• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: Zimování ve dvou nastavcich. Zajímavé bylo, ze dvě nové matky kladly obě výhradně v horním nadtavku, jedna stara z jakéhosi roje od souseda kladla výhradně v dolním. tyjo, 5 nastavku, to by děda puknul, porad ma výhrady ke všemu, co udělám, ze to je zbytečný, ze tohle by on nedělal, ze tamto se nepodari...A nejhorsi je, ze zatim se zadne zlepseni neukazalo jako zlepseni...Plodove hnizdo mas pres dva nastavky? Co je v tom zbytku, kdyz medu letos rikas moc neni...Tech 20 kg je jen deduv odhad, nejspíš na základě toho, ze ty nástavky neuzvedl (tyhle úly si přál on)...
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: kazdopadne az budes vytacet, tak zkus prevesit par ramku se plodem vseho stari tak, abys roztahla plodiste pres oba nastavky (udelej to jak v tom vcelstvu, kde zkus zrusit mrizku, tak i v tech druhych s mrizkou).
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: zkusil bych u jednech zrusit mrizku, jak se budou chovat - ony pres ni nerady, kdyz nemusi. kazdopadne to neni vysvetleni toho, proc ty vcely nejdou tak do sily. ja mam v tuhle dobu nektere na 5 nastavkach 39x24.. na kolika nastavkach jsi je zimovala?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jsem cela nestastna ze svých ulu. Mam tri včelstva cechoslovacich (37x30), všechna tri vyzimovala v poradku a v dostatecne sile. Nechala jsem jim 2 nástavky jako plodiste, treti jako mednik, oddeleno materi mrizkou, podle teorie, ze vcely budou ukládat med odshora. V medniku není nic, v druhem nastavku je pry tak 20 kg medu, rikal deda. Je cely stastny, ze mi to rikal, ze mam mit jen 1 nastavek jako plodiste a jeden jako mednik. Moje ocekavani, ze kdyz nova vykonna matka bude mit dost prostoru na kladeni, ze bude velke vcelstvo, ocividne nevyslo. Me to stve, to uz je kurnik rovnou muzu mit v budecacich, jako je mel deda. Vynosy mam stejne a vcely budou mit stejny prostor. Deda tvrdi, ze je tam u nich na snůšku chuda krajina (Cesky Raj), mne to neprijde, nas ucitel vcelari v podobne krajine a ma 8 nastavku langstrothu...Co vy na to? Kde delam chybu?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    dnes jsem ani napotřetí nedodělal prohlídku, zvládl jsem jeden nástavek nejsilnějšího včelstva. Naštěstí to vypadá, že rojivá zatím nic zásadního, 3 malý rozestavěný matečníky. Je to asi kvůli kombinaci špatné snůšky (medníky pořád prázdný, řepka odkvétá a během jejího květu s byly přestávkama pořád něajké přeháňky) a stabilního bouřkového počasí, ale takhle agresivní jsem je nezažil. V současném vybavení se prohlídka nedá provést, než jsem dodělal ten jeden nástavek, tak ke konci už kolem mě bylo mračno skoro jako při rojení a cílené hromadné útoky. Už jsem si kvůli tomu koupil včelařské rukavice, které jsem dřív nepoužíval, ale jak mám jen laciný závoj natažený přes klobouk, tak jak ho mám zastrčený do límce u mikiny, tak se jim nakonec povedlo mi dát 3 žihadla do krku i přes něj a dalších pár přes mikinu.
    Blbý je, že teď nemám prachy investovat do nějaké kombinézy, budu muset vymyslet nějakou vhodnější kombinaci oblečení, ale tu mikinu jsem měl celkem pevnou a nebyla uplně přiléhavá, ale bylo jich tolik a tak útočili, že časem se jim to stejně povedlo i tak....
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    No zřejmě to bude fungovat jak kdy a jak kde :)) Táta právě říkal, že ho před tím děda varoval, ať na to dává pozor. Asi se mu (dědovi) někdy podařilo přestěhovat nechtěně osazenstvo úlu do sousedního :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: takhle se daji snadno posilovat vcelstva :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    RESOLUT: super, uzitecny poznatek. jinak rika se, ze bezne hodne vcel (ale jako hodne hodne - treba i ctvrtina) zaletava i do vedlejsich ulu, kdyz jich je vic pohromade. proste se netrefi do sveho, tak to neresi.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Stěhovali jsme teď 4 úly taky tak cca o metr a půl za plného "provozu". Včely vracející se z pastvy se občas zalétávaly do prázdného místa, ale pár minut a vše bylo jak má být..
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: Díky. To jsem ráda, že to bude v pohodě.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: hm, jeden metr by mel byt v pohode. 10+ metru by byl asi pruser - letavky by se ti vratily na puvodni místo. tyhle blizke presuny se doporucuji s několikakilometrovou mezizastávkou :o).
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    INK_FLO: To zní dobře.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SHADOWALKER: ještě se uvádí jeden trik, že se mají po přestěhování dát před česno třeba nějaké haluze, aby včely hned při výletu zbrzdili a zjistili, že je něco jinak
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    INK_FLO: To jo, ale četla jsem, že je větší problém u malého přesunu. Pokud převezeš včely aspoň o pár kilometrů, tak prý nic nehrozí.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SHADOWALKER: když mi starej včelař dovezl 3 plné úly, tak je otevřel hned po vyložení z auta a postavení na stanoviště :-)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Potřebovala bych radu. Potřebuji přesunout akutně úl o cca metr, protože na původním místě hrozí malý sesuv půdy. Za tmy zavřít úl a přesunout stačí, nebo je potřeba ho nechat ještě den zavřený?
    Na původním stanovišti jsou dva úly. Do budoucna chci přesunout oba, ale akutně musím ten jeden.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Jsem našel ještě nějaké přírodní nátěry..
    Cesta dřeva - Přírodní oleje na dřevo, přírodní ochrana dřeva, lněný olej, tungový olej, dřevní dehet - tér
    http://www.cestadreva.cz/page/obchod/prirodni-oleje-na-drevo
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: ja zatim pyl nikdy neresil (prislo mi jedno, jestli je ze vcelstva ted odeberu, abych ho za dva mesice vratil), ale nejspis zacnu odebirat po ramku ze vcelstva, abych mel do oddelku. je treba jen myslet na to, ze pyl pokud se ma skladovat by mel byt shora zality medem, aby byl chranen proti plisnim. s tim pridavanim do samotnych vcelstev si to se svoji soucasnou metodikou neumim predstavit, protoze se snazim jim tam moc nerypat, takze nevim jak bych analyzoval situaci, ze je pylu malo, jinak, nez duslednym prohlidnutim ramku za ramkem a to povazuji za zbytecny zasah v nevhodnou dobu (do podzimu jim pyl nedojde, pres zimu je blbe jim tam rypat a na jare zacnou nosit pyl novy).
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: Skladujete přes zimu pylove zasoby pro obdobi nedostatku? Jestli jo, kdy vcelam plasty s pylem berete?
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    díky všem za tipy a postřehy, snad to zmáknu, aby dobře bylo.. ano, ty dna jsou problém.. u některých, kde byl použit sololit, trošku navlhl, nabobtnal a nedá se otevřít ani náhodou..
    Ty "Smolíkovské" jsem si letos taky udělal, nízké 8ks.. Má to své mouchy, až bude čas nafotím a popíšu problémy, které dopředu nešlo domyslet.. do příštího roku musím vymyslet jiný postup..
    FARIN
    FARIN --- ---
    kdyz uz jsme u toho dna. Vyrobil jsem pevny dna - 3 strany ramku, na to deska a zase 3 strany ramku obracene (opet inspirace u Smolika). S tim jsme spokojeny.

Koupil jsem si a ted mi doma lezi pletivo. Tak jsme si rikal ze bych zkusil udelat i nizky sitovany dno. Nezkousel jste to nekdo? Tady mam problem ze nemuzu tak jednoduse vynechat 4 stranu, hrana pletiva neni nijak hladka. Muzu to "zalistovat" pulkou (na vysky) toho ramku (pak ale bude vstup vyse nez site), nebo jen vyvrtat vstupni otvory. V podstate by to asi melo nejak fungovat, ale treba bude mit nekdo nejaky uzitecny pripominky nebo vlastni prakticky zkusenosti.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FARIN: minimalne dna pokud na ne prsi ti desitky let nevydrzi (a na ty chcije i kdyz mas na nastavkach polozeny nejaky plech s presahem, protoze staci trochu vetru a voda se na to dostane). dyt je to smrkove nebo jedlove drevo. jina vec by byla v kocovaku nebo vceline.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam