Mám problém. Jak jsem tu psala, že děda nutil muže chytat roj ze stromu, tak něco posbírali, děda to dal do prázdného nástavku, nijak jsem to neřešila. Teď při kontrole jsem otevřela nástavek a šok. Byla tam jen hrstka včel, mrtvé včely, mrtvé nevylíhlé včely, zavíječem sežrané plásty, plesnivé plásty (dědova aktivita - přece to nevyhodíš, to bys přišla na buben), hnus. Potřebuju se poradit, co je příčinou, abych něco nezanedbala vůči ostatním včelstvům (ta jsou čistá a v dobrém stavu) a taky abych tam netahala někoho z veteriny zbytečně. Včel je tam opravdu jen pár a jsou takové zpomalené a divně bzučí, nemají skoro žádné zásoby, ty šedobílé fleky uprostřed fotek jsou pavučiny zavíječe s černými tečkami výkalů, vosk z plástů je rozdrobený na kousíčky na dně úlu. Nové plody nejsou žádné, stejně jako skoro žádné zásoby, jsou tam jen místy vystouplé zavíčkované plody - mrtvé. Zkoumala jsem na netu informace o různých včelích nemocech a laicky se domnívám, že se jedná o osiřelé včelstvo (nepovedlo se jim sundat roj celý a matka zůstala na stromě), proto ty hrboplody a chybějící zásoby. Zavíječ je taky jasný. Ale co nedokážu vysvětlit, jsou ty mrtvé včely těsně před vylíhnutím - víčka jsou někde prokousaná a jsou vidět hlavy nevylíhlých včel. Setkal jste se s tím někdo? Je možné, že by to byla nějaká včelí viróza?