• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    WANTON
    WANTON --- ---
    Já se zkušenostmi s naším "nákazovým referentem" ze svazu upozorním, že se dle příbalového letáku Varidol nesmí užívat po době použitelnosti, výslovně to tam píšou. Ten "nákazový referent" se mi snažil prodat Varidol s dobou použitelnosti 5/2016 s tím, že pár měsíců po datu použitelnosti nevadí.

Kamarád z vedlejšího kraje mi navíc před třemi lety řekl, že u nich se to stalo omylem a měli následující rok vyšší než průměrnou úmrtnost včelstev. On byl výjimka, bo si Varidol kupuje sám.

Teď z hlavy nevím, jestli to výše uvedené platí i u Gabonu, ale nedivil bych se, kdyby ano.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Podle mě to nemá cenu aplikovat preventivně na jaře, Když není spad a nehrozí katastrofa. Naopak přeléčení v podletí nutné je. Jsem zvědavý jak se osvědčí ty odpařovače s Thymolem. Ovšem řeknu ti to asi tak: organizace včelařů sice většinou po domluvě objednávají léčiva i neorganizovaným, ale toto se dělá už na jaře, ne teď. Takže pokud zajdeš do místní ZO, asi ti nic nedají,ledaže by měly těch Gabonů velkou rezervu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: Aha, beedol.cz píše duben-červenec a jen 1-2x za rok. To už muž aplikoval...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Kdepak, dává se až po vytáčení medu, nebo mezi vytácenim, ale to už musí být stav nouze. Já teď v sobotu vezmu medovicový med, zakrmím a hned tam vrázím i odpařovače.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: Nemá být kyselina mravenční použitá spíš jen do července?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Šťavelka se teprve rozšiřuje, spíše jede většina lidí, kteří nechtějí Gabony, na kyselině mravenčí a různých odpařovačích. Není to žádná věda.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: Díky, na kyselinu šťavelovou jsem nenarazila, prozkoumám taky...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: slozite tema, ktere nema jednoduchy zaver. prakticky zadne ze znamych "leciv" neni dokonale. ke vsem je mozno mit relativne "spravne" vyhrady, takze vlastne zalezi na kazdem soudruhovi, jak si to vyhodnoti a u sebe "ospravedlni".

k tomu na co ses ptala:
    - thymol - nemala nevyhoda, ze je pachove vyrazny a zda se z toho duvodu, ze zasadnim zpusobem zvysuje slidivost a podrazdenost vcel v podleti (kdy by jinak melo smysl ho aplikovat)
    - kys. mravenci - z pohledu vcelare skoro dokonaly lek - prirodni, nenechava rezidua. z pohledu vcel uz to nejspis tak idealni neni, protoze furt se jedna o sakra koncentrovanou kyselinu, kterou jim vrazis do nejcitlivejsiho mista v ule - plodiste. imho analogie poradneho kopance do kouli. bohuzel nejucinnejsi na hranici poskozeni vcelstva. vcely obcas cvaknou matku.
    - gabon - nechava rezidua ve vosku, propolisu
    - varidol - obsahuje jako ucinnou latku amitraz, u ktere je podezreni, ze castecne po rozkladu tez zanechava rezidua, plus podezreni z karcinogenity. a samozrejme - primarni vyrobce u nas je Dol a ten nemalo lobuje ve prospech uzivani sveho vyrobku.
    - kys. stavelova - ucinna, ale ne stoprocentne. krom toho, ze u cloveka pry rozklada cervene krvinky (cemuz se da ale snadno predejit uzivanim zakladnich ochrannych pomucek) se o nicem pochybnym nevi. aspon pokud je mi znamo. ale treba mi mezitim neco uniklo. jinak tahle latka se zda vhodna pro vcely (prirodni, pouziva se v 3 proc. koncentraci, takze jako slaby ocet, tedy nedrazdi vcely) i pro vcelare (vyznamne levnejsi nez kys. stavelova, velmi jednoducha aplikace v roztoku, malo tekava, takze pusobi v ule delsi dobu, volne prodejna, nezavislost na jednom vyrobci).

osobne pouzivam prave stavelku (na jare a v podleti) v kombinaci s fumigaci varidolem podle predepsanych predpisu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A je to tu, poprvé máme v úlech kleštíka. Studuju teď metody "léčení" (proč se vlastně používá slovo léčení, když nejde o nemoc?) a vychází mi to na pásky s Gabonem (vzniká prý rezistence) nebo Thymovar/Apiguard. Gabon předepisuje veterinář, musím nějakého kontaktovat, nebo to má podchycené svaz? A máte prosím zkušenosti s tím thymolem? Nahradí Gabon?

Zaujalo mě i cukrování. Zkoušel jste to někdo? Jestli ano, máte prosím tip, jaký cukr (nejjemnější ideálně bez škrobu) koupit? Funguje vám to?

V červnu zkoušel muž kyselinu mravenčí, ale tvrdí, že včely cíleně ucpávají ty odparné otvory, jak to prosím řešíte? Dík
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZOIDBERG: Musím upřesnit, že jsem z Frýdecka.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Teď jsem vytočil po cca deseti kilech lípy ze včelstva a pořád ještě doufám, že bude medovice, je horko a vlhko.
    KUATO
    KUATO --- ---
    opavsko: co jsem slysel, tak vetsinove sucho, zakrmuje se. proste jak vypadal zacatek sezony velmi slibne, tak ten konec se nepoved.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ok dik
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FARIN: dno taky uzavřít podložkou. ať ten čoud nevyvětraj moc rychle. a pak stejně potřebujete zjistit spad ;)
    FARIN
    FARIN --- ---
    MRTS: To že jsou těžší jsem se dočetl, ale právě netuším jestli stačí to že pres ten plod klesají dolu nebo se musí nahromadit a odcházet česnem "pomalu" (navic nejsem schopný posoudit jestli i tím česnem nakonec neodcházejí stejně rychle jako přes zasíťované dno)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MRTS: naši taky hlásej sucho. slunečnice kousek, ale nic nedala :(. tak začínaj krmit. 170 mnm
    MRTS
    MRTS --- ---
    FARIN: Páry kyseliny mravenčí jsou těžší než vzduch...
    (Což teda není přímo odpověď na otázku.)
    Podle mě je to vhodné uzavřít. + Je to nezbytné pro monitoring... (Aspoň nějaký.)
    Jen pozor na kyselinu v teplém počasí...

Mimochodem, jak to máte teď s medem?
    Já už začal krmit, nástavky skoro suché. (Třeboňsko, 500 m. n. m.)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Je nutné při aplikaci Formidolu nějak zavírat zasíťované dno. Nebo je koncetrace par dostatečná i když je otevřené?
    Příbolový leták varuje pouze před přílišným uzavřením česna.
    MTO
    MTO --- ---
    Vláda projedná dotace pro včelaře, měly by být vyšší | Domov | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...lare-mely-by-byt-vyssi-fxd-/zpravy-domov.aspx?c=A160717_114025_ln_domov_mct
    BERNA
    BERNA --- ---
    PAD: Jestli osirelo vcelstvo k 10.6. tak teprve ted ma zacit matka klast. Jeste bych pockal tyden, pripadne ted prendej z vedlejsiho ulu ramek s nejmladsim plodem, tim nic nezkazis.
    Mrkni na toto: http://www.pardubicti-vcelari.cz/chovatelsky_kalendar/chovmat.php?den=22&mesic=6&rok=2016
    Mne vcelstvo osirelo 2.6. a teprve ted o vikendu jsem spatril vajicka.
    Vzdy to trva zhruba jeden mesic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam