• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    :-)

BERNA
    BERNA --- ---
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Mushroom Beehives Could Be The Solution To Colony Collapse
    http://www.trueactivist.com/mushroom-beehives-could-be-the-solution-to-colony-collapse/
    MTO
    MTO --- ---
    KUATO: njn. me spis zaujalo, ze tam ten ul vubec je :-)

btw vcera sem zaplatil prispevky u vcelaru v klatovech, tak ted uly a hurrra :-)

btw je tu nekdo z klatovska?
    KUATO
    KUATO --- ---
    MTO: neboli z jednoho oddelku udelaji jedno plnohodnotne vcelstvo :o)), ale ten pompezni nazev.. ach ti novinari :o).
    MTO
    MTO --- ---
    Včely v německém parlamentu se osvědčily, nově jich bude 50 tisíc | Zajímavosti | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/...h-bude-50-tisic-p77-/zajimavosti.aspx?c=A160301_143900_ln-zajimavosti_ELE
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: pokud to jsou lonske oddelky a trochu se povedly a nepokazis si to, tak z nich muzes mit letos uz i med. povedeny oddelek se rozjede do plnohodnotneho vcelstva. takze s tim pocitej, abys mel prislusne vybaveni (medomet, kybliky se sitkama..). hodne stesti.

s prevozem souhlasim s kolegy, urcite bych to nestehoval ted, dokud jsou vcely v klidu, ale az zacne priroda zit a ony zacnou chodit za snuskou.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOCOURR: Souhlas.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    WANTON:
    THEO_PHIL: no měli by bejt z loňka, jinak by mi nenabízeli, že si je můžu vzít klidně hned, ale raději teda počkám, než se oteplí na těch 15°C, díky za rady
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: jj, nechtělo se mi ptát, zda je to vyzimovaný nebo bude nový, ale i ten nový si může nechat déle, k odběru mohou být na konci června a on si je odebere až po 15. červenci...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOCOURR: Ted ti asi nikdo oddelek neudela. Bud je z lonska, pak to ma smysl to previst az bude nad 15 stupnu, letosni budou az v tom cervenci.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOCOURR: Pokud chceš kontrolovat rozvoj oddělku, tak si je vem co nejdříve. Pokud máš zkušenýho včelaře dodavatele a jsi začátečník a on ti nabídne, že si je ještě chvíli nechá, než zesílí, tak se je vem vklidu až v červenci... ;)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, mám objednané 3 odděleky, kdy je nejlepší doba si je nechat doručit? Co nejdříve nebo mám ještě počkat až se trochu oteplí?
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    jak tu byl ten plastovej úl s vestavěnou pípou...

There are not alot of flow hive videos not made by flowhive themselves. I think everybody is ashamed of how much money they wasted. :-D

2015 FlowHive end of season review.
    https://www.youtube.com/watch?v=-BsQxqpsmbU
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    FAKEQUAKE: já mám 3 objednaný, ale jsem začátečník s nulovými zkušenostmi, zatím bez možnosti porovnat to s klasickým nástavkovým úlem...možná na konci příští sezóny budu chytřejší...
    Mě by spíš zajímalo, jestli máte někdo zkušenosti s včelařstvím koblížek a jaké, osoba na videu vypadá, že tomu o čem mluví docela rozumí, ale těžko mohu soudit, když jsem zatím včelař bez včel...
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    Ahoj, mate nejaky nazor na protirojove nastavky? pouzivate to nekdo? zni to ale celkem lakave

Protirojový nástavek
    https://www.youtube.com/watch?v=e8wbMalsKME
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    KUATO: Pokud vim, neni povoleny vcelarit v nerozebiratelnym dile. Takze zadny kosnice a takovyhle vymysly. Medna krava je z tohohle hlediska OK, do ty se veterinarni sprava muze podivat a udelat obhlidku, jestli vcelstvo treba nema mor - z tohohle jedine vysekat a zpetne rict, ze nemelo.

ZATAMOKO: 39x24 do 1/1 langa nacpes, staci pomocna listicka na dva vruty. Kousicek to precuhuje do podmetu, ale na prevedeni to nijak zasadne nevadi.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZATAMOKO: Na medné krávy se typicky používají rámky Langstroth Jumbo. Adamcova míra byla vyvinuta na těžké a drahé zateplené nastavky, dnes se z toho včelaři pokoušejí udělat nějaký funkční systém tím, že vymýšlejí polonastavky, třeba 39x17, nebo to strkají do nezateplených nastavků, ale podle mě jsou to jen takoví kočkopsi – z nouze. Proč nejít rovnou do osvědčeného standardu? Pokud by jsi měl rámky Langstroth 1/1 nebo Jumbo, můžeš do nich rámek 39c24 vložit, provizorně připevnit a je to. V organizaci jsme to dělali, pak další rok ty rámky vyjmeš, protože včely už hospodaří na normálních rámcích které tam patří. Ale koupit oddělky na Langstrothu není problém…
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: ja jsem slysel, ze mel nejaky oplytacky za to, co napsal do lidovek. proto uz snad ani zadne vcely nema. z jeho pohledu to tedy jakysi smysl dava. ono oficialni bychom napr. vsichni meli "lecit" amitrazem. pokud to nedelas, a pouzivas treba jen org. kyseliny a nejsi biovcelar, tak muzes mit potencialne problem. nicmene kdo ti dokaze, ze jsi amitrazem nelecil, ze ... na druhou stranu je to takhle spatne: stat by nas nemel nutit obchazet zakon.

jina vec ovsem je, ze takhle produkuje vcelstva, ktera budou sirit varou a pripadne dalsi nemoci. na druhou stranu, pokud se mu to povede, tak za par let by prirozenym vyberem mohly vzniknout vcely celkem varoatolerantni.
    ZATAMOKO: to je tezka otazka, asi tak jako Vim vs Emacs:). je pravda, ze oddelky sezenes vetsinou na adamcove mire, ale da se to prevest na langa. daji se sehnat i oddelky na lanzich. ja jsem se rozhodl pro langa z techto dvou duvodu: 1) je to svetove standardni mira, takze se da koupit mnoho dodatecneho vybaveni, ktere proste sedi (napr. prima stresni krmitka z recka); a 2) nizke nastavky jsou lehci nez klasicke nastavky s ramky 39x24. Hmotnost pro me hraje velkou roli, protoze si nechci znicit casem zada a taky mi obcas pomaha zena a casem snad i syn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam