• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    WANTON:
    THEO_PHIL: no měli by bejt z loňka, jinak by mi nenabízeli, že si je můžu vzít klidně hned, ale raději teda počkám, než se oteplí na těch 15°C, díky za rady
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: jj, nechtělo se mi ptát, zda je to vyzimovaný nebo bude nový, ale i ten nový si může nechat déle, k odběru mohou být na konci června a on si je odebere až po 15. červenci...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOCOURR: Ted ti asi nikdo oddelek neudela. Bud je z lonska, pak to ma smysl to previst az bude nad 15 stupnu, letosni budou az v tom cervenci.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOCOURR: Pokud chceš kontrolovat rozvoj oddělku, tak si je vem co nejdříve. Pokud máš zkušenýho včelaře dodavatele a jsi začátečník a on ti nabídne, že si je ještě chvíli nechá, než zesílí, tak se je vem vklidu až v červenci... ;)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, mám objednané 3 odděleky, kdy je nejlepší doba si je nechat doručit? Co nejdříve nebo mám ještě počkat až se trochu oteplí?
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    jak tu byl ten plastovej úl s vestavěnou pípou...

There are not alot of flow hive videos not made by flowhive themselves. I think everybody is ashamed of how much money they wasted. :-D

2015 FlowHive end of season review.
    https://www.youtube.com/watch?v=-BsQxqpsmbU
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    FAKEQUAKE: já mám 3 objednaný, ale jsem začátečník s nulovými zkušenostmi, zatím bez možnosti porovnat to s klasickým nástavkovým úlem...možná na konci příští sezóny budu chytřejší...
    Mě by spíš zajímalo, jestli máte někdo zkušenosti s včelařstvím koblížek a jaké, osoba na videu vypadá, že tomu o čem mluví docela rozumí, ale těžko mohu soudit, když jsem zatím včelař bez včel...
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    Ahoj, mate nejaky nazor na protirojove nastavky? pouzivate to nekdo? zni to ale celkem lakave

Protirojový nástavek
    https://www.youtube.com/watch?v=e8wbMalsKME
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    KUATO: Pokud vim, neni povoleny vcelarit v nerozebiratelnym dile. Takze zadny kosnice a takovyhle vymysly. Medna krava je z tohohle hlediska OK, do ty se veterinarni sprava muze podivat a udelat obhlidku, jestli vcelstvo treba nema mor - z tohohle jedine vysekat a zpetne rict, ze nemelo.

ZATAMOKO: 39x24 do 1/1 langa nacpes, staci pomocna listicka na dva vruty. Kousicek to precuhuje do podmetu, ale na prevedeni to nijak zasadne nevadi.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZATAMOKO: Na medné krávy se typicky používají rámky Langstroth Jumbo. Adamcova míra byla vyvinuta na těžké a drahé zateplené nastavky, dnes se z toho včelaři pokoušejí udělat nějaký funkční systém tím, že vymýšlejí polonastavky, třeba 39x17, nebo to strkají do nezateplených nastavků, ale podle mě jsou to jen takoví kočkopsi – z nouze. Proč nejít rovnou do osvědčeného standardu? Pokud by jsi měl rámky Langstroth 1/1 nebo Jumbo, můžeš do nich rámek 39c24 vložit, provizorně připevnit a je to. V organizaci jsme to dělali, pak další rok ty rámky vyjmeš, protože včely už hospodaří na normálních rámcích které tam patří. Ale koupit oddělky na Langstrothu není problém…
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: ja jsem slysel, ze mel nejaky oplytacky za to, co napsal do lidovek. proto uz snad ani zadne vcely nema. z jeho pohledu to tedy jakysi smysl dava. ono oficialni bychom napr. vsichni meli "lecit" amitrazem. pokud to nedelas, a pouzivas treba jen org. kyseliny a nejsi biovcelar, tak muzes mit potencialne problem. nicmene kdo ti dokaze, ze jsi amitrazem nelecil, ze ... na druhou stranu je to takhle spatne: stat by nas nemel nutit obchazet zakon.

jina vec ovsem je, ze takhle produkuje vcelstva, ktera budou sirit varou a pripadne dalsi nemoci. na druhou stranu, pokud se mu to povede, tak za par let by prirozenym vyberem mohly vzniknout vcely celkem varoatolerantni.
    ZATAMOKO: to je tezka otazka, asi tak jako Vim vs Emacs:). je pravda, ze oddelky sezenes vetsinou na adamcove mire, ale da se to prevest na langa. daji se sehnat i oddelky na lanzich. ja jsem se rozhodl pro langa z techto dvou duvodu: 1) je to svetove standardni mira, takze se da koupit mnoho dodatecneho vybaveni, ktere proste sedi (napr. prima stresni krmitka z recka); a 2) nizke nastavky jsou lehci nez klasicke nastavky s ramky 39x24. Hmotnost pro me hraje velkou roli, protoze si nechci znicit casem zada a taky mi obcas pomaha zena a casem snad i syn.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZATAMOKO: když si vybereš Dadant místo Langstrothu, dá se včelstvo snadno převést z rm 39x24 na 39x30. a existuje na něj i česká metodika, která se stále vylepšuje díky aktivnímu spolku chovatelů v tomhle systému (Dadant je vylepšený Langstroth ;)).
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: k bezzasahovemu vcelareni - no, v dobe slechtenych matek, ktere umi roztahnout vcelstvo na 5-6 nastavku 39x24 nevim jestli nejake bezzasahove vcelstvo, ktere by se ti zaroven nerojilo :o) existuje..
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: v Langstrotech vcelari spousta lidi, takze to nejspis nebude spatny ulovy system. osobne si myslim, ze vsechno ma sve plusy a minusy a ze pokud je to dost prostorne (nastavkove), tak se da uspesne vcelarit skoro ve vsem.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: ok, díky. Takže pro "bezzásahové" včelaření, spíš na pozoro, vychází jako ideální ta medná kráva?

A ještě dotaz k rámkové míře. Nějak mě to táhne k Langu, ale mám tucha, že místní včelař, od kterého bych asi bral oddělky, má 39x24 (což tu tak mají všichni, co tak koukám při procházkách).
    Má smysl pořizovat Langy? Třeba kvůli rozdílům ve starání se o včelstva. Když se ho pak budu na něco ptát, aby to nebyla samá odpověď typu "nojo, ty máš Langy, tak to nevím" apod. :)
    Napadlo mě, že bych to rozjel na tom, co používá on a časem ev. přesedlal. Až budu vědět co a jak.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: presne tak, to je s bidou na oddelek. navic ten nacrt tuskou s kosyma stenama vlastne neumoznuje vcelarit s ramkama. no a to zduvodneni (aby je nenasla veterina) to je pro me nepochopitelne. ceho se jako boji? jediny duvod, proc ti veterina poleze do vcel je vazne riziko nemoci (treba moru) a to si myslim, ze je v zajmu vsech vcelaru kolem, aby se vysetrilo. kdyz jsou vcely zdrave, tak mu nikdo nerekne ani pul slova.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Jsem absolutní laik, co zatím jen načítá info.
    Ale v čem je ten mikro úl špatnej? Je to ta velikost, resp. spíš malost? :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    POMYJAN: Kde to najdu? Ať se chlapi na schůzi včelařů taky zasmějou :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: nahodou, konecne se blizi ulovemu rozmeru, ktery umozni chovat vcely kompatibilnim zpusobem se vtipem, ktery pronesl kdysi muj kamarad - "nechces zacit se vcelama? ja by ti prodal samca a samicu.." :o)
    DROBET
    DROBET --- ---
    ZATAMOKO: ja kupoval vysoké dno a dva nastavky k tomu..... co bylo za potřebí dokoupil sem v další várce... ja to nikomu nechci brát celoplastové jsou taky řešení ale mě sedí když je v úlu jen dřevo a vosk.... ale věřim že velkovčelař to ocení ušetří si spoustu práce....

ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DROBET: diky, toho jsem hledal, ale nemohl jsem si vzpomenout na jmeno :) chtel jsem cepovane spoje.

S kolika nastavky jsi uly kupoval?
    Co tak koukam, tak se prodavaji sety se 4 nastavky.

Btw. Nerad v jednom ze svych clanku vychvaluje celoplastove ramky. Na ne jsem nahodne narazil vcera a ted o nich ctu na jeho webu.

Ty mas klasiku nebo si zkusil i plastove?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam