• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: zalezi na mire, kdyz te haveti neni moc, tak at tam jsou, ale kdyz uz to zacne obtezovat, tak pak bych to bral, ze je posetile si nechat "srat na hlavu" - me poucilo, ze par let zpatky si u me v kocovaku vedle dveri vosy nasly skulinu mezi palubkama a udelaly tam hnizdo. bral jsem to v pohode, nijak je nehubil, at si tam ziji. jenze ony se koncem sezony nejak premnozily a kdyz jsem v srpnu zacal chodit zakrmovat, tak stacilo jen zacit otevirat dvere a uz se jich desitky az stovky zacaly houfovat a utocit na me. takze jsem musel chodit v kukle a rukavicich ke vcelam kvuli vos. toto jsem bral jako jednostranne vyhlaseni valky a vosy zlikvidoval.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: srsni zerou vcely, jinak to moc neva ;)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Zazitky vcelare zacatecnika: poridil sem vcelkam ty stropni krmitka a netusil, k cemu tam sou ty tunylky, teda hlavne ten s tema malyma dirkama, kterejma vcely neprolezou. Tak sem jim tam dal ten s vetsima dirama a potovry se na ty strane zacaly se topit...

Taky sem netusil, ze se pod viko dava igelit, takze mi za tech 14 dni, co sem u nich nebyl pekne vykousaly polystyren...

To sou holt takovy veci, ktery se nikde nepisou a clovek se je uci az za pochodu...ale jinak zatim sama radost!!

Btw, v okoli se pohybuje dost vos, par cmelaku a kousek od nich je srsni hnizdo (na ktery sem pysnej!!). A vevnitr sou zase mravenci. Je to tak normalni, nebo se to ma nejak resit??
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    URPUTNIK: nám na kůlně každoročně zalepí hlínou Ø 8mm otvory... nevím, co to je, vypadá jako normální medonosná, akorát má kulatější zadeček a je menší
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak priroda zase milo prekvapila, navrtal jsem spalek jasanovyho dreva na chalupe a nechal ho na zahrade, ze si tam najdou domecky nejaky samotarky .. minuly vikend jsem tam byl cca mesic od instalace a prestoze, ze jsme na kraji vesnice, spis v lese, a ukrytu je vsude dost, tak jsem tam 2 ruzne druhy videl .. neco je zavickovane listim, neco pilinama a neco (asi) hlinou .. kazdopadne ponauceni pro dalsi, diry vrtany vrtakem 18mm jsou moc velky, v nich nic nezije :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    tak jak kdo na tom jste? u nás (jilemnicko) jsou na tom všichni, co vím, podobně. hodně pylu, málo sladiny. během pár ošklivých dni si to včely všechno vyžraly.

...a já vyměk a budu stěhovat z oněch cca 700n.m. o necelých sto metrů níž...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: to jsem si skoro jistá, že to je trubčice. Ale nechápala jsem, proč ti trubci předčasně zemřeli. Plus proč jsou tam nakousaná víčka - to je příznak právě virozy, kdy včely nakousávají víčka plodu...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MRTS: Je dost možné, že jsi v roji nechytila matku, tak tam máš trubčici, a máš po problému. Ten zavíčkovaný hrboplod tomu napovídá.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MRTS: budou to trubci právě kvůli tomu, že je nakladla nějaká trubčice. Pokud máš pravdu, tak mám problém prakticky vyřešený a nemusím se strachovat nějaké nemoci...
    MRTS
    MRTS --- ---
    BEBERA: Já měl za to, že líhnoucí mladuška je ještě slabá (neumí se zahřát) a většinou jí nějaká dělnice pomáhá. Nebo že samotné líhnutí trvá nějakou dobu a dělnice líhnoucí včely aspoň občas nakrmí. Prostě že samostatné nejsou...
    To na fotkách vypadá spíš jako trubčí plod (?), a ty jsou takoví neschopnější i normálně, ne?
    BEBERA
    BEBERA --- ---

BEBERA
    BEBERA --- ---
    Snažím se sem vložit obrázky, jsou to často prakticky hotové včelky, někdy už mají hlavu venku, ty už by snad nezchladly? A ad to pomoct ven - myslela jsem, že včela se prokouše ven sama?
    MRTS
    MRTS --- ---
    BEBERA: Nemohl zavíčkovaný plod prostě jen zachladnout? Nebo se nedostal ven, protože mu neměl kdo pomoci z buňky?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mám problém. Jak jsem tu psala, že děda nutil muže chytat roj ze stromu, tak něco posbírali, děda to dal do prázdného nástavku, nijak jsem to neřešila. Teď při kontrole jsem otevřela nástavek a šok. Byla tam jen hrstka včel, mrtvé včely, mrtvé nevylíhlé včely, zavíječem sežrané plásty, plesnivé plásty (dědova aktivita - přece to nevyhodíš, to bys přišla na buben), hnus. Potřebuju se poradit, co je příčinou, abych něco nezanedbala vůči ostatním včelstvům (ta jsou čistá a v dobrém stavu) a taky abych tam netahala někoho z veteriny zbytečně. Včel je tam opravdu jen pár a jsou takové zpomalené a divně bzučí, nemají skoro žádné zásoby, ty šedobílé fleky uprostřed fotek jsou pavučiny zavíječe s černými tečkami výkalů, vosk z plástů je rozdrobený na kousíčky na dně úlu. Nové plody nejsou žádné, stejně jako skoro žádné zásoby, jsou tam jen místy vystouplé zavíčkované plody - mrtvé. Zkoumala jsem na netu informace o různých včelích nemocech a laicky se domnívám, že se jedná o osiřelé včelstvo (nepovedlo se jim sundat roj celý a matka zůstala na stromě), proto ty hrboplody a chybějící zásoby. Zavíječ je taky jasný. Ale co nedokážu vysvětlit, jsou ty mrtvé včely těsně před vylíhnutím - víčka jsou někde prokousaná a jsou vidět hlavy nevylíhlých včel. Setkal jste se s tím někdo? Je možné, že by to byla nějaká včelí viróza?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Jen bych upozornila, že pyl snižuje krevní tlak. Zkoušela jsem med s pylem tuším od Plevy a teď nově i pergu a pokaždé to dopadlo strašnou bolestí hlavy a únavou...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jak jsem tu z vás tahala vědomosti o pylu, tak to nakonec dozrálo do článku. Díky za poskytnuté informace.

A dá se to zkvasit?: Pyl
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/07/pyl.html
    KUATO
    KUATO --- ---
    FARIN: vyrizeno
    FARIN
    FARIN --- ---
    REDSNAKE: ja jsem nejaky vosk slibil uz nekomu pro deti na tabor, behem tyden zjisitm kolik mi ho pak zbyde.
    KUATO
    KUATO --- ---
    REDSNAKE: kolik toho vosku potrebujes? posta.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    REDSNAKE: kdyz oni vcelari moc vosku takhle na prodej mimo nemivaj. vetsinou jde vsechno protiuctem za mezisteny... takze spis zapusobit na nejakyho alternativnejsiho vcelare, co vcelari na louckach nebo divocejs. ti mivaji po drceni a lisovani medu asi dost a mohli by nejaky pustit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam