VODOMERKA: tak pak poreportuj. my dneska byli na medvedi cesnek do mrazaku, co kazdy rok sbirame a musim priznat, ze tak bidny jsem ho jeste nikdy nevidel. nevim, jestli je to tim kolisanim teplot, prisnym horkem v poslednich dvou tydnech, nebo cim. MC, ktery jsme si presadili na zahradu, ten vypada normalne.
INK_FLO: no, zes nasadil prvni mednik, to nemusi nic znamenat. to muze byt furt malo. ja uz jsem daval u nekterych vcelstev minuly tyden ctvrty nastavek (39x24). vcera jsem migroval posledni dve vcelstva, co jsem mel v budecacich do nastavkovych ulu. nedaval jsem jim uz letos mrizku (pac presun byl planovany a nechtel jsem jim omezovat misto na plozeni) a obe mely takovych 6-8 ramku zavickovaneho plodu. zitra je privezu zpatky na zahradu (presouvam s mezizastavkou o par kilaku dal, abych neprisel o letavky, nove stanoviste bude o cca 5m vedle stareho a nevim, co by to udelalo) a okamzite jim vrazim treti nastavek. ctvrty pridam tak o tyden pozdeji. letos bych chtel vyzkouset u silnejsich vcelstev dat i paty nastavek. vsude mam i dva stavebni ramky na trubcinu a jeste jsem inspirovan clankem z posledniho Vcelarstvi o tom, ze vic ramku se stejne starym zavickovanym plodem take pomaha k rojove nalade, jsem to prostrkal mezistenama nebo ramkama s nezavickovanym plodem.
moje zkusenosti jsou takove, ze zcela jiste nedostatek mista vede k rojeni (netvrdim, ze nejsou jeste jine faktory) - jakmile je ul zaneseny natolik medem, pylem a plodem, ze matka nema kde klast, tak po par dnech uz je prilis malo larvicek a krmicky nevi co s krmnou kasickou pro mlade, tak se ji zacnou krmit navzajem a mas to. vcelaril jsem 8 let i v budecakach (2x13ramku rm39x24), tak jsem musel sakra hlidat, prevesovat, oslabovat, aby nebyly vsecky na strome. ne vzdycky se podarilo zabranit, ale vetsinou ano. nastavkove uly se mi neroji skoro nikdy. ten prispevek toho slovaka, cos citoval nic nevypovida. 95 litru uloveho prostoru neni nic. to je tak neco kolem dvou nastavku 39x24. proc toho nevyuziji k dalsi stavbe nevim. v klatu, tim mene s nerozebiratelnym dilem, jsem nevcelaril. kazdopadne to jako argument do diskuze moc neberu - je to prilis maly vzorek.