• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MTO: Roje jsou fajn, jsou takové vitální, ale příští rok vyměň matku za nějakou nerojivou.,
    MTO
    MTO --- ---
    tak tedy roj se zda v poradku usazen, holky jsou hodny a pracuji :-)

cekam stale na oddelek, takze budu muset poridit dalsi ul. mame dobrou prodejnu :-)

ŠUMAVSKÁ VČELA - prodejna Klatovy
    http://www.sumavskavcela.cz/

jinak oddelek objednan tady:

Rodinné včelařství Najman - Hostivice
    http://vcely-hostivice.webnode.cz/

o vcelach sem uz premyslel dlouho. je to takova splatka vuci memu dedovi. budu mit porad pred ocima obrazek jak sedime navecer pred vcelinem, on kouri Sparty a ja chroupu zitnaky. no tak ted kourim pred vcelama ja :-)

#dikydedo
    PAD
    PAD --- ---
    PAD: odpovim si sam, protoze jsem to nasel ve vysvetlivkach k tomu formulari na vcelarstvi.cz: podepisuje to zadatel, tj. opravnenou osobou je rozumen zadatel (ackoliv to, jestli je, nebo neni opravneny, prece bude rozhodovat nejaky urednik ...)
    PAD
    PAD --- ---
    Mam dotaz ohledne formulare pro zadost o dotaci na opatreni technicka pomoc:

Na konci formulare je cestne prohlaseni (cast 13) a pod nim je misto vyhotoveni, datum a razitko a podpis opravnene osoby. Mam to vyplnovat ja nebo to vyplni urednik, ktery ten formular prevezme?

Diky!
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: duvod, proc se uprednostnuje pro zimovani kvetovy med pred medovicovym je ten, ze medovicovy obsahuje vic popelovin a rychleji plni vykalove vaky vcel. nicmene toto by v nasich podminkach nemel byt zasadni problem, protoze pokud nevcelaris nekde na horach, tak v rannem predjari byva dost slunecnych dnu, aby se vcely proletely a vyprazdnily je. nekdy vcely taky prinesou neco, cemu se rika melacitozni med, to je med, ktery velmi rychle zkrystalizuje v sousich a vcely ho bez prisunu vody vubec nejsou schopny zpracovat. pokud je vcelstvo na tomhle medu nuceno zimovat, je to jeho konec (v zime vodu zvenci neprinese). neco si k tomu vygoogluj, melacitozni med pochazi vetsinou z modrinu, nekdy ale i pry z borovic nebo smrku. ne kazdy rok se objevi. nejsem si presne jisty podminkama. mozna specificky druh msic.. osobne jsem ho za 12 let, co vcelarim, nikdy ve svych vcelach nemel (bohudik, klepu na drevo). nicmene vzhledem k tomu, ze mas pred sebou lipovou snusku, vubec bych to neresil.

pokud mas vcely v sile jak popisujes, rozsiroval bych o druhy nadstavek okamzite. mas hodne zavickovaneho plodu, jakmile se zacne lihnout obsedne hromadu dalsiho mista, byla by skoda to nevyuzit. je i teplo, zachladnuti nehrozi.

drat se dava do ramku kvuli zpevnovani sousi. teoreticky ho dat nemusis. bezne se nedava akorat u nizkych ramku (v polonastavcich) nebo v ramcich stavebnich (pro trubce). do vysokeho ramku (39x24+), pokud ti nanosi medovicovy med, ktery je hustsi, pokud nemas nadratkovany, tak ho s velkou pravdepodobnosti v medometu rozbijes, obzvlaste pokud nebude zpevneny kosilkama..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    THEO_PHIL: ok, mřížku řešit nebudu, proč jim nenechávat medovicový med, nechutná jim?

Včera jsem teda udělal prohlídku všech tří úlů, mají všech 7 rámků vystavěných, zaplodovaných nebo je plní medem, bohužel jsem neměl nadělané rámky do zásoby (začátečnická chyba), ale to o víkendu doženu a doplním, aby byl spodní nástavek celý zaplněný a o přidání dalšího nástavku se pak rozhodnu podle aktuální situce jak radí KUATO: .
    Jak velkou roli hraje v rámkách ten drát? Vadilo by hodně, kdybych jim tam přidal rámky bez drátu?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOCOURR: Ja letos pocitam u oddelku s vytacenim medovicovyho medu, kterej bys jim na zimu nechavat nemel. Ale materi mrizku bych u letosnich oddelku neresil.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: jakykoliv kus ztrouchniveleho dreva o ktery zakopnes, eventuelne hobliny a dalsi suroviny pres suche listi, travu.. ale to drevo mnohem dyl vydrzi nez prehori.

pokud ti ten oddelek obseda plne jeden nastavek, tak bych vubec nevahal mu pridat druhy, preves dva ramky s plodem nahoru, kolem nej pridej nejakou mezistenu (ne moc, tak jednu dve, uvidis, jak budou stavet) a dve tri souse a nechat je byt. za tyden dva zkontrolovat.. predloni jsem mel roj, ktery byl pekny, takze jsem jim soupl druhy nadstavek, a krmil je mezistenama, takze si ho cely postavily a kdyz jsem chtel v srpnu zakrmovat, zjistil jsem, ze nemusim, protoze ten horni nastavek byl plny medu.. vzhledem k tomu, ze pred sebou mame jeste cca 5-6 tydnu snusky a za chvili zacne lipa, tak pokud jsou trochu v sile, urcite par ramku medu prinesou, ale nech jim ho..
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KOCOURR: Obaly od vajíček + tráva a pár větviček. :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    WANTON: Já dávám do dýmáku obaly od vajíček z nějaké papírmaše a všechno, co najdu na ponku pod pilou.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOCOURR: Pokud se do nich podíváš a budou mít dost zásob, tak asi přikrmovat nemusíš, já bych jim pro sichr dal.

Rozhodně nedávej další nástavek, pokud jsou na 7, doplň je zatím do 11 (předpoklad je, že za tři týdny jsi je na 11 nedal.) Pokud jsou na 11, tak se rozhodni podle zásob, množství plodu, kolik obsedají uliček, atd. Rozhodně bych je automaticky nedával na druhý.

S medem stále spíše nepočítej. :-)

Do dýmáku dávám cokoliv, co dýmá. Ale oblíbenou mám hobru.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ZOIDBERG: 39/24, konkrétně jsem pořídil tuhle sestavu: http://www.vcelarstvikoblizek.cz/...hova-protirojova-sestava-3nast-protirojova-39x24-studena-st.html ; ok, mateří mřížku dávat nebudu

WANTON: nedokrmuju, pořád si tam z okolí něco nosí, myslel jsem, že na krmení je zatím brzo... bohužel jsem u toho kvůli práci nemohl být, když mi je včelař přivezl, ale měly by to být 7-mi rámkové oddělky, nejpozději o víkendu se do nich plánuju podívat a pak se rozhodnu jestli jim nástavek přidám nebo ne, bohužel nemám možnost u nich být denně, abych se podíval ještě dnes

Já jsem letos s medem ani nepočítal, spíš mě to překvapilo, že by hned první sezónu mohlo vyjít i na mě, ale rád bych získal nějaký propolis, vložení mřížky na propolis by jim snad vadit nemuselo, nebo se pletu?

Ještě poslední otázka, včera jsem byl nakupovat ještě pár věci ve včelařství a bohužel neměli žádné palivo do dýmáku, někdo mi radil, že se nic nestane když do toho nacpu třeba suchou kůru nebo listí, je to blbost nebo se to fakt dá použít, když zrovna nemám po ruce nic jiného? Sorry jestli to tady spamuju hloupejma otázkama, ale zkušenost minimální, tak se rači zeptám, než něco poseru...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MTO: Roje jsou bezva, ale bacha, počítej s tím, že z něj taky budou rojivé mrchy. Vymeň pak matku…
    MTO
    MTO --- ---
    sice cekam na oddelek od slechtilete, ale prave sem si sebral roj. pokracovani brzy, stay tuned...

kdo se boji nesmi do vcel !:-)
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOCOURR: Jak píše Zoidberg.

Navíc:

Na kolik rámcích byly, když jsi je dostal?
    Jakou míru máš?
    Dokrmuješ je?

Med se bude tuhle zimu více hodit včelstvu než tobě. ;) Ony ti to vrátí příští rok.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KOCOURR: Ale jaký nástavek? Nízký Langstroth 2/3? 39x24? Já bych vůbec nějaké mateřské mřížky u oddělku neřešil, tvým cílem je, aby byly co nejsilnější a měly šanci přezimovat. Je hezké, že tě prodejce nakrmil sliby letošního medu, ale na ten zapomeň… Mateřská mřížka je užitečná při chovu matek, ale jinak bych ji nedával. Hlavně se do toho podívej a zjisti, kolik prostoru včely reálně obsadily. Mohou tam být obrovské rozdíly.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ještě bych měl jeden dotaz, včely mám teprve týden (3 oddělky), včelař který mi je přivezl říkal, že za 2-3 týdny můžu úplně v klidu přidat další nástavek a ještě stihnout letošní stáčení medu. Co řeším je, jestli mám mezi prrvní a druhý nástavek dát mateří mřížku a vrchní nástavek bude tedy sloužit pouze jako medník nebo jestli ji tam nedávat, nechat zaplodovat i druhý nástavek a nechat pak nové včelstvo zimovat na dvou nástavcích...? No snad je můj dotaz srozumitelný a nenapsal jsem žádnou hovadinu :-), jinak mám to na vysočině urostřed luk a lesů (hlavně smrky, pak olše, pár javorů, borovice,...) v cca 690 metrech, všechno u nás roste tak s 2-3 týdenním zpožděním než v teplejších oblastech
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    THERIDANE:
    KUATO:
    ZOIDBERG:
    VODOMERKA: díky za nápady, zatím to vypadá že vyhraje ten lněný olej :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: jo, clovek to muze udelat pro svuj dobry pocit, tak trochu symbolicky. skutecna uzitecnost je jiste diskutabilni :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOCOURR: já natírám lněným olejem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam