• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Cukr není med, mohlo by to fungovat. Vybírání fermentovaného pylu z plástu je zase neskutečná drbačka...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: no tak bez mikroskopu to nezjistí... Jako rouskovaný pyl přidaný do vody, nedej bože jen s cukrem, vykvasí velmi rychle a bouřlivě- ty mikroorganismy jsou na povrchu. Otázkou je, jestli se naštípe to ta slupka - exina- a půjde pak strávit všechno to co je uvnitř pylu.

no- podle všeho Brožek vzal zasvé něco, co mu někdo vykládal (firma co dá 5 milionů za rozbití pylového zrna bez včely), bez toho, aby si ověřoval informace.

viz třeba číňani http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-SPKX200610067.htm
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Teď o víkendu nám na přednášce Sciskala tvrdil, že suché pylové rousky rozemele normálně v kávomlýnku na prach, dá je do sklenky a zalije medem - pak zfermentují a dají se použít na pylovou kůru. Letos chci nějaký pyl nasbírat a zkusit to. Zatím dostávám je žihadlovou kůru :-) Jinak o číslo MV nemám a můj zdroj tvrdí, že Brožek je docela divný pavouk, se kterým je problém se nějak spojit :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: díky. Podle toho co jsem zatím našla v zahraničních zdrojích a v Přidalových skriptech to vypadá, že prostě nemá pravdu a že fermentace i bez včely tu eximu naruší, ale jako jen letmo googlím.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Pohledám. Brožek je sice mezi lektory PSNV, ale bez kontaktních údajů :-/ Ale mám mezi nástavkáři nějaké známé, tak to zkusím.
    MRTS
    MRTS --- ---
    JADR: Co konkrétně neléčí?
    Varroa? (Tak nějak dle vyhlášky, snažím se nahradit "dolské zázraky" kyselinou mravenčí.)
    Nosema? (Ve větším jsem se s ní ještě nesetkal, řešit jsem to nemusel.)
    Mor? (Nesetkal.)
    Viry? (Nesetkal.)
    Zvápenatění? (Kyselina mravenčí.)
    ...?
    JADR
    JADR --- ---
    mam dotaz. kolik z vas ma vcely a neleci a co si o tom myslite?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zdravím - pěkně prosím, nemáte někdo starší čísla moderního včelaře (2007/8) a nenašel byste mi tam Brožkův článek o včelím pylu, neofotil a neposlal?

Případně nějaký kontakt přímo na doktora Brožka? Mám rozepsaný článek o pylu coby startéru pro kvašení (funguje moc dobře) a vcelku by mě zajímalo jak to tedy je s tou nenarušitelností pylového zrnka bez včely.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MRTS: Ale jo, věřím tomu, že je ten pes schopný vyčuchat MVP v klinickém stádiu, ještě by ho mohli naučit počítat spory ve včelstvu a mohl by dělat nákazového referenta :-)
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZOIDBERG: To jo, hodně dobře.;)
    Ale tenhle to má v popisu práce - hledá po čichu "American foulbrood" (mor včelího plodu).
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MRTS: To je zbytečné, psi, kočky, slepice, děti atd. se rychle naučí, kdo je v okolí včelích obydlí pánem, a že není vhodné se tam jen tak plantat kolem :-)
    MRTS
    MRTS --- ---
    Na odlehčení, včelařský obleček pro psa:
    How dogs’ incredible sense of smell can help beekeepers | Bee Informed Partnership
    http://beeinformed.org/2013/11/how-dogs-incredible-sense-of-smell-can-help-beekeepers/
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Nektar rychle zaschne a včely už si nesmočí sosáky.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INK_FLO: zajímavé, třeba mám těch včel málo právě proto. Zásob z loňska jim muselo zbýt spousta, celou dobu pilně nosí a přitom jsou všechny nacpané jen dole... Žila jsem teda doteď v domnění, že včely automaticky nosí spíš nad plod a nezabírají matce místo dole v plodišti...

Proč vadí sucho a větrno? Větrno si ještě dovedu představit, i když zas takové vichry u nás nejsou, ale proč sucho prosím?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    INK_FLO: U nás to taky na medníky není. A upřímně, to že je vedle řepka, neznamená, že z ní musíš mít nějaký extra výnos. Stačí počasí, jaké bylo před dvěma lety, a jaké je u nás i letos - sucho a větrno. A je vymalováno.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    BEBERA: já jsem se teď bavil s jedním velkovčelařem a ten říkal, že má opačný problém, včely tam mají ještě dost zimních zásob a do toho už nosí nový nektar, takže matka začíná mít málo místa na plodování a je utlačována. Ale že na medníky to zatím není, tak neví moc co s tím
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    díky
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ahoj, měla bych několik dotazů z praxe.
    V zimě děda hlásil větší úhyn včel oproti jiným letům. Varoáza ani nosematoza to není, včely jsou v pořádku, nevypadají nijak nemocně, nosí nektar i pyl, matka ploduje. Napadá vás, čím by to ještě mohlo být v takhle teplé zimě způsobeno?
    Druhá otázka se týká počtu včel teď - kolik nástavků máte teď plných? Zimovala jsem ve dvou nástavcích čechoslováku a po víc jak měsíci kvetení všeho možného je plný jen spodní nástavek, druhý je úplně prázdný,jsou v něm jen prázdné souše, přijde mi to vzhledem k okolnostem dost málo.
    A třetí otázka - źačala kvést řepka, jak rychle jsou včely schopné zanosit celý vysoký nástavek?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam