• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    TURF: je mi 32, tak moc stary nejsem :o). co se tyce tradicniho vcelarstvi a ctihodnych kmetu, doba se meni a jak odchazi generace nasich prarodicu, tak vcelaru ubyva. sice vidim prichazet novou generaci (nasich vrstevniku), ale ta nepokryva plne ubytek. nicmene dost mladych se snazi rozsirit si sve provozy, navic zmenou ve zpusobu vcelareni maji silnejsi vcelstva, takze opyleni krajiny snad neni ohrozeno.

co se krmeni v budecacich tyce, tak tradicne jsem k tomu zdedil takove plechove krmitka, ktere se nasadily na zuzene plodiste (prepazka oddelujici P od M mela mrizku jen na casti, mrizka se zakryla drevenyma destickama, uprostred byla dira, na tu se nasadilo krmitko). jak jsem zacal oba prostory na zimu spojovat, tak jsem vyhodil tu prepazku, dole nechal po poslednim toceni 13 ramku, nahore jen 7, takze jsem mel v horni casti dost prostoru na postaveni 3l sklinky. po zakrmeni jsem prevesil spodni ramky nahoru tak, aby dole i nahore bylo +- stejne - kvuli zatepleni. vyhoda tohoto systemu je zjevna. v plodisti matka dal ploduje, nove zasoby si ulozi do byvaleho medniku. v okamziku, kdy nechas vcely jen v jednom nastavku a nacpes jim tam 12-15kg cukru, tak ony zanesou vetsinu budek a silne tak matku omezi v plodovani. navic je mnohem vyhodnejsi, kdyz maji zasoby nad hlavou nez vzadu - nekdy v zime se totiz stava, ze chumac dozadu neprejde (i kdyz tam jsou zasoby) a umre hlady. na teple stavbe (ramky vodorovne s cesnem) totiz hur prechazeji dozadu - obzvlaste kdyz je chumac maly a neni roztazen pres 2 nastavky, ze obseda i tu prostredni mezeru mezi nastavky. jo, abych nezapomel - kdyz jsem zrusil tu prostredni mrizku, vznikla vetsi mezera (cca 3cm), kterou vcely spatne prechazeji, takze jsem jim tam nastrkal nekolik spalicku dreva, po kterych ony prelezly. brzo si pak postavily propojovaci mustky a uz to bylo ok.
    TURF
    TURF --- ---
    KUATO: to je u vcelareni tradicni, ze se o nej staraj ctihodni panove, ne ;)
    rozhodne neberu deduv pristup jako dogma. neni to vcelar ani zemedelec, ale "dedic samouk". mame velkou zahradu a vcely byly odjakziva jeji soucasti, pred padesati lety na ni byly i desitky nastavku a takovy vtipny diy bedynky na odchov matek. za sebe bych ale rekl, ze se na nastavky nepresunu, starej vcelin je proste starej vcelin a sam na vic nez 11 vcelstev mit asi cas nebudu :)

jinak si samozrejme rad poslechnu vsechny zkusenosti, ikdyz to asi uplne neni na online diskuzi. ..neodpustim si aspon dotaz, jak jsi je v tech budecacich na zimu krmil, star(y/si) pane :)))
    KUATO
    KUATO --- ---
    TURF: ja v budecakach pred nejakyma osmi deviti rokama zacinal vcelarit, postupne jsem rozsiroval o nastavkove uly a letos jsem z budecaku definitivne premigroval. ted mam 10 vcelstev, v prubehu letoska a pristiho roku bych chtel rozsirit na dvojnasobek.

myslim, ze dokud clovek zimuje jenom v plodisti, a uvazlive hospodari (casteji vytaci, kontroluje kazdy tyden a vyrezava matecniky..), tak se to da, ale ja uz pozdeji zacal na radu tchana na zimu spojovat plodiste s mednikem, aby mely vetsi prostor na zimovani, pac mi rvalo srdce, jak polovina vcel sla po zruseni medniku do kopru, pac se nevesly do plodiste (vim, ze z vetsi casti slo o letni generaci, ktera by stejne nedozila, ale stejne). takhle prezimovaly mnohem silnejsi a ja treba loni 7.5. poprve v budecacich vytacel. o par dni driv stary vcelar, ktery me ke vcelareni privedl a taky vcelari v budecakach a zimuje jen v plodisti teprve nasazoval mednik..

jako, ja mam budecaky rad a ty sve si ponecham - na oddelky. ale jsem rad, ze ted muzu vcelarit zpusobem, ktery je mi milejsi.

bud opatrny na prebirani nazoru starych lidi. minimalne se zmenil geneticky material, se kterym nyni pracujeme (vcelstva jsou mnohem silnejsi) a oteplilo se, takze jinak nakvetaji rostliny, nutno se prizpusobovat, zkouset, ucit a ucit. jak me prekvapil nedavno jeden stary pan, ktery mi na rovinu priznal, ze delal skoro cely zivot plno veci spatne. ze mel taky kousek vedle stareho pana, ktery jeho samotneho privedl ke vcelarenim a ze naslouchal jeho rad a zbytecne se tak natrapil. a chvalil casopis, ze tam je spousta uzitecnych a praktickych rad.
    TURF
    TURF --- ---
    abych se uvedl v diskuzi - vcelareni se zacinam zaucovat u svyho dedy, abych po nem byl v budoucnu schopnej vcelstva prevzit :) pomahal jsem mu kdyz jsem byl malej, takze nejaky veci si pamatuju, ale letos to poprvy beru poctive. driv jsme meli asi 10 vcelstev, ale po nejakejch umrtich se to predloni zuzilo jenom na dve. zabydleny jsou ve starym vceline s budecakama.

do plodiste s 12(13) ramkama jsme letos pridavali 4 mezisteny a 1 sousku. mezisteny sly do prostredka, vsechny zasebou a souse uplne na kraj. zavickovany plody pak prisly doprostred medniku a jsou tim padem uplne na sobe ;)

na rojeni ma deda nazor, ze je to dost nevypocitatelny, protoze jednotlivy vcelari se o nem dohadujou bez vetsich vysledku nekolik desetileti :). nejdulezitejsi je z jeho pohledu predevsim co nejmensi zasahovani do vcelstev, citlivej pristup a vztah vcelar - vcela. na druhou stranu (ac si to nemyslim) je mozny, ze to nema zmapovany tak dobre, jako lidi co jsou na vynosu z medu zavisly. kazdopadne rojenim netrpime a snuska bejva okolo 40 kg na vcelstvo, vytacime 3-4x
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: protoze jim nic jineho nezbyva, nechcou-li umrit :o).
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: necetl jsi nahodou ten clanek o premeteni na mezisteny? Kdyz je prechazi chut stavet kolem slunovratu - ke konci cervna, proc se premetaji az pozdeji - treba v cervenci nebo srpnu? Jak uz jsem psala, chtela bych to vyzkouset, ale nevim, kdy idealne bych se do toho mela pustit...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: no ja se s tim tak nemazlim a dam tam mezisteny i kdyz zrovna je par dni skarede. ale dulezite je a/aby to vcelstvo bylo silne (jak jsou slabe, tak na to vetsinou kaslou, nebo jenom tak trochu mrcosi, ale nic poradne nepostavi), b/melo dost zasob. nezapomenout, ze kolem slunovratu je prechazi chut stavet, takze cpat mezisteny ted v kvetnu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZRNKO: uplne nerozumim vete zacinajici "ve snuskovem dni jsou schopny..., a situaci je to shcopne otocit proti vam...muzes to prosimte rozebrat? Kdyz nemam dost sousi, prolozim plod mezistenami a dam si pozor, aby to bylo za pekneho pocasi? Rozumim tomu dobre?
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    INK_FLO: v první řadě ,včely stavějí v medníku nerady a vlastně až v přetlaku včel stavitelek,což už většinou může být rojová nálada

pak je daleko nejdůležitější prostor v plodišti,pokud mám jen mezistěny,dávám je k otevřenýmu plodu,budou to stavět do poslední šupinky,medné plásty přehodit i se zavřeným plodem do medníku-plod ke kraju med do prostřed,nahradit v plodišti mezistěnami tak že to nazebrujete-prostě na střídačku-
    zebrování je pro mne to ,že půlku zavičkovanýho plodu plus jeden otevřenej dám do oddělku,ten zbytek sous plod sous plod,později až nemám souše navalím je stejně mezistěnami,ve snůškovém dni jsou schopný vystavět téměř celej nástavek,takže jim to tam nedávejte před ochlazením a deštěm at na tom nečučí nebo tak to nemá vliv a situaci je to schopne otočit proti vám...
    musím podotknout ,že práce v plodišti je lepší na nižší míře, optimální je Optimal,langstroth vznikl z odpadních beden .... a je vhodnější pro včelu vlašskou

zavčasu oddělky!! nenechávat vedle sebe zavíčkované plod!!

dotazy?
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    co se týká matek,mám to štěstí že si rozchovávám materiál pana kašpara,nebodavé ,uklízí,vyhledávaj a snažej se využít všechny snůšky,střední až rychlí rozvoj ,zimuji v síle,nerozlézaj se,prostě super,zkusil jsem i jiný i vigorku ale vždy sem se vrátil k těm svojem..
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    KUATO: prodavame z baraku a v okrese v prodejnach, do vykupup ne.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XFLARE: co delate s medem? prodavate na trhach nebo davate do vykupu?
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    BEBERA: zjistim
    KUATO: po zime padesat a letos aspon osmdesat :-)

A DOST! Test medů - Pořad: A DOST!, Video na Stream.cz (ID: 682591)
    http://www.stream.cz/video/682591-a-dost-test-medu
    dtest medu
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    XFLARE: a jakou linii jste kupovali? Na strankach Sedlacka ani Dolu jsem nic nenasla.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XFLARE: uz jste na tech 70 vcelstvech, jak jste planovali?
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    BEBERA: my brali loni od sedlacka a z DOLu F1 a nejsou tak dobry jako ty nase, takze budem delat jenom svoje, nase jsou hodny a silny a litaj brzo, ty koupeny jsou nejsou tak silny a na jare vylitavaj pozdeji, coz pro nasi lokalitu neni dobre, ale uvidime jeste na konci sezony a pres zimu, jak to s nima bude vypadat.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BIDAK: na me musis cesky :) jinam to je no..ale tak na zastrelenou tem co si myslej ze mi muzou zasirat a znecistovat zivotni prostredi, vzduch, vodu, jidlo. hlavne to je kratkozraky, jakmile znecistis jakoukoliv z techto veci tak na to vzdycky dojedes. zeptej se vcel ;)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ve Včelařství pár čísel zpět byl o GMO plodinách ve vztahu ke včelám článek a ten chlapík byl pro jejich používání. Prý je to čistější než v současnosti používané postřiky a i pro včely šetrnější. Pak tam řešil i škodlivost pro člověka, která je prý v porovnání se současnými postřiky taky minimální. Psal to nějaký profesor a expert na danou problematiku a celkem se tam obouval do různých zelených aktivistů, že tomu pořádně nerozumí a pracují s neúplnými informacemi, které překrucují tak, aby se jim hodily do krámu...

Jelikož do toho sám nevidím, tak jen předávám přečtenou informaci bez hodnocení, jestli je to tak či onak.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Kupujete nekdo slechtene matky? Jakou linii preferujete a proc? Prisly mi podle vlastnosti docela sympaticke vigorky, ale jestli tomu rozumim dobre, pokud nekoupim primo inseminovanou matku, kupuju uz F1 matku a kdyz se mi pristi rok nebo za dva roky vyroji a necham tam mladou, bude to uz F2 matka a ty uz pry jsou agresivni a bodave...Vcely mame na zahrade a budou tam behat dve male deti, tak bych potrebovala nejake mirnejsi holky...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    OGMIOS: Hele, tady jsi OT. Pokud máš zájem najdi si klubík k tématu a tam se o tom můžeme pobavit. Podle toho co píšeš, skoro vůbec nevíš o čem mluvíš, tak by to za nějakou debatu stálo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: to je sice pravda jenze jestli to ej z prirody tak to doslo evoluci tam kde to je a nedoslo to tam samo takze vse okolo melo cas se tomu prizpusobit=vyvijet se s tim. tudiz to ma sve misto. to ze ted prijdeme a udelame takovou nebo takovou gmo rostlinu, tento spoelcny vyvoj narusi. my jako lidstvo jsme velice kratkozraci, obzvlaste s tou nasi zapadni mysli, takze vidime prdlajs kde se ten umely zasah projevi a proto jsem proti gmo. si myslim ze to je jen dusledek lobistiky ze lidi rikaj ze to budeme potrebovat. vec se ma tak ze desne plytvame, takze spis nez delat gmo by se melo zeefektivnit to jak nakladame s tim co mame. taky zacit pestovat ciste. zadam snad prilis moc? :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam