• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: nerozumim..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: předpokládám, že kvůli odseparování bílkovin určitě.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já vzala ten recept od Janči a Zentricha, který jsou velice důvěryhodný a zkušený bylinkáři, ale když to tak říkáš, asi by to stačilo
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: A musíš ten med s tím syrupem vařit? Nstačilo by ke konci vaření je přidat med a rozpustit ho?
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já myslím, že v tom sirupu to nevadí, do čaje a na chleba je samozřejmě syrovej :) zajímalo by mě spíš, jestli v tom medu zůstanou po deseti minutách varu ještě nějaký prospěšný látky, pokud se ptám jako trotl, tak mě omluv, nic o tom nevím
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: jo, ten jsem na FB už viděl :)
    Každopádně podle té tabulky bych viděl nárůst k urovni 20.. ideální by bylo mít nějakej vzorec do excelu :)

    jak tu tak pátrám tak jsem se docetl,ze HMF je považovaný pouze za "Antinutrient"..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: takze staci nesladit medem uplne horkej caj a je to v suchu :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: to je super tabulka. clovek aspon vidi, ze pri normalnim uzivani (v horkem caji, ktery do par minut ochladne) je vzrust naprosto zanedbatelny.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já jsem nevysvětlila, proč to chci vědět, bylo to kvůli tomuhle sirupu, kde se jitrocel vaří spolu s cukrem a medem: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=407767199274495&set=a.370621732989042.97948.346774498707099&type=3&theater
    díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: na to jsem nenašel tabulku :D
    Ale při 80°C jsou to řádově hodiny aby ses u Cz medu dostala na vyssi urovne:
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: deset minut mírnýho varu, díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: &MRTS: A take mnozstvi HMF zalezi na dobe a teplote prehrati medu..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    tak med z medvědího česneku se povedl. podle pylový analýzy je cca 70%. zbytek asi řepka a trochu akátu (cca 15l).
    má už sám o sobě celkem pastovitou konzistenci, část byla vyloženě jako "sádlo".
    vůně jemná (bez česnekovýho pachu), chuť taky
    TYET
    TYET --- ---
    MRTS: díky moc!
    MRTS
    MRTS --- ---
    TYET: Zvyšuje se obsah HMF (Hydroxymethylfurfural), který je pro včely (!) toxický. Není potvrzeno ani vyvráceno, že by byl toxický (přesněji řečeno rakovinotvorný) pro savce. K tomu se dají najít vědecké práce. HMF není jen v tepelně poškozeném medu, ale i v karamelu, kávě atd... Každopádně zdravější med je ten nepřevařený / nepečený - možná i kvůli enzymům v něm obsaženým.
    TYET
    TYET --- ---
    Dnes jsem se dozvěděla, že med se varem stává toxickým. Nějak se mi to nezdá, vždyť se přidává odnepaměti do perníku, a ten se peče při více než 100 stupních. Přidává se taky do různých jídel a vaří se. Ale pro jistotu se ptám odborníků.
    Děkuju moc za odpověď.
    VEHUIAH
    VEHUIAH --- ---
    tenhle moment jsem nikdy předtím neviděl. snad tu ještě nebylo, repost z obrázků, co mě rozštípou
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    Heathland Beekeeping - 1 - Spring Work in a Heather Skep Apiary - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=upbONroWPic
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    KUATO: jj je to s materi kasickou :-) strasne zdravy, ale strasne pracny (drahy :-D
    KUATO
    KUATO --- ---
    XFLARE: tys vypichovala pyl z plastu, ale jeste se da sbirat pyl primo ze vcel kdyz lezou do ulu. do dna se strci takova specialni vlozka, s dirkama a jak se ty vcely tema dirkama prodiraji, tak jim to odira pyl z nozek. pyl timto zpusobem ziskany je ale na rozdil od toho z plastu nefermentovany (a spatne stravitelny). kdysi jsem to zkousel u jednech vcel sbirat, ale nechutnalo mi to stejnak, tak jsem toho nechal. na fermentovanem pylu si ale rad posmaknu (da se najit na podlozkach pod sitovanymi dny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam