• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: jo, ten jsem na FB už viděl :)
    Každopádně podle té tabulky bych viděl nárůst k urovni 20.. ideální by bylo mít nějakej vzorec do excelu :)

jak tu tak pátrám tak jsem se docetl,ze HMF je považovaný pouze za "Antinutrient"..
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já jsem nevysvětlila, proč to chci vědět, bylo to kvůli tomuhle sirupu, kde se jitrocel vaří spolu s cukrem a medem: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=407767199274495&set=a.370621732989042.97948.346774498707099&type=3&theater
    díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: na to jsem nenašel tabulku :D
    Ale při 80°C jsou to řádově hodiny aby ses u Cz medu dostala na vyssi urovne:
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: deset minut mírnýho varu, díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: &MRTS: A take mnozstvi HMF zalezi na dobe a teplote prehrati medu..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    tak med z medvědího česneku se povedl. podle pylový analýzy je cca 70%. zbytek asi řepka a trochu akátu (cca 15l).
    má už sám o sobě celkem pastovitou konzistenci, část byla vyloženě jako "sádlo".
    vůně jemná (bez česnekovýho pachu), chuť taky
    TYET
    TYET --- ---
    MRTS: díky moc!
    MRTS
    MRTS --- ---
    TYET: Zvyšuje se obsah HMF (Hydroxymethylfurfural), který je pro včely (!) toxický. Není potvrzeno ani vyvráceno, že by byl toxický (přesněji řečeno rakovinotvorný) pro savce. K tomu se dají najít vědecké práce. HMF není jen v tepelně poškozeném medu, ale i v karamelu, kávě atd... Každopádně zdravější med je ten nepřevařený / nepečený - možná i kvůli enzymům v něm obsaženým.
    TYET
    TYET --- ---
    Dnes jsem se dozvěděla, že med se varem stává toxickým. Nějak se mi to nezdá, vždyť se přidává odnepaměti do perníku, a ten se peče při více než 100 stupních. Přidává se taky do různých jídel a vaří se. Ale pro jistotu se ptám odborníků.
    Děkuju moc za odpověď.
    VEHUIAH
    VEHUIAH --- ---
    tenhle moment jsem nikdy předtím neviděl. snad tu ještě nebylo, repost z obrázků, co mě rozštípou
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    Heathland Beekeeping - 1 - Spring Work in a Heather Skep Apiary - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=upbONroWPic
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    KUATO: jj je to s materi kasickou :-) strasne zdravy, ale strasne pracny (drahy :-D
    KUATO
    KUATO --- ---
    XFLARE: tys vypichovala pyl z plastu, ale jeste se da sbirat pyl primo ze vcel kdyz lezou do ulu. do dna se strci takova specialni vlozka, s dirkama a jak se ty vcely tema dirkama prodiraji, tak jim to odira pyl z nozek. pyl timto zpusobem ziskany je ale na rozdil od toho z plastu nefermentovany (a spatne stravitelny). kdysi jsem to zkousel u jednech vcel sbirat, ale nechutnalo mi to stejnak, tak jsem toho nechal. na fermentovanem pylu si ale rad posmaknu (da se najit na podlozkach pod sitovanymi dny.
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    TURF: je na to akorat takove vypichovatko, a musi se to delat rucne, stroj na to bohuzel jeste zadny nevymysleli :-)
    TURF
    TURF --- ---
    XFLARE: a nejaky triky na to nejsou? :)
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    TURF: jo je to desna piplacka, malou sklenicku jsem delala ctyri hodiny :-) (a druha varka mi pri suseni zmokla :-))
    TURF
    TURF --- ---
    mate nekdo zkusenost se sberem vceliho pylu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    Oskenoval jsem z odborných včelařských překladů, možná by mohlo někoho zajímat.

1/ Využití propolisu při hubení škůdců na rostlinách

2/ Apiterapie
    - apiterapie při léčení mastopatie
    - o alergii a propolisu - anestezie propolisem
    - mateří kašička a propolis
    - med při onemocnění žlučníku
    - med proti senné rýmě
    - léčba včelími mrtvolkami (velmi zajímavé)
    - medové koupele při neurozách
    - využití medu v urologii a gynekologii
    - mateří kašička coby léčivo

http://kuato.wz.cz/PropolisChraniRostlinyPredSkudci.pdf [2MB]
    http://kuato.wz.cz/Apiterapie1.pdf [12MB]
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    To bebera: v tvé pozici bych začal z chovem Matek,třeba po lípě pozabíjej Matky až narazí nouzový matečníky tak za 4 dny zrušíš nejstarší a necháš nejmladší jeden -ten bude s největší pravděpodobností s vajíčka a dostane se mu náležité potravy hned zkraja pro kvalitu Matky,tak to začínaj asi všichni....časem je vyměníš za plemenivo ze šlecht.chovu

takto budou na včelnici v každým stejně starý
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    a z kolika vyzimovaných je oněch 300 kg?? z akátů nic nebude,...
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    tak prvni letosni vytaceni v chlumu 300kg :-) a kvetou akaty :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam