakt, že to opuchne vždycky a těžko říct, do jaké míry to otok zmírňuje, ale třeba na tom něco bude. Spíš bych řekla, že hlavně záleží na místě, kam včela píchne - něco nateče strašně a něco skoro vůbec.

Já se letos poprvé pořádně pouštím do včel s tatínkem, aby to měl jednou kdo převzít. Když mi před pár lety říkal, že je v 50 letech téměř nejmladším členem místního spolku, začala jsem o tom uvažovat. Včelaříme "postaru", ale společně se chystáme přejít na nástavkové úly. Tenhle týden nám zrovna jedny (ze 4) ulítly :/ Vylíhly se nám matky, o kterých jsme nevěděli, takže jdou špatně najít, protože jsou ještě malé a neoznačené a do toho nám mají přijít šlechtěné, které včely nepřijmou, když budou mít vlastní...takže se nám to za poslední týden dost zkomplikovalo.
    Jinak letošní vytáčení (Střední Čechy - Lysá) dalo zatím cca 25 kg květového medu. Uvidíme, kolik hodí lípa.
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    BIDAK: zyrtec a claritine myslim, mozna i zodac, je to tak rok, co je zpristupnili
    VODOMERKA: jj pomaha, v navodu to taky je :-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    podle mě je nejlepší při očekávaný takovýhle reakci nějaký antihistaminikum (claritin, zodac, zirtek...). i po bodnutí. i kdyz jsou na předpis, nemyslím, že by s receptem měl doktor problém. a aspoň to nebude tolik svědit a opuchat ;)
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    Včelí jed a první pomoc při včelím bodnutí :: VČELAŘI KONICKO
    http://vcelarikonicko.webnode.cz/vceli-jed-a-prvni-pomoc-pri-vcelim-bodnuti/

tak rady na vceli bodnuti :-) (i kdyz s tim zabijenim vcel ve vlasech nesouhlasim)
    v nedeli jsem dostala po dlouhy dobe (asi 20 let :-) hned dve, vcera jsem mela ruku jako bambuli :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETRKA: vim, ze sklepavane zadratkovane ramky se daji koupit (vyrabi a dodava na trh treba Kolomy), ale myslim, ze bez mezisteny - ta je hrozne krehka a hakliva. navic i spousta lidi ma vyhrady k puvodu mezisten nebo si i nekteri vyrabeji svoje, takze proto to asi i s mezistenou nedodava nikdo (aspon jsem o tom neslysel), kazdopadne pritavit mezistenu je otazka 20 vterin na ramek.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MRTS: JIhočech- výborně ;)

Ja jsem z CB a planuju vcely na pristi rok. tak 2 az 3 vcelstava pro lepsi opyleni budouciho sadu a pro radost. Med neuskodi, hlavne nechci jako zamlada s tatou nekde nahanet roje ;)

PETRKA
    PETRKA --- ---
    Dobrý den, hledám někoho, kdo mi vyrobí rámky s drátkem i mezistěnou. Víte o někom?

Děkuji.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VODOMERKA: a ja nechala sveho mentora z mistniho CSV, at mi ukaze, co a jak...tak ukazal...nakazal priste zkontrolovat v nedeli a den pred nedeli mi z peti vcelstev uletely dva roje :(
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    VODOMERKA: my staceli tresnak a repkac ve ctvrtek, dalsi vytaceni repky v nedeli :-) (Rakovnicko)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: my jsme tocili ted v sobotu (Opavsko, 300mnm), ale to kvuli tomu, ze mam jeste par vcelstev v budecakach, ktere mely plne medniky. jinak z nastavkovych jsem bral po par ramcich, zbytek tam nechaval - malo zrale. vynos prvniho toceni cca 11kg/vcelstvo. uvidime, jak to pujde dal.
    MRTS
    MRTS --- ---
    VODOMERKA: U nás (u Borovan ČB, skoro 500 m.n.m.) ještě dokvétá řepka, úly jsou nacpané... Trnovník zde roste jen ojediněle a většinou nedává.
    Roje viseli na stromech už před dvěma týdny.:/
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    jak u vas? my stacime prvni snusku s repkou a pripravujeme se prave na akat :P
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    Tak jak to tak vypada, letos asi nebude akotovej med, cele akatove pole zmrzlo :-/ (i orechy)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: FALLOUT:
    dik obema za odpoved...bohuzel potrebuju trochu popostrcit, neb se jeste poradne nevyznam, matou me nektere vcelarske terminy a vetsinou v pulce jakehokoliv clanku o vcelareni zjistim, ze vlastne vubec nevim, co ctu :(

najit jineho vcelare, ktery by pouzival cechoslovaky (37*30) a jeste mel vysetreni na mor, asi nebude snadne, navic si nedovedu predstavit, ze by se toho nekdo chtel zbavovat...:(

FALLOUT: mohl bys prosim pro laika vysvetlit, co presne si mam predstavit pod "Ja vyuzivam pro stabu oddelky..." Rozumim tomu dobre, ze vytvoris oddelkem nove vcelstvo, to nechas celou sezonu stavet a na podzim odeberes matku a vratis vcely do puvodniho ulu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: uz jsem ve vcelach vic jak tyden nebyl, tak nevim. ale zadny ze sousedu na me zatim nepriletel, takze doufam, ze ok :o). mam jeste i par vcelstev v budecakach, ktere uz budu brzo prevadet do nastavkovych, a tam mivam rocne 0-1 roju. pocasi v poslednich dnech nic moc, tak jsem sam zvedav.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    KUATO: to by slo take pouzit, ja kazdopadne jdu do celeho nastavku. Uvidime. Jak jsi na tom s rojema? Ja zatim problem nemam, ale v okoli uz roje jsou.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: mozna by stacilo nevytacet prostrednich 5-6 zavickovanych plastu v nastavku nad plodistem. vyzkousim.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    KUATO: no nemas zac, ono to s tim ponechanym medem nebude tak horke. Precti si to podrobne. Ono se zda, ze jim zbytecne nechavas moc medu, ale oni neprestavaj plodovat v bezsnuzkovem obdobi a jsou schopne rychle reagovat na jakoukoli snuzku. Jinak, 39x30 medniky letos pouzivat nebudu, mam polonastavky 39x17, loni v lete jsem si narazil zebra a nebyl jsem schopen servat velkej, 50-kilovej nastavek dolu. Ono i kdybych je nemel narazene, tak by to byl voser.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: sakrys, nevypada to spatne. ja sice vcelarim na 39x24, kde mam dva nastavky plodiste, dva mednik, a myslim, ze mi vic vcely neobsadi. a i kdyby jo, tak nevim, jestli bych zvladl sundavat jeste paty nastavek s medem (je to vysoko, i kdyz mam 185cm), ale znam jednoho velkovcelare, ktery vcelari na stejne ramkove mire a ten vzdy vytaci jen jeden nastavek (kazdy tyden, coz je ale dost divoke, to nevim, jestli by me zena-brigadnice nevyhnala :o), takze tam to tak trochu podobne funguje. jen to ponechani jim tolik medu na zimu :oO. Ale hrome, budu to muset casem na nejakych vcelstvech vyzkouset. diky za tip.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    KUATO: Ne, medna komora je nastavek, ktery se vklada nad plodiste, vcely ho zanesou medem a ten se nevytaci a nechava se jim jako rezerva a i na nem zimujes. Podminka je, aby tam bylo co nejvice kvetoveho medu a co nejmene medovice. A ty tu komoru muzes podsazovat med. nastavkama. A nebo naopak je davas nad mednou komoru. Loni jsem zkousel na dva plodistni nastavky 39x30 polonastavek, nad nej 39x30 mednik, ten polonastavek mi zaroven slouzil misto materi mrizky. Vice o medne komore na: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/kouzla_s_MK.htm nebo http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/jeste_k_MK.htm
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: komorou myslis plodiste? jakoze budes mit plodiste nad mednikem? tchan to tak ma v kocovaku, jenze on to ma v takovych vysuvnych lyzinach, takze se nemusi natahovat s nastavkama, kdyz se chce podivat do medniku, ja s nastavkovyma ulama jsem na to moc liny :o). jinak to s tim budovanim sousi pomoci oddelku nemusi byt spatny napad :o).
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    ja bych to s tema sousema od nekoho jineho neresil, nikdy neni jistota. Ja vyuzivam pro stabu oddelky. Lehce je podnecuju roztokem 1:1. Jeden oddelek, vytvoreny zacatkem kvetna, mi vystavil cely nastavek 39x30 + skoro cely polonastavek nad. A podnecovany roj mi postavil tri nastavky langstroth 2/3. Letos budu zkouset mednou komoru, takze v produkcnim vselstvu budu pod komoru podsazovat postupne nastavky s mezistenami.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam