• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VODOMERKA: to zive jsem dolila do vychladlého roztoku. Davala jsem si pozor, aby roztok i kvasinky měli stejnou teplotu, aby chudinky nemely teplotni sok, davala jsem pozor na teplotu prostředí. Rekla bych, ze se ještě zadne kvasinky nikde jinde nemeli tak dobře, jako u me :) mrchy nevdecny...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: tak tim padem tam logicky nezustalo nic ziveho, co by mohlo kvasit :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VODOMERKA: jasne, ze svarila a zbavila bilkovin - všechno tak, jak ma byt...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: si ten med nesvarila? nezbavila jsi se bilkovin? aby ti to nechytlo naky spatny kvaseni... ;)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    To mi teda reknete, po vytoceni ten med s vodou stal ve studene chodbe, jen tak, a sam od sebe hnedle zkvasil. Pak se do toho vlozim ja, vytvorim mu krasne prostředí, dam mu uslechtile kvasinky, najdu mu teple mistecko pod pudou a co???? Nic...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: koupila jsem jedine, které v mistni drogerii měli - Vinka hlubokoprokvasejici...zítra kdyztak sjedu do vcelarskych potreb a poptam se tam. Zivnou sul jsem mela Schimansky od jiného vcelare ze ZO
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Myslím, že přidáním dalších kvasinek by se nic zkazit nemělo. Teď už by to mělo kvasit, pokud byly kvasinky rozjeté. A jaké používáš?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jak dlouho po sireni demizonu (sudu), davate do zakladu medoviny namnozene kvasinky? V sobotu jsme zalozili a včera vecer babicka rikala, ze pry se nic nedeje, ze zadny bublinky...Hledala jsem na internetu a precetla jsem jeden názor, ze po vysireni se nalije medovy roztok hned a kvasinky se pridaji az po 24 hodinách, aby je sira nezahubila...A co mam ted delat? Zkusit znova nechat rozkvasit kvasinky a pridat? A prevarit nebo neprevarit roztok? A nebo uz to nemá cenu?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: dulezity je vysirit demizon a zbavit se poradne bilkovin. (moc zkusenosti s medovinou nemam. jednou zgelovatela, podruhy uz jsme poradne sirili - byla vyborna). recept klasickej
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A nejaky tip, na co si dat při vyrobe pozor?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mate někdo prosim osvedceny recept na medovinu?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    VODA: Hm, včely by ve velkém určitě padat neměly...
    VODA
    VODA --- ---
    MRTS: zvápenatění nebylo patrné
    VODA
    VODA --- ---
    ZOIDBERG: Padají i včely, ale na mrtvých včelách jsem kleštíky na hlavohrudi neviděla, což by měla být známka silného zamoření. Kyselina je 65%
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    VODA: Ano, pokud má být léčení kyselinou účinné, tak musí být na hraně poškození včel. Larvy to odnesou první, ale pokud tam nepadají včely nebo nedejbože matka, tak se tím moc netrap. Jaká to byla kyselina? 65%?
    MRTS
    MRTS --- ---
    VODA: Možná. Není na larvách znát zvápenatění?
    VODA
    VODA --- ---
    Zalečuji kyselinou mravenčí a dnes ráno jsem našla na podložce v nejsilnějším úle velké množství mrtvých včelých larev. Nemáte tušení, čím by to mohlo být? Reakce na intenzitu léčení?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ZOIDBERG: Já tento rok zimuji na medu. Nějak tu mám včelky pro radost, a chci aby to celé bylo co nejjednodušší.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SHADOWALKER: Tak kyselina mravenčí je taky v podstatě přírodní, že. Letos mě překvapil malý spad kleštíků po přeléčení po zakrmení na zimu, a to jsem kyselinou nešetřil (v mezích doporučeného dávkování, samozřejmě).

Spíše bych rád, pokud si na to včelky příští tok vydělají, a já věřím že jo, zkusil u oddělků krmení kvalitním koupeným invertovaným roztokem. Neměl by tak lákat k loupeži a neměl by kvasit, takže když to hned nesežerou, tak se nic neděje.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: To nezní moc dobře.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: na prirodni bazi je i omej salamounek nebo arzenik, ale delat si z toho odvar nemusi byt dobry napad.. pry to smrdi jak prase (cititelne i desitky metru od vcelnice), pac je to na bazi (synteticky vyrobeneho) thymolu ve vysoke koncentraci. taky pry to podporuje slidivost vcel. ale osobni zkusenost nemam a ziskavat nehodlam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam