• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: sis to nečetl celé... díly ti profesionálně nařežou v Inva Polar Liběšice. za hubičku, včetně falců. zevnitř se natírá už jenom latexem, aby byl povrch sjednocený (kvůli vykusování, ne zpevnění). tady u nás jsou docela rozšířený, zejména v plenéru/na zahradách. nikdo neměl žádný zásadní problém. vyklovaný kus se dá krásně opravit, když už na to přijde. a nákladově vycházel materiál na nějaký 2-300. pracnost - viz video v článku
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: zajimalo by me, odkud si muzes nechat zaslat "z vyroby" narezane polystyrenove dily na miru. ja si kdysi zkousel vyrobit polystyrenovy ul svepomoci podle navodu pana Smeleho? (myslim, ze se tak jmenoval - stary pan odnekud z Prahy, co uvadel, ze v nich udelal metrak medu na vcelstvo) a vykaslal jsem se na to po jednom nastavku - zjistil jsem, ze neni az takova prdel ty dily narezat rovne i kdyz vychazis z klasickych zateplovacich polystyrenu, ktere uz v podstate jakz takz narezane jsou. dale to epoxydove lepidlo je docela drahe a pokud se jim maji v podstate natrit kvuli zpevneni vsechny strany ulu, tak se to svinsky prodrazi, a nakonec - casove je to ne az tak levne. proste, kdybych sel do polystyrenovych ulu (jakozto o tom uvazuji, ze bych si jich par poridil na zahradu), tak bych si koupil uz hotove, kterych se u nas uz taky par typu prodava a vyjdou jen o trochu draz nez drevene. jinak jsem byl taky upozornen od vice lidi, ze polystyrenove uly neni moc radno pouzivat na stanovistich treba u lesa nebo nekde, kde je maly pohyb lidi a vetsi pohyb zvere, protoze takove kuny jsou schopny je uplne zlikvidovat, na rozdil od drevenych, ktere jim daji mnohem vic prace. proto jsem mluvil o porizeni na zahradu a ne do kocovaku.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    DROBET: Tak tak, lepší je trochu připlatit za borovici, nejraději vejmutovku. Ale klidně si ty úly z nastavku pořiď, posloužit poslouží.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    v Praze už nemáte morový režim?
    můžete zvážit i výrobu z polystyrenu. nákladově a manipulačně je to někdě úplně jinde.. :) http://vcelari-zo-litomerice.webnode.cz/vyrobte-si-ps-ul/
    DROBET
    DROBET --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: asi proto že smrkové dřevo neni zrovna moc vhodné pro venkovní použití je měké a dlouho ve venkovních podmínkách nevydrží to je jen muj lajckej pohled na věc. ale asi skončim uplně stejně u smrkového z nastavku.cz
    DROBET
    DROBET --- ---
    ZOIDBERG: jako pravdu máš že asi člověk neušetří ba naopak prodělá poněvač ta stavba a přípravy spolknou spoustu času a peněz... tak asi lepší pořídit za 2500 kompletní ul a další si podle něj třeba postavit sám na další rok až do toho člověk trochu prokoukne... jinak diky za tip
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    ZOIDBERG: je něco špatného na nástavcích ze smrku?Nějaký špatný zkušenosti máš? Rozuměj, jsem zatím teoretik, na jaře začínám, ale co jsem tak z literatury pochytila, tak jsem měla naopak pocit, že smrk z toho vychází nejlíp
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Touha ušetřit a udělat něco vlastníma rukama je velká motivace, ale… Vlastní zkušenost: pokud budeš kupovat kvalitní dřevo (doporučuji) a nějaké nástroje, pak zjistíš, že jsi vlastně moc neušetřil. Nebo nic. Zapomeň na nějaké spojování natupo. Rozdíl vlhkosti uvnitř a venku způsobí, že se ti to bude kroutit. Musí to být solidní tesařský spoj, lepidlo a vruty. Úlu z nastavku.cz nejsou za ty peníze špatné, ale dělají to ze smrku a moc se s tím nemazlí. Nicméně, už je pár let celkem v klidu používám. Moc pěkné nastavky mají http://www.apifarm.cz/7,nastavek-2-3-168-mm.html mohu doporučit.
    DROBET
    DROBET --- ---
    FARIN: super to sou přesně ty věci co sem potřeboval vědět... moc děkuju za info
    no a co se nabídky týče to bych ti byl moc vděčnej a rad bych se podíval jak to maš udělaný.... jo a ještě jedna věc maš tady v praze nakej dobrej typ na kamenou včelařskou prodejnu??? a taky popřípadě odkud pak sehnat oddělek abych to nemusel vozit buhví odkud a byl to nakej solidní zdroj???
    FARIN
    FARIN --- ---
    DROBET: jestli chces, tak se muzes v lednu prijet podivat na hotovej nastavek na Smichov. Nebo si to prohlidni na youtube, ale precej asi neni spatny videt realny nastavek nez to budes vyrabet.
    Oddelek se pak porizuje na konkretni ramkovou miru.

Registrace je povine do svazu chovatelu, http://www.cmsch.cz/vcely/ to vyridis pres mail.
    CSV je pak dobrovolne. Atest dostanes s oddelkem, to nemusis resit.
    Jeste by se melo zageistravat stanoviste vcelstev na obecnim urade, prakticky je to v praze asi k nicemu. (na vekove je to kvuli praskovani)
    DROBET
    DROBET --- ---
    FARIN: taky nejsem uplně z centra bydlim v krči ale přece jen tý zeleně tu muc neni nemluvim o jižní spojce která je teda asi kylák daleko ale hluk a smrad taky vyhledavat nebudou tak aby mi to hned neulítlo nebo nechcíplo :/ no manualně zručnej docela sem jinak bych se do toho rači nepouštěl ale i tak nechapu moc ty ramky jak usadit jak odsebe... když tohle vidim tak mi to moc hlava nebere jak to přesně postavit aby to bylo fajn a taky abych tam dostal ten oddělek.. přece těch možností a velikostí rámků je spoustu... jo a ještě se tě zeptam jak je to tady v praze s nakou registrací??? musim bejt někde ve svazu bo to prostě mužu doma mít a neřešit to co nakej veterinární atest bo tak něco??? obecně co se týče legislatyvy v praze nevim ještě nic pověz naky zakladní info na co se připravit
    FARIN
    FARIN --- ---
    DROBET: pokud si manualne zrucny (coz neni treba muj pripad) tak mam ze zrovna nastavek nebude nic komplikovanyho na vyrobu
    FARIN
    FARIN --- ---
    DROBET: mam v praze, ale na celkem v zeleni a relativne mimo zastavbu, takze tady jsem zadny prazsky specifika neresil.

tady mas treba presny rozmery Langstrothu 2/3, v posledni dobre oblibena ramkova mira
    Nástavkové úly Langstroth - Nástavkové úly Langstroth a další včelařské potřeby
    http://nastavky.cz/?nastavkove-uly-langstroth
    DROBET
    DROBET --- ---
    zdravím vás
    mám na vás velikou prosbu jako člověk co chce začít s včelařenim sem plnej rozporu jestli to zvládnu a jestli to bude možné v prostorech který mam k dispozici a lokalitě kde bydlim. načetl jsem náké knížky jednoho kamarada včelaře mam a ten mě pro to nadchl takže naké uplně zakladní informace mam a +- vim co mě čeká... V první řadě bych se chtěl zeptat jestli je tu někdo kdo chová včely v praze, jeho rady a připomínky k chovu ocenim nejvíce a pak bych taky potřeboval naký info k úlům poněvač bych si je chtěl postavit sám jde mi o rozměry jejich standarty idealně nakej ověřenej plan podle ktereho ho postavit... chtěl bych začít pořízenim oddělku co sem tak pochopil asi nejjistější cesta ale to musim mít ul připravenej na prodávajícího rámky který mi tam pak museji sednout... nevim obecně kde začít ale mam velkou touhu se do toho pustit mam v planu začít tak s dvouma až třema včelstvama........ diky moc za jakékoli rady :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: to jiste, nebo ze z 30 jen dvoje padly. ale jde o vysledny prumer, ze..
    KUATO
    KUATO --- ---
    to zas bude jeden z tech zasranych roku, ktery je jednou za x let, kdy toho v prumeru pulka padne vsem :o(.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    je to všude. ptali jsme se ve Vodňanech, a taky. Litoměřicko jakbysmet
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    Ahoj, muzu se zeptat, jak jste na tom se stavy vcelstev? My mame na Sumave dost velke uhyny...
    BUNA
    BUNA --- ---
    Zdravím přátelé, pochlubte se vcelnici www.facebook.com/medzroubenky
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MRTS: tak to asi jo,ale já reagoval na ten Břevnov,tady bych na nějaký neohlášený chovy vsadil..
    MRTS
    MRTS --- ---
    EXCITE: Na vesnici se nic neutají ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam