• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETRKA: vim, ze sklepavane zadratkovane ramky se daji koupit (vyrabi a dodava na trh treba Kolomy), ale myslim, ze bez mezisteny - ta je hrozne krehka a hakliva. navic i spousta lidi ma vyhrady k puvodu mezisten nebo si i nekteri vyrabeji svoje, takze proto to asi i s mezistenou nedodava nikdo (aspon jsem o tom neslysel), kazdopadne pritavit mezistenu je otazka 20 vterin na ramek.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MRTS: JIhočech- výborně ;)

Ja jsem z CB a planuju vcely na pristi rok. tak 2 az 3 vcelstava pro lepsi opyleni budouciho sadu a pro radost. Med neuskodi, hlavne nechci jako zamlada s tatou nekde nahanet roje ;)

PETRKA
    PETRKA --- ---
    Dobrý den, hledám někoho, kdo mi vyrobí rámky s drátkem i mezistěnou. Víte o někom?

Děkuji.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VODOMERKA: a ja nechala sveho mentora z mistniho CSV, at mi ukaze, co a jak...tak ukazal...nakazal priste zkontrolovat v nedeli a den pred nedeli mi z peti vcelstev uletely dva roje :(
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    VODOMERKA: my staceli tresnak a repkac ve ctvrtek, dalsi vytaceni repky v nedeli :-) (Rakovnicko)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: my jsme tocili ted v sobotu (Opavsko, 300mnm), ale to kvuli tomu, ze mam jeste par vcelstev v budecakach, ktere mely plne medniky. jinak z nastavkovych jsem bral po par ramcich, zbytek tam nechaval - malo zrale. vynos prvniho toceni cca 11kg/vcelstvo. uvidime, jak to pujde dal.
    MRTS
    MRTS --- ---
    VODOMERKA: U nás (u Borovan ČB, skoro 500 m.n.m.) ještě dokvétá řepka, úly jsou nacpané... Trnovník zde roste jen ojediněle a většinou nedává.
    Roje viseli na stromech už před dvěma týdny.:/
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    jak u vas? my stacime prvni snusku s repkou a pripravujeme se prave na akat :P
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    Tak jak to tak vypada, letos asi nebude akotovej med, cele akatove pole zmrzlo :-/ (i orechy)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: FALLOUT:
    dik obema za odpoved...bohuzel potrebuju trochu popostrcit, neb se jeste poradne nevyznam, matou me nektere vcelarske terminy a vetsinou v pulce jakehokoliv clanku o vcelareni zjistim, ze vlastne vubec nevim, co ctu :(

najit jineho vcelare, ktery by pouzival cechoslovaky (37*30) a jeste mel vysetreni na mor, asi nebude snadne, navic si nedovedu predstavit, ze by se toho nekdo chtel zbavovat...:(

FALLOUT: mohl bys prosim pro laika vysvetlit, co presne si mam predstavit pod "Ja vyuzivam pro stabu oddelky..." Rozumim tomu dobre, ze vytvoris oddelkem nove vcelstvo, to nechas celou sezonu stavet a na podzim odeberes matku a vratis vcely do puvodniho ulu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: uz jsem ve vcelach vic jak tyden nebyl, tak nevim. ale zadny ze sousedu na me zatim nepriletel, takze doufam, ze ok :o). mam jeste i par vcelstev v budecakach, ktere uz budu brzo prevadet do nastavkovych, a tam mivam rocne 0-1 roju. pocasi v poslednich dnech nic moc, tak jsem sam zvedav.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    KUATO: to by slo take pouzit, ja kazdopadne jdu do celeho nastavku. Uvidime. Jak jsi na tom s rojema? Ja zatim problem nemam, ale v okoli uz roje jsou.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: mozna by stacilo nevytacet prostrednich 5-6 zavickovanych plastu v nastavku nad plodistem. vyzkousim.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    KUATO: no nemas zac, ono to s tim ponechanym medem nebude tak horke. Precti si to podrobne. Ono se zda, ze jim zbytecne nechavas moc medu, ale oni neprestavaj plodovat v bezsnuzkovem obdobi a jsou schopne rychle reagovat na jakoukoli snuzku. Jinak, 39x30 medniky letos pouzivat nebudu, mam polonastavky 39x17, loni v lete jsem si narazil zebra a nebyl jsem schopen servat velkej, 50-kilovej nastavek dolu. Ono i kdybych je nemel narazene, tak by to byl voser.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: sakrys, nevypada to spatne. ja sice vcelarim na 39x24, kde mam dva nastavky plodiste, dva mednik, a myslim, ze mi vic vcely neobsadi. a i kdyby jo, tak nevim, jestli bych zvladl sundavat jeste paty nastavek s medem (je to vysoko, i kdyz mam 185cm), ale znam jednoho velkovcelare, ktery vcelari na stejne ramkove mire a ten vzdy vytaci jen jeden nastavek (kazdy tyden, coz je ale dost divoke, to nevim, jestli by me zena-brigadnice nevyhnala :o), takze tam to tak trochu podobne funguje. jen to ponechani jim tolik medu na zimu :oO. Ale hrome, budu to muset casem na nejakych vcelstvech vyzkouset. diky za tip.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    KUATO: Ne, medna komora je nastavek, ktery se vklada nad plodiste, vcely ho zanesou medem a ten se nevytaci a nechava se jim jako rezerva a i na nem zimujes. Podminka je, aby tam bylo co nejvice kvetoveho medu a co nejmene medovice. A ty tu komoru muzes podsazovat med. nastavkama. A nebo naopak je davas nad mednou komoru. Loni jsem zkousel na dva plodistni nastavky 39x30 polonastavek, nad nej 39x30 mednik, ten polonastavek mi zaroven slouzil misto materi mrizky. Vice o medne komore na: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/kouzla_s_MK.htm nebo http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/jeste_k_MK.htm
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: komorou myslis plodiste? jakoze budes mit plodiste nad mednikem? tchan to tak ma v kocovaku, jenze on to ma v takovych vysuvnych lyzinach, takze se nemusi natahovat s nastavkama, kdyz se chce podivat do medniku, ja s nastavkovyma ulama jsem na to moc liny :o). jinak to s tim budovanim sousi pomoci oddelku nemusi byt spatny napad :o).
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    ja bych to s tema sousema od nekoho jineho neresil, nikdy neni jistota. Ja vyuzivam pro stabu oddelky. Lehce je podnecuju roztokem 1:1. Jeden oddelek, vytvoreny zacatkem kvetna, mi vystavil cely nastavek 39x30 + skoro cely polonastavek nad. A podnecovany roj mi postavil tri nastavky langstroth 2/3. Letos budu zkouset mednou komoru, takze v produkcnim vselstvu budu pod komoru podsazovat postupne nastavky s mezistenami.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: vcelstvo v sile by ti minimalne jeden kaslik (11 sousi) ramkove miry 39x24 melo postavit. pokud budes pouzivat polonastavky, tak mozna i dva. tzn. pri vcelareni na 4 nastavcich trva obmena kompletniho dila cca 4 roky. imho nez pouzivat ruzne porychtunky a vlozky, ktere ti umozni pouzivat jinou ramkovou miru, a jeste mit stare cerne mrchy, to mozna lepsi zajit za nejakym vetsim vcelarem, ktery pouziva stejnou ramkovou miru jako ty a chova i matky, takze by mel mit vysetreni na mor =aby sis nepritahla nejake nemoci, a vyhandlovat/odkoupit od nej nejake starsi souse.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mela bych dotaz na nejakeho zkuseneho vcelare. Chybi mi souse (hlavne ty krasne, nove, ciste). Uz i na letosni rok jich mam malo, ted na jare jsem pouzila stare dedovy souse (se sebezaprenim, jsou opravdu nechutne, tmavohnede), ktere jsou navic uplne jine ramkove miry, takze jsou jen pridratovane k mym ramkum. Tehle starych hnusu bych se chtela co nejdriv zbavit. Kolik "panenskych del" je schopno vyrobit jedno vcelstvo za rok? Zajimalo by me, za jak dlouho bych mohla obmenit vsechny stare platy...diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam