• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    KUATO: Pokud vim, neni povoleny vcelarit v nerozebiratelnym dile. Takze zadny kosnice a takovyhle vymysly. Medna krava je z tohohle hlediska OK, do ty se veterinarni sprava muze podivat a udelat obhlidku, jestli vcelstvo treba nema mor - z tohohle jedine vysekat a zpetne rict, ze nemelo.

ZATAMOKO: 39x24 do 1/1 langa nacpes, staci pomocna listicka na dva vruty. Kousicek to precuhuje do podmetu, ale na prevedeni to nijak zasadne nevadi.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZATAMOKO: Na medné krávy se typicky používají rámky Langstroth Jumbo. Adamcova míra byla vyvinuta na těžké a drahé zateplené nastavky, dnes se z toho včelaři pokoušejí udělat nějaký funkční systém tím, že vymýšlejí polonastavky, třeba 39x17, nebo to strkají do nezateplených nastavků, ale podle mě jsou to jen takoví kočkopsi – z nouze. Proč nejít rovnou do osvědčeného standardu? Pokud by jsi měl rámky Langstroth 1/1 nebo Jumbo, můžeš do nich rámek 39c24 vložit, provizorně připevnit a je to. V organizaci jsme to dělali, pak další rok ty rámky vyjmeš, protože včely už hospodaří na normálních rámcích které tam patří. Ale koupit oddělky na Langstrothu není problém…
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: ja jsem slysel, ze mel nejaky oplytacky za to, co napsal do lidovek. proto uz snad ani zadne vcely nema. z jeho pohledu to tedy jakysi smysl dava. ono oficialni bychom napr. vsichni meli "lecit" amitrazem. pokud to nedelas, a pouzivas treba jen org. kyseliny a nejsi biovcelar, tak muzes mit potencialne problem. nicmene kdo ti dokaze, ze jsi amitrazem nelecil, ze ... na druhou stranu je to takhle spatne: stat by nas nemel nutit obchazet zakon.

jina vec ovsem je, ze takhle produkuje vcelstva, ktera budou sirit varou a pripadne dalsi nemoci. na druhou stranu, pokud se mu to povede, tak za par let by prirozenym vyberem mohly vzniknout vcely celkem varoatolerantni.
    ZATAMOKO: to je tezka otazka, asi tak jako Vim vs Emacs:). je pravda, ze oddelky sezenes vetsinou na adamcove mire, ale da se to prevest na langa. daji se sehnat i oddelky na lanzich. ja jsem se rozhodl pro langa z techto dvou duvodu: 1) je to svetove standardni mira, takze se da koupit mnoho dodatecneho vybaveni, ktere proste sedi (napr. prima stresni krmitka z recka); a 2) nizke nastavky jsou lehci nez klasicke nastavky s ramky 39x24. Hmotnost pro me hraje velkou roli, protoze si nechci znicit casem zada a taky mi obcas pomaha zena a casem snad i syn.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZATAMOKO: když si vybereš Dadant místo Langstrothu, dá se včelstvo snadno převést z rm 39x24 na 39x30. a existuje na něj i česká metodika, která se stále vylepšuje díky aktivnímu spolku chovatelů v tomhle systému (Dadant je vylepšený Langstroth ;)).
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: k bezzasahovemu vcelareni - no, v dobe slechtenych matek, ktere umi roztahnout vcelstvo na 5-6 nastavku 39x24 nevim jestli nejake bezzasahove vcelstvo, ktere by se ti zaroven nerojilo :o) existuje..
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: v Langstrotech vcelari spousta lidi, takze to nejspis nebude spatny ulovy system. osobne si myslim, ze vsechno ma sve plusy a minusy a ze pokud je to dost prostorne (nastavkove), tak se da uspesne vcelarit skoro ve vsem.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: ok, díky. Takže pro "bezzásahové" včelaření, spíš na pozoro, vychází jako ideální ta medná kráva?

A ještě dotaz k rámkové míře. Nějak mě to táhne k Langu, ale mám tucha, že místní včelař, od kterého bych asi bral oddělky, má 39x24 (což tu tak mají všichni, co tak koukám při procházkách).
    Má smysl pořizovat Langy? Třeba kvůli rozdílům ve starání se o včelstva. Když se ho pak budu na něco ptát, aby to nebyla samá odpověď typu "nojo, ty máš Langy, tak to nevím" apod. :)
    Napadlo mě, že bych to rozjel na tom, co používá on a časem ev. přesedlal. Až budu vědět co a jak.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: presne tak, to je s bidou na oddelek. navic ten nacrt tuskou s kosyma stenama vlastne neumoznuje vcelarit s ramkama. no a to zduvodneni (aby je nenasla veterina) to je pro me nepochopitelne. ceho se jako boji? jediny duvod, proc ti veterina poleze do vcel je vazne riziko nemoci (treba moru) a to si myslim, ze je v zajmu vsech vcelaru kolem, aby se vysetrilo. kdyz jsou vcely zdrave, tak mu nikdo nerekne ani pul slova.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Jsem absolutní laik, co zatím jen načítá info.
    Ale v čem je ten mikro úl špatnej? Je to ta velikost, resp. spíš malost? :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    POMYJAN: Kde to najdu? Ať se chlapi na schůzi včelařů taky zasmějou :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: nahodou, konecne se blizi ulovemu rozmeru, ktery umozni chovat vcely kompatibilnim zpusobem se vtipem, ktery pronesl kdysi muj kamarad - "nechces zacit se vcelama? ja by ti prodal samca a samicu.." :o)
    DROBET
    DROBET --- ---
    ZATAMOKO: ja kupoval vysoké dno a dva nastavky k tomu..... co bylo za potřebí dokoupil sem v další várce... ja to nikomu nechci brát celoplastové jsou taky řešení ale mě sedí když je v úlu jen dřevo a vosk.... ale věřim že velkovčelař to ocení ušetří si spoustu práce....

ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DROBET: diky, toho jsem hledal, ale nemohl jsem si vzpomenout na jmeno :) chtel jsem cepovane spoje.

S kolika nastavky jsi uly kupoval?
    Co tak koukam, tak se prodavaji sety se 4 nastavky.

Btw. Nerad v jednom ze svych clanku vychvaluje celoplastove ramky. Na ne jsem nahodne narazil vcera a ted o nich ctu na jeho webu.

Ty mas klasiku nebo si zkusil i plastove?
    DROBET
    DROBET --- ---
    ZATAMOKO: no chtěl sem si je udělat, ale neni to uplně jednoduché, aby za něco stály. Tak sem pořídil langy od Nerada (truhlářství Nerad)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DROBET: kupovals nové nebo sis je stavěl?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MIST: mrkni i na mednou krávu, na jaře ji chci zkusit.
    DROBET
    DROBET --- ---
    MIST: jelikož sem nedávno taky začínal, tak se svěřim s takovím prvotnim postřehem a třeba i nějakou radu do začátku prostě je to tak jak s to uděláš.... před nejakým časem sem byl v úplně podobné situaci... žiju na místě v Praze na jižním svahu, které je úplně jak dělané na to založit mini včelín, ale nevěděl sem jak na to a co to bude vlastně obnášet.... chtěl sem to kuli udržení včel ve městě a nešlo mi ani o výnos medu, mam kámoše včelaře a hodně mě to po pár návštěvách u něj na včelnici natchlo, ale nevěděl sem moc kde začít... na to konto sem začal nasávat informace a kápnul jsem na úplně super chlapíka co mě zasvětil do zákulisí zkušeného a přírodě blízkého včelaře Mr. Forest kdo zná... no a když sem si to tak všechno u něj zkoušel tak sem stejně pochopil, že velmi dobrá cesta je jít směrem nástavkového včelaření a pořídil jsem úl typu langstroth cena výkon good... no a je to všechno jen o tvém přístupu včelaření je individuální, když na to příde a nebudeš se zajímat o produkci medu a jen jim budeš chtít zajistit dobré bydlo tak můžeš navštívit všelstvo 3 x do roka a stačí to.... včely budou mít kde bydlet a sladký proviant bude :)) jelikož si vystačej s dutinou stromu tak jakýkoli úl pro ně bude vítaný luxus :)) nechci tu ňák usměrňovat, pač nedávno sem četl zásady včelaře a jako bod první jestli se nepletu bylo.... nevnucovat nikomu své názory... ale uvidíš sama že je to stejná radost jako mít třeba psa a bude tě to lákat se jim věnovat :)))
    MIST
    MIST --- ---
    ZOIDBERG: ul-lezan....dalsi vec, co musim zjistit co znamena :D
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MIST: Pokud nebudeš trvat na extra produktitě medu, tak se hodně naučíš třeba i na úlu-ležanu. Do košnice se dostaneš jen velice destruktivně…
    DROBET
    DROBET --- ---
    MIST: musim podotknout, že tvoje primární myšlenka je fakt velmi hezká a jako u jedněch z mála lidí rozumná.... spoustu lidí vidí včely jen na produkci medu a ne to, že je to hlavní opylovač naší planety. držim vam palec a určo se dotoho pusťte a uvidíte, že každý včelař vám do začátku rád podá pomocnou ruku, kór pokud mate v hlavě tuto myšlenku :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam