• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Jen pro zajímavost :)
    Eco Bee Box - Utah Hive Comb Box & Copper Observation Hive by Albert Chubak — Kickstarter
    http://www.kickstarter.com/projects/ecobeebox/eco-bee-box-utah-hive-comb-box-and-copper-observat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VODOMERKA: Smíchat s jogurtem a nechat den, dva stát? A nebo teda ten pyl stejně bude obsahovat zárodečné kultury, tak smíchat s cukrem/převařeným medem a nechat stát v teple s minimálním přístupem vzduchu.

Jsem ten pyl chtěla právě na expermienty s dalším kvašením. Respektive pytlíček rouskovaného už mám stejně objednaný, tak uvidíme.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    KUATO: Díky. Mezistěn tam je zatím jenom deset, ale dám jim.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: nekde jsem na netu cetl recept, jak rouskovy zfermentovat. vypadalo to snadno ;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAWLEEQ: urcite jim davej. snuska neni touhle dobou nic moc. furt vic prsi nez neprsi a potrebujes, at matka zacne co nejdriv plodovat. navic kdyz je budes prikrmovat, roj je schopny postavit i hodne mezisten (pokud mas malo nebo zadne souse).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    zdravím - jak je to s pylem - rouskovaný je čerstvý, nezpracovaný? A nevíte někdo o nějaké cenově přijatelném zdroji plástového?
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Ahoj,

předevčírem jsem od souseda dostal roj, včelky zůstaly v rojáku přes noc ve sklepě a včera večer jsme je zasadili do úlu (univerzal). Jsem absolutní začátečník a vím prd, co dělat. Nemám je teďka třeba trochu přikrmit? Díky.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Monsanto nezákonně zabavilo a zničilo včelí královny, které jsou odolné herbicidu Roundup | Free PubFree Pub
    http://www.freepub.cz/...onne-zabavilo-a-znicilo-vceli-kralovny-ktere-jsou-odolne-herbicidu-roundup/
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Robotické včely opylují plodiny Monsanta [VIDEO] | Free PubFree Pub
    http://www.freepub.cz/2013/roboticke-vcely-opyluji-plodiny-monsanta/
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    AC24.cz - Šílenství: USA schválily pesticidy vraždící včely
    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2189-silenstvi-usa-schvalily-pesticidy-vrazdici-vcely
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Tak jsem se radovala, že bude nějaký med a stačil týden hnusného počasí a už je tam zase dost vymeteno. Nu což, hlavně, že se včelkám daří.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: ne vsechny jsou takove silne. nektere vyzimovaly slabe a do tedka se nevzpamatovaly. asi jim na podzim prihodim oddelek s novou matkou. ty silne maji plodove teleso ve trech nastavkach (39x24). ve vic jak jednom je med a v jednom (nejspodnejsim) jsou vcely :o). ja si neumim predstavit, ze matka zustane dobrovolne v jednom nastavku - nedavno jsem stehoval tri lonske oddelky, ktere jsem prezimoval v budecakach do nastavkovych ulu. zacatkem kvetna jsem je rozdelil mrizkou, takze dole bylo plodiste a nahore uz vetsi pulka medniku med. po 14 dnech jsem se tam koukal a matka se zaplodovala i spodni casti ramku v druhem nastavku (mrizku jsem po presunu do nastavkovych ulu zrusil). pripoustim, ze nemam zkusenost s vyssimi typy nastavku, jako pouzivas ty, takze nevim, jak se tam matky chovaji. kazdopadne bych na tvem miste zkusil koupit nejakou vyberovou matku, treba singerku, ktere delaji velke vcelstva a pozoroval, jak se bude chovat. mozna mate nejake "krajove" matky, ktere jsou zvykle delat mensi vcelstva.

co se tyce typu ulu. myslim, ze tvuj deda nedela dobre, ze te tak striktne ridi. ja jsem cim dal vic presvedcen (po tom, co chodim na prednasky a vidim v jak odlisnych systemech a ramkovych mirach vcelari prednasejici - mnozi velkovcelari), ze uspesne vcelarit se da na kazde ramkove mire s tim, ze kazda ma sva specifika. jako jedinou podminku bych bral to, aby byl ul dost velky. myslim, ze ruznym vcelarum vyhovuji ruzne veci a kazdy by si mel najit zpusob, ktery vyhovuje jemu a na kterem se mu bude dobre pracovat. 37x30 je velka tezka krava a pro zenu to myslim neni, aby se s tim natahovala. tvuj deda si musi uvedomit, ze kolem vcel se nekdy clovek nadre a ze tu praci uz nebude ted delat on, ale ty, takze ti nema co kafrat do toho, jak budes vcelarit. on zil svuj zivot jak uznal za vhodne a ty musis delat totez. plno veci od dob, kdy on byl mlady se zmenilo - jsou jine slechtene matky, ktere se jinak chovaji, jine ulove systemy, jinak se chova pocasi.. a ja myslim, ze soucasny vcelar to musi reflektovat. ja vcelarim 9 let. muj tchan skoro 50 let. casto spolu diskutujem, nebo se ho ptam na neco, ale pak to stejne udelam po svem. a jeden z duvodu, proc spolu dobre vychazime je ten, ze on mi nechodi za prdeli a nekibicuje me. to bych ho brzo poslal k certu a bylo by po dobrych vztazich. ja myslim, ze clovek musi experimentovat a soucasti toho je - delat chyby. obavam se, ze to je soucast procesu uceni se. takze ti preji, abys mela silu se svym dedou vydrzet, a vybojovat si to, ze muzes delat veci po svem. dokonce i kdyz bys vyzkousela plno veci a nakonec se vratila k systemu tveho dedy, bude to mit smysl, protoze budes vedet, ze opravdu mas to nejlepsi. kdyz zmeny nevyzkousis, budes nespokojena, protoze vlastne nevis, jestli mas pro sebe to nejlepsi. letos zatim ten rok nevypada dobre, tak ho neber jako uplne typicky vzorek a nenech se zastrasit tim, ze tve experimenty nefunguji. u nas na Opavsku konci pomalu repka a dnu, kdy byla snuska bylo mene nez dnu bez snusky. je hrozne studeno. vcela maji tak pro sebe. v sobotu jsme tocili my i tchan a oba jsme zklamani. jen z nejsilnejsich vcelstev se dalo vzit po par ramcich. zbytek musel vcelkam zustat, aby mely zasoby pro pripadnou neprizen pocasi. snad bude nejaka medovice a lipa.

imho clovek nemuze vcely do neceho nutit. ony maji nejaky svuj rezim, rytmus, zivot. my jen vlastne upravujeme podminky, ve kterych ony se mohou projevit. kdyz ty podminky nastavime dobre, vcelam se dobre dari, prosperujou a i hodne prinesou. kdyz podminky nastavime spatne, vcely to nejspis preziji, ale moc dobre se jim darit nebude. v krajnim pripade padnou. i kdyz tady se musi usuzovat opatrne, protoze nekdy padnou, protoze jsou od prirody slabe a proste selekcni mechanismus je neuprosny - prezivaji jen nejsilnejsi. tim chci rict, ze se nemas bat zkouset. nemysli si, ze budes za dva tri roky umet vcelarit. nez si clovek rozvine ten spravny cit, tak to podle me trva spis 20 let :o). do te doby zkousi, hraje si, nektere veci udela dobre, jine hur. bohuzel plati, ze vcelarska sezona je velmi kratka, kazdy zasah je fatalni - kdyz udelam nejakou chybu, kterou treba podrazim silu vcelstva, tak pro tuto mednou sezonu ji uz neodstranim. az na pristi rok. nekdy je to k uzoufani. proste - vcelareni cini cloveka filosofem :o). pravdu mel J.A.Komensky, kdyz rekl, ze vcelareni ho naucilo o prirode vic, nez vsechny knihy.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Pro zajímavost pár fotek a videí z našeho včelína (cca od půlky)
    resolut | Canon s95 - 11 – rajce.net
    http://resolut.rajce.idnes.cz/Canon_s95_-_11/
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: Zimování ve dvou nastavcich. Zajímavé bylo, ze dvě nové matky kladly obě výhradně v horním nadtavku, jedna stara z jakéhosi roje od souseda kladla výhradně v dolním. tyjo, 5 nastavku, to by děda puknul, porad ma výhrady ke všemu, co udělám, ze to je zbytečný, ze tohle by on nedělal, ze tamto se nepodari...A nejhorsi je, ze zatim se zadne zlepseni neukazalo jako zlepseni...Plodove hnizdo mas pres dva nastavky? Co je v tom zbytku, kdyz medu letos rikas moc neni...Tech 20 kg je jen deduv odhad, nejspíš na základě toho, ze ty nástavky neuzvedl (tyhle úly si přál on)...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: kazdopadne 20kg na vcelstvo to neni spatne v tuhle dobu, pac letos neni moc povedeny zacatek roku :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: kazdopadne az budes vytacet, tak zkus prevesit par ramku se plodem vseho stari tak, abys roztahla plodiste pres oba nastavky (udelej to jak v tom vcelstvu, kde zkus zrusit mrizku, tak i v tech druhych s mrizkou).
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: zkusil bych u jednech zrusit mrizku, jak se budou chovat - ony pres ni nerady, kdyz nemusi. kazdopadne to neni vysvetleni toho, proc ty vcely nejdou tak do sily. ja mam v tuhle dobu nektere na 5 nastavkach 39x24.. na kolika nastavkach jsi je zimovala?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jsem cela nestastna ze svých ulu. Mam tri včelstva cechoslovacich (37x30), všechna tri vyzimovala v poradku a v dostatecne sile. Nechala jsem jim 2 nástavky jako plodiste, treti jako mednik, oddeleno materi mrizkou, podle teorie, ze vcely budou ukládat med odshora. V medniku není nic, v druhem nastavku je pry tak 20 kg medu, rikal deda. Je cely stastny, ze mi to rikal, ze mam mit jen 1 nastavek jako plodiste a jeden jako mednik. Moje ocekavani, ze kdyz nova vykonna matka bude mit dost prostoru na kladeni, ze bude velke vcelstvo, ocividne nevyslo. Me to stve, to uz je kurnik rovnou muzu mit v budecacich, jako je mel deda. Vynosy mam stejne a vcely budou mit stejny prostor. Deda tvrdi, ze je tam u nich na snůšku chuda krajina (Cesky Raj), mne to neprijde, nas ucitel vcelari v podobne krajine a ma 8 nastavku langstrothu...Co vy na to? Kde delam chybu?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    dnes jsem ani napotřetí nedodělal prohlídku, zvládl jsem jeden nástavek nejsilnějšího včelstva. Naštěstí to vypadá, že rojivá zatím nic zásadního, 3 malý rozestavěný matečníky. Je to asi kvůli kombinaci špatné snůšky (medníky pořád prázdný, řepka odkvétá a během jejího květu s byly přestávkama pořád něajké přeháňky) a stabilního bouřkového počasí, ale takhle agresivní jsem je nezažil. V současném vybavení se prohlídka nedá provést, než jsem dodělal ten jeden nástavek, tak ke konci už kolem mě bylo mračno skoro jako při rojení a cílené hromadné útoky. Už jsem si kvůli tomu koupil včelařské rukavice, které jsem dřív nepoužíval, ale jak mám jen laciný závoj natažený přes klobouk, tak jak ho mám zastrčený do límce u mikiny, tak se jim nakonec povedlo mi dát 3 žihadla do krku i přes něj a dalších pár přes mikinu.
    Blbý je, že teď nemám prachy investovat do nějaké kombinézy, budu muset vymyslet nějakou vhodnější kombinaci oblečení, ale tu mikinu jsem měl celkem pevnou a nebyla uplně přiléhavá, ale bylo jich tolik a tak útočili, že časem se jim to stejně povedlo i tak....
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    No zřejmě to bude fungovat jak kdy a jak kde :)) Táta právě říkal, že ho před tím děda varoval, ať na to dává pozor. Asi se mu (dědovi) někdy podařilo přestěhovat nechtěně osazenstvo úlu do sousedního :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam