• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: & MRTS: zkoumám zkoumám...v souvislosti medoviny a bílkovin v medu jde o kvas, ne?
    Jak to souvisi s tím syrupem?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: v medu je spousta latek, vcetne zejmena bilkovin, ktery maji tendenci se kazit. treba jako kdyz delas normalne varenou medovinu... :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    EXCITE: Bílkoviny se při vaření vysrážejí. (Více v receptech na výrobu medoviny.)

    TYET: Právě že vyšší teplota rozebere navíc i enzymy...[1]

    [1]: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Enzymy#Vliv_teploty
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: nerozumim..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: předpokládám, že kvůli odseparování bílkovin určitě.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já vzala ten recept od Janči a Zentricha, který jsou velice důvěryhodný a zkušený bylinkáři, ale když to tak říkáš, asi by to stačilo
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: A musíš ten med s tím syrupem vařit? Nstačilo by ke konci vaření je přidat med a rozpustit ho?
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já myslím, že v tom sirupu to nevadí, do čaje a na chleba je samozřejmě syrovej :) zajímalo by mě spíš, jestli v tom medu zůstanou po deseti minutách varu ještě nějaký prospěšný látky, pokud se ptám jako trotl, tak mě omluv, nic o tom nevím
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: jo, ten jsem na FB už viděl :)
    Každopádně podle té tabulky bych viděl nárůst k urovni 20.. ideální by bylo mít nějakej vzorec do excelu :)

    jak tu tak pátrám tak jsem se docetl,ze HMF je považovaný pouze za "Antinutrient"..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: takze staci nesladit medem uplne horkej caj a je to v suchu :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: to je super tabulka. clovek aspon vidi, ze pri normalnim uzivani (v horkem caji, ktery do par minut ochladne) je vzrust naprosto zanedbatelny.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já jsem nevysvětlila, proč to chci vědět, bylo to kvůli tomuhle sirupu, kde se jitrocel vaří spolu s cukrem a medem: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=407767199274495&set=a.370621732989042.97948.346774498707099&type=3&theater
    díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: na to jsem nenašel tabulku :D
    Ale při 80°C jsou to řádově hodiny aby ses u Cz medu dostala na vyssi urovne:
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: deset minut mírnýho varu, díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: &MRTS: A take mnozstvi HMF zalezi na dobe a teplote prehrati medu..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    tak med z medvědího česneku se povedl. podle pylový analýzy je cca 70%. zbytek asi řepka a trochu akátu (cca 15l).
    má už sám o sobě celkem pastovitou konzistenci, část byla vyloženě jako "sádlo".
    vůně jemná (bez česnekovýho pachu), chuť taky
    TYET
    TYET --- ---
    MRTS: díky moc!
    MRTS
    MRTS --- ---
    TYET: Zvyšuje se obsah HMF (Hydroxymethylfurfural), který je pro včely (!) toxický. Není potvrzeno ani vyvráceno, že by byl toxický (přesněji řečeno rakovinotvorný) pro savce. K tomu se dají najít vědecké práce. HMF není jen v tepelně poškozeném medu, ale i v karamelu, kávě atd... Každopádně zdravější med je ten nepřevařený / nepečený - možná i kvůli enzymům v něm obsaženým.
    TYET
    TYET --- ---
    Dnes jsem se dozvěděla, že med se varem stává toxickým. Nějak se mi to nezdá, vždyť se přidává odnepaměti do perníku, a ten se peče při více než 100 stupních. Přidává se taky do různých jídel a vaří se. Ale pro jistotu se ptám odborníků.
    Děkuju moc za odpověď.
    VEHUIAH
    VEHUIAH --- ---
    tenhle moment jsem nikdy předtím neviděl. snad tu ještě nebylo, repost z obrázků, co mě rozštípou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam