• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    KUATO: ok, zkusim nezapomenout
    KUATO
    KUATO --- ---
    PIPAL: tak sem treba za rok nebo dva napis, jak se ten nater osvedcil, to by me zajimalo :o)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    KUATO: Mám to natřený z venku lněným olejem s voskem. Uvidíme, co to vydrží... Nízký dna mám nastálo (volná stavba; u vysokých by prostavěly dolů), jen pak otočím ten špalík v česně, takže bude vlez na včelí mezeru přes celou šířku úlu. Teda tolik teorie, čas ukáže nakolik to bude OK.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PIPAL: prvni pohled na tyhle uly mi rika - kdyby mely pred cesnama vic mista na pristavani, bylo by to lepsi. strecha je zalostne mala (malo prekryva nadstavky do stran). pokud si to vsechno nenatres a nebudes udrzovat ten nater do let budoucich, za par let muzes ul vymenit, protoze se rozpadne. ja mam na vsech volne stojicich ulech eternytove platy, ktere precnivaji aspon o 10cm na vsechny strany a i tak na to prsi, ale aspon nedochazi k tomu, ze pri deletrvajicich destich je cely ul nacucany vodou (jak to drevo umi), coz by ponekud snizovalo konfort vcel uvnitr (a to ja mam dvouplastove polystyrenem zateplene uly, ne tyhle jednostenne jednoduche).

jeste me napada - mas k tem ulum dvoji dna? jedno pro fazi oddelek, druhe pro fazi produkcni vcelstvo? to nizoucke dno, ktere tam mas ted je pro oddelky k nezaplaceni. za posledni dva roky mi odeslo nekolik oddelku protoze jsem jim dal vysoke dno a ony proste ten vchod do ulu nebrani. takze je behem par dni vyberou produkcni vcely, ktere mam opodal. u nizkych den, kdy to maji ke vchodu blizko uz je to v poradku. akorat nevim, jestli to nizke dno by nezpusobovalo nejake nesnaze (horsi odvetravani vedouci k prehrivani) u silnych produkcnich vcelstev

MRTS: souhlas - zalezi naprosto na sile toho oddelku. jsou oddelky, na ktere se da pomalu "nasadit mednik" a jsou oddelky, ktere maji par hrsti vcel na trech ramkach. v prvnim pripade dva nastavky, ve druhem jeden a to mozna jeste zuzeny. v kazdem pripade vzhledem k pocasi bych je zakrmil. jinak rozsireni bych udelal spis vystavenyma sousema nez mezistenama, protoze uz je po slunovratu, tak ony moc nestavi.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PIPAL: prijdu se tam na vas nekdy podivat :). TiZn striska dobra, pokud se pod ni nebude hromadit vlhkost. to bych mozna casem okopiroval i na svoje
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    A je to langstroth, stavebnice ala Ikea z nastavky.cz. Celkem spokojenost, i když to není z borovice. Poměr cena/výkon dobrej.
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VODOMERKA: Pod Loretou / stráň za Kočkou.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PIPAL: kde mate zahradu? to je Langstroth? tesim se na ochutnavky ;)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VODOMERKA: super, File!

já to mám teď takto (fotka pár hodin před zabydlením včelami):

PIPAL
    PIPAL --- ---
    FARIN: sám s tím zkušenosti nemám, ale když jsem se ptal Smolíka, jak s novým oddělkem, tak říkal, že dva a dva rámečky nad sebe. Tak jsem to tak udělal a uvidíme. Ale jinak dle
    MRTS, první nebo druhá volba zní rozumně.

ps: věřím, že ty včelky přežijí i navzdory naší péči :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    MRTS: nj to je stejny jako se zeptat jaky krmitko je nejlepsi :) ale diky, pojedu asi na jistotu a necham v jednom.
    MRTS
    MRTS --- ---
    FARIN: Záleží na tom...
    Jak moc je silný, jaké je počasí, snůška...
    Zeptej se 10 včelařů, dostaneš 11 odpovědí.;)

Já ti poradím nechat v jednom a přidat druhý, až když začnou stavět do podmetu. Rojit kvůli prostoru se letos téměř určitě nebudou.
    Druhá možnost je dát rovnou do dvou, ale stávající dílo dát nad sebe. (Kvůli teplu.)
    A třetí možnost (kdyby byly hodně silné, bylo teplo a hodně snůšky) je "nazebrovat" (střídat dílo / prázdný rámek).

První možnost je nejméně riziková, třetí bych si teď osobně netroufl.
    (Přivez si těch oddělků více a vyzkoušej všechny.)
    FARIN
    FARIN --- ---
    ahoj, zas jeden zacatecnicky dotaz. Kdyz ted privezu oddelek mam ho nechat v jenom nastavku nebo ho muzu rovnou rozdelit a dat do dvou pater? (V planu mam Langstroth 2/3, volna stavba)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    nové stanoviste, nove €Dadanty :)

FARIN
    FARIN --- ---
    ahoj, netusite kde maji skladem v pze kyselinu mlecnou?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO
    KUATO --- ---
    KATUSH08: roj (pokud je pěkný) bych rozdělil na dvě části a v každé nechal jednu matku. pokud je tam matka mladá, možná ještě není oplodněná (pokud nebylo dobré počasí na svatební prolet) a nebo je čerstvě oplodněná, ale ještě nezačala plodovat.
    KATUSH08
    KATUSH08 --- ---
    Ahoj, chci se zeptat... minulý týden jsme si přivezli nový roj, včelstvo má dvě matky a ani jedna neploduje. Co s tím?
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Jen pro zajímavost :)
    Eco Bee Box - Utah Hive Comb Box & Copper Observation Hive by Albert Chubak — Kickstarter
    http://www.kickstarter.com/projects/ecobeebox/eco-bee-box-utah-hive-comb-box-and-copper-observat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VODOMERKA: Smíchat s jogurtem a nechat den, dva stát? A nebo teda ten pyl stejně bude obsahovat zárodečné kultury, tak smíchat s cukrem/převařeným medem a nechat stát v teple s minimálním přístupem vzduchu.

Jsem ten pyl chtěla právě na expermienty s dalším kvašením. Respektive pytlíček rouskovaného už mám stejně objednaný, tak uvidíme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam