• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    PAD
    PAD --- ---
    diky moc. toz ja je necham vegetit, budu dal krmit a uvidim, co z nich bude.

mmch, pouzivate nekdo kys. stavelovou odparem i na podletni osetreni? na webu jsem nasel, ze to nekteri pouzivaji namisto kys. mravenci - stavelka se tak aplikuje celkem 3x v 5-ti dennich odstupech. radeji bych volil to, nez KM, protoze ta mi prijde dost brutalni pro vcelky a tezko se odahuje davkovani (kvuli pocasi atp.)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: jednonastavkove oddelky jsou pomerne bezne..

kdyz jsem zacinal vcelarit, tak jsem koupil 4 vcelstva v budecacich. byly hodne zasazeny varroazou, po prvni fumigaci byly podlozky uplne cervene od spadanych roztoru, takze si umite predstavit, jak zdecimovane byly.. v te dobe jsem nemel rozum, nevedel jsem co se slabyma vcelstvama mam delat, tak jsem je nechal byt. na jare prezivalo v kazdem ulu doslova hrst vcel - chomace byly velke asi jako pest. presto vsechna ctyri vcelstva prezila a v prubehu jara se vzpamatovala a kazde dalo behem roku kolem 20 kil medu..
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    PAD: Záleží kolik obsedaji uliček. Pokud čtyři pět, klidně bych je před zimu nechal. S dostatkem zásob, samozřejmě.
    PAD
    PAD --- ---
    jak velke myslite, ze musi byt vcelstvo, aby prezilo zimo? myslite ze jeden nastavek lang 2/3 prezije? nebo dva nastavky jsou minimum?

premyslim, jestli vcely, ktere mam jen na jednom nastavku, radeji spojit, nebo nechat samostatne a zkusit, jestli preziji do jara. je mi lito matek - mohly by se po zime hodit ...
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: Mně se zase jeden slabý oplodňáček už měsíc hrdinně brání v 11 rámkovým úle loupežím. Zasloužil si zakrmit, i když tuším, že zimu nepřežije. ;)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak nevim jak vy, ale ja mam letos jeden vyloupenej oddelek (po tejdnu zbyla jen krabice plna mrtvolek) a jedno vyloupeny vcelstvo. Taky tam bylo mraky mrtvejch, a to co zbylo sem zkusil sloucit s jinejma. Slaby vcelstvo asi fakt nema cenu udrzovat pri zivote :-(
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak já řešim, jestli jim to nebude vadit a ony mi tam vystaví na kopřivě plást a ještě ho zaklade...
    BERNA
    BERNA --- ---
    ahoj, nabizim 10 odparovacu yannick + flasku kys. mravenci.
    Nikdy nepouzito, zakoupil jsem pred rokem.
    prodam za pulku puvodni ceny.
    Praha - Zapad, okolí Prahy 6
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    supr, dík!
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOOTCHA: ne, jak z nich vyteka kys. mravenci, tak uz to je vlastne jen bunicina, kterou budou vcely rozkousavat a vytahavat ven. takze je z toho akorat trochu bordelu :o)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KOOTCHA: Nevadí, horší jsou experti co to tam nechávají déle o dva měsíce.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    myslite, ze vadi, kdyz necham formidolovy desky v ule o 2 dny dyl?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jsem byl u Koblížka http://www.vcelarstvikoblizek.cz/ na kurzu na jaře a říkal spoustu zajímavejch věcí. Mimo jiné mi přišlo logický, že nezatepluje vůbec. Naopak prej testoval i úplně odkrytý včely, do kterejch sněžilo a tak a v pohodě. Jeho teorie je, že když je v úle moc teplo, tak si matka neodpočina a neustále klade, což negativně ovlivní její produkci na jaře, kdy ten rozvoj je pomalejší a obecně je matka unavenější. Ty zimy už nejsou tak drsný. Takže jeho úly jsou jen z prkýnek a nezateplený. Vůbec měl spoustu zajímavejch poznatků. Doporučuju ty jeho kurzy. Má asi 400 včelstev v ČR a na Ukrajině a šlechtí matky atd už po několik generací.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Já mám i silné produkční na dvou. A dle toho, co vidím při odebírání gabonu, tak se tam v pohodě vejdou a netrpí na místo.

Já to chci testnout právě kvůli rámkům a jestli mi to ulehčí jarní rozšiřování. Jsem zvyklý měnit celé dílo v plodišti co dva roky a mít tři nástavky plný vystavěných rámků, uvidím, jak mi to půjde s jarním žebrováním.

Navíc tenhle rok zkouším nechat prázdný nástavek nad dvěma nástavkami se včelstvem kvůli té vlhkosti, vždy mi tak na včelstvo dva tři rámky na stranách ze dvou nástavků napadla trochu zespodu plíseň, raději jsem je vždy dal pryč, i když by to nevadilo, mám zásadu, že doma musí být čisto a sucho.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: ja je zimuju na 3 nastavkach 39x24 docela casto. proste individualne posoudim podle toho, kolik je v ule vcel a zrusim 1-2 mednikove nastavky - pak 2-3 zustanou tak, aby mi nevisely brady na cesnech. je jasne, ze ony vytvori chumac tak, ze by dva nastavky stacily, ale je to pro me jednoduche, pro vcely prijemne a jak pise niz kolega Zoidberg - ubyde ramku, o ktere bych se musel starat..
    WANTON
    WANTON --- ---
    ZOIDBERG:
    KUATO:

Bo to Bebera čte, tak na pnou hubu ještě napíšu, že se dá zimovat i na třech 39x24 nástavcích. Budu testovat příští rok, pak se podělím se zkušenostmi, hlavně jak mi půjde rozšiřování na jaře.

KUATO: jj, na jednom jen oddělek. Já přidám, že mi jeden z nejsilnějších sedmi oddělků z minulého roku zimoval na dvou nástavcích a měl ze všech sedmi nejslabší rozjezd, i když v srpnu byl nejsilnější a začaly stavět i v podmetu, proto jsem je dal na dva nástavky. Takže to není vždy na větší prostor.

KUATO: Souhlas.

BEBERA: Zateplené úly v zimě nevadí - jen dej pozor na vlhkost. Pak je možnost, že díky teplotě bude matka déle plodovat, takže poctivě zaléčit.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: nojo, je to s tema starousama tezke. letos uz s tim nic neudelas, pristi rok se muzes zkusit s dedou pohadat a vybojovat si, ze na pulce vcel si to experimentalne udelas podle sveho a na pulce at to ma on podle jeho. a dalsi jaro se uvidi..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: Bohužel už jsou v jednom nástavku. Ono je to těžké, včely jsou moje, zahrada je dědy, děda tam včelařil předtím, většinou se domluvíme, občas ho koriguje babička, ale u zimování je zatvrzelý, zateplené úly ještě víc zatepluje, očka zavírá, trvá na jednom nástavku...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: deda mel pravdu, ze byl vetsi uhyn. a vis proc? protoze v ule bylo mnohem vic vcel z nichz proste nejake male procento vzdy umre. takze to mohlo opticky vypadat, ze na podlozce lezelo vic mrtvolek. jenze kdyz je srazis na jeden nastavek, tak umrou taky, ale venku a predcasne. a hlavne umrou i vcely, ktere by ti na jare nosily med.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: Víš jak to je, když se staří lidé zaseknou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam