• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    WANTON
    WANTON --- ---
    BUNA: Jen se zeptám, pátráme po příčině úhynu po zimě a máme pracovní teorii, že se něco stalo s dlouhověkýma včelama. Kdy jste minulý rok dali Gabon?
    WANTON
    WANTON --- ---
    ZOIDBERG: jj, včera jsme vyměňovali matky a bylo to taky divoké. Po dlouhé době jsem si musel vzít kuklu a rukavice. Kamarád, hrdina od Maracana, trval na tom, že do nic vleze bez ničeho, a takových 15 jich do pracek schytal.

V okolí kvetou hromadně máky, bouřkové počasí,... jsou holky nasraný, no. :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZOIDBERG: Táta taky říkal,že bodaj jak zběsilý, přikládal to máku, kterej kvete na poli poblíž, já bych řekl,že to bude spíše tím počasím.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    EXCITE: Je tak divně, a v okolí kvete hořčice, na které lítají včely v celých mračnech. Nejhorší je, že nic nejde rychle udělat. Tohle není agresivními matkami ani loupivostí, snůška jede na plné pecky.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZOIDBERG: bouřkový počasí?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    V posledních pár dnech máme peklo vse včelami. Hloučky agresivního hmyzu jsou nesmírně otravné, přitom o nich normálně člověk ani neví. Teď jsou už nabroušené preventivně na každého v okruhu sto metrů. A to jsme vedle sebe včelaři dva… a mezi námi bydlí ne-včelaři, kteří už začínají být dožraní. Nevím čím to může být. Kamarád včera dostal asi 50 žihadel do rukou, a to tam jen vlezl, já sbíral svůj roj a dostal jsem jich asi 15, z toho tak 10 do hlavy. Ach jo.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Neměl byste někdo dvě matky?
    BUNA
    BUNA --- ---
    votice 8 včelstev 190kg, u táty orlík z 90 včelstev zimu přežilo 40
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Ja vcera stocil ze dvou vcelstev kilo a pul. Jizne od Jicina. Muj prvni a asi nejdrazsi med ever! Kazdopadne sem v patek dal do bezmatecnyho oddelku otevrenej + zavickovanej plod. V tom zavickovanym byli i trubci. A kdyz sem vcera na to koukal, matecnik sem tam este nenasel ale vcely normalne vykusujou larvy trubcu a vyhazujou je. Znamena to neco jinyho, nez ze je proste nechtej zivit? Udelal sem taky druhej oddelek, kam sem dal misto matecniku taky jeden plast s nezavickovanym plodem, tak snad si neco vychovaj. Sou tam plody od vajicka az po larvy pred zavickovanim. A ve vyrojenym vcelstvu sem nasel prvni plod :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    U nás zatím vytočeno z 8 včelstev 140kg, Slánsko. Dalších 5 zbývá..
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Pod Beskydami už druhé stáčení medu, poprvé ze dvou a půl včelstev 30 kilo květového, teď 25 kilo tmavého (asi něco zamedovalo) a to teprve začínají lípy! Ale vím že na horách ještě netočili ani poprvé.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    U nás naprostá záhada. Nejdřív v zimě netypicky velká úmrtnost včel, při první jarní prohlídce včel dost. Z nějakého důvodu se ale ze 4 včelstev rozvinulo pořádně jen jedno, zbytek paběrkoval. V jednom úle není už nějakou dobu plod, přidali jsme mu čerstvě zakladený plást a včely si neudělaly nouzový matečník. Přitom se nechovají, jako by jim chyběla matka, dál nosí pyl...
    WANTON
    WANTON --- ---
    BERNA: Já to píšu obecně, u mě třeba dobrý, kolega ve vesnici (Újezd u Průhonic) to měl špatný, další kolega u Jablonce nad Nisou rovněž špatný, kolega v Hostivaři ok, v Uhříněvsi špatný. Je to jak kde, ale přitom to není tím, že by někdo něco zanedbal.
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: Tenhle rok je celkově divný - matky se nevrací ze snubáku, obecně se ztrácí, u chovu matek nechtějí narážet matečníky (i když teď podruhý už se zlepšily, ten první turnus byl s nízkou úspěšností), apod. Prostě je divný rok.
    KUATO
    KUATO --- ---
    opavsko - zatim zadna slava. mam na vcelstvo kolem 13-15 kg, nektere co byly loni ok, prezimovaly na prd a od jara se uplne nezvetily. ted zacne kvest lipa, nasazene ma hodne, tak by z toho mohlo neco byt, medovice se uvidi. msic je u nas hodne, tak snad by mohla taky byt.
    BERNA
    BERNA --- ---
    napiste kde vcelarite, at si muzeme udelat obrazek,kde je to s medem spatne.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: Mě sice zimu přežily z pěti čtyři, ale jedno slabé, a druhé se pro velký úspěch vyrojilo. Dvakrát. Ze zbylých dvou včelstev jsem měl 30 kilo prvotřídního větového medu (v mednících) a teď doufám v druhé a nejlépe v třetí medobraní. Pokud už bude málo, tak ještě cucnu z plodiště po pěti kilech, a pak hned zakrmím. Vzhledem k tomu, že vysoké nástavky mají asi 35 kilo jeden, jim to tak moc neublíží :-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ZOIDBERG: Jak je to ale mozny? Ja teda zatim ze dvou vcelstev nevytocil nic :-(
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    WANTON: Tak tak, květový med žádná sláva, jestli nezamedují lípy a les, bude to špatné. Ne tragické, ale špatné.
    WANTON
    WANTON --- ---
    HOUBA: Medu je málo. :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam