KUATO: ty co se vyrojily, tak jsou sice nejsilnější, ale medník tam mají jak psala Voda už skoro dva týdny. Mezistěny mají vystavené tak z poloviny až 3/4, rovnou je už zanáší. Nevím jestli má smysl dávat další nástavek, když ještě pořádně nevyužívají ani stávající..medníky jsem nasazoval po dostavění stavebního rámku. Teď jak jsem jim vylamoval matečníky, tak jsem v plodišti přehodil spodní prázdnější rámky mezi horní zaplodované, ať vedle sebe zavíčkovaný plod tolik netopí. Stavební nevyřezávám, takže vylíhnutí trubci by mohli rojivou taky trochu zmírnit...
ale ono to asi nebude místem a zaměstnaností, protože začínající matečníky jsem našel i v sousedním nejslabším, které v medníku ještě vpodstatě ani nezačalo pracovat a i přesto už má taky roupy. Co se týče větrání, tak všechny úly mají otevřené dno, česno dokořán a očka taky...
na včelařském fóru k tomu zazněl tento zajímavej názor, kterej zpochybňuje souvislost mezi dostatkem místa a zmenšením potřeby rojit se:
Reaguji na jednoznačné pravdy npr. na rojenie včiel. Pred 5 rokmi som si urobil jednoduchý klát na voľnú stavbu diela na pozorovanie včiel, ako sa budú chovať v čase rozmnožovania bez zásahu včelára. Klát je s vnútornými rozmermi 30x30x105 cm obsah95 litrov, do života včelstva nezasahujem, len pre zimou ho 3x fumigujem a doplním mu zásoby, pozorujem ho cez sklenú stenu. Za tie roky je stále na tom istom diele, akurát, že každý rok ho o niečo predĺži. Celkovo je dielo dlhé asi 55 cm, čiže ak by boli chceli stavať "mohli sa pretrhnúť"..
Včely ale každý rok pri dostatku miesta na stavbu sa trikrát vyrojili, potrebu množstva trúdov si stanovilo sami, nejak veľké množstvo ich nebolo. Včelstvo nebolo ani choré ani zničené Vd, na začiatku jari (až do kvitnutia repky) donieslo nejaké zásoby, nasledovalo postupné odrojenie, oplodnenie novej M, zatiaľ premeškalo agátovú znášku, do jesene sa skonsolidovalo, vždy som im ešte podal 6 l cukrového roztoku. Množstvo zimných mŕtvoliek bolo vždy v norme, skôr menej.
Pýtam sa vás, prečo toto voľne žijúce (podľa vás divoko), malo stále dosť miesta na stavbu, chovalo toľko trúdov koľko potrebovalo, malo k dispozícii repkovú a agátovú znášku, počasie v norme, malo jediný cieľ, vyrojiť sa. Možno malo také vynikajúce podmienky, že sa rojilo, pretože nie vždy tá istá včela u mňa sa takto chovala. Prvých 20 rokov som aj s otcom ani nevedel čo je to prirodzený roj a chov bol postavený v typickej úľovej zostave plodisko, mater. mriežka a medník v úľoch B9 a 10. Kde je tá pravda? Posledný 30 rokov som prešiel na úľovú zostavu 4 resp. 5 x B10, pričom každé včelstvo vystavalo 10 medzistien a rojov som mal neúrekom.