• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    WANTON
    WANTON --- ---
    ZOIDBERG:
    KUATO:

Bo to Bebera čte, tak na pnou hubu ještě napíšu, že se dá zimovat i na třech 39x24 nástavcích. Budu testovat příští rok, pak se podělím se zkušenostmi, hlavně jak mi půjde rozšiřování na jaře.

KUATO: jj, na jednom jen oddělek. Já přidám, že mi jeden z nejsilnějších sedmi oddělků z minulého roku zimoval na dvou nástavcích a měl ze všech sedmi nejslabší rozjezd, i když v srpnu byl nejsilnější a začaly stavět i v podmetu, proto jsem je dal na dva nástavky. Takže to není vždy na větší prostor.

KUATO: Souhlas.

BEBERA: Zateplené úly v zimě nevadí - jen dej pozor na vlhkost. Pak je možnost, že díky teplotě bude matka déle plodovat, takže poctivě zaléčit.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: nojo, je to s tema starousama tezke. letos uz s tim nic neudelas, pristi rok se muzes zkusit s dedou pohadat a vybojovat si, ze na pulce vcel si to experimentalne udelas podle sveho a na pulce at to ma on podle jeho. a dalsi jaro se uvidi..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: Bohužel už jsou v jednom nástavku. Ono je to těžké, včely jsou moje, zahrada je dědy, děda tam včelařil předtím, většinou se domluvíme, občas ho koriguje babička, ale u zimování je zatvrzelý, zateplené úly ještě víc zatepluje, očka zavírá, trvá na jednom nástavku...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: deda mel pravdu, ze byl vetsi uhyn. a vis proc? protoze v ule bylo mnohem vic vcel z nichz proste nejake male procento vzdy umre. takze to mohlo opticky vypadat, ze na podlozce lezelo vic mrtvolek. jenze kdyz je srazis na jeden nastavek, tak umrou taky, ale venku a predcasne. a hlavne umrou i vcely, ktere by ti na jare nosily med.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: Víš jak to je, když se staří lidé zaseknou...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: Já to vím. Dvě nebo tři zimy jsme zimovali ve dvou nástavcích (mám Čechoslováky, takže velké úly), ale děda místopřísežně tvrdí, že při zimování ve dvou byl v zimě podstatně větší úhyn včel a mně nezbývá než mu věřit, protože v zimě k nim moc nejezdím, zatímco on je má na zahradě...
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: souhlas - v jednom nastavku ma smysl zimovat jen oddelek, ktery nestihl narust. co se tyce vcelstev, tak je to volovina. umre zbytecne vcel i ze zimni generace. takhle se to delavalo v budecakach..
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Jo jo, mám celozasíťovaná dna. Jsou otevřená celý rok, jen je na podzim trochu zacpu podložkou na sběr měli (pořád je tam škvíra), a v podletí zužím česna. Možná jste to zbytečně na zimu nacpali do jednoho nastavku. Musíš si uvědomit, že včely nevytápějí celý úl, ale jen ten zimní chomáč. Pokud tedy mají dost zásob, neprší na ně, nemají průvan a nic je neruší, tak mohou být klidně v o dost větším prostoru, než nezbytně potřebují. Dokonce to bývá výhodnější v tom, že ti v úle dílo nezačne napadat zaviječ voskový, zatím co když dáš rámky s dílem mimo úl, hbitě je začne požírat, což je škoda.
    WANTON
    WANTON --- ---
    BEBERA: Pokud nemají úplně zacpaný česno, tak by jim nemělo vadit nic, kromě, jak uvedl Zoidberg, [ ZOIDBERG @ VČELAŘSTVÍ ] , apod.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: nepletu, mám na mysli právě tu kovovou mřížku (pletivo) na dně varroa dna. Použila jsem stejný materiál na zakrytí podložek. Máš ve včelách varroa dna s nezakrytou mřížkou? Nevadí jim to? Předtím, než jsem do dna nainstalovala mřížku, byly jich na dně hromady, poté už jen pár. Nevěnovala jsem tomu pozornost, přeci jen byly rozdivočelé rozebíráním úlu. Až teď, když se pořád vyvalují venku, mi to vrtá hlavou...Ale jak píšeš, moc jich tam je, stáhli jsme je před zimou do jednoho nástavku...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Nepleteš si mateřskou mřížku s včelím pletivem na dně varroa dna? Jinak mohou být včely vyvěšené z různých důvodů – je jich tam moc, je jim horko, nebo se jim hodně nelíbí aplikace kyseliny mravenčí, třeba.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Máte někdo prosím varroa dno s kovovou mřížkou cca 3-3.5mm? Máte přes ni ještě něco (na fotkách jsem viděla laťky), nebo včely běhají přímo po ní? Nemají s tím problém? Dala jsem do podmetu stejnou mřížku, koupenou ve včelařských potřebách, aby včely neběhaly u kleštíků spadlých po cukrování, a od té doby je neustále venku vyvěšená hromada včel, jako by nemohly dovnitř. Dnes bylo ošklivo a stejně tam visely. Říkám si, že se jim po tom třeba špatně chodí... Ale zas to varroa dno ve včelařských potřebách má tu samou mřížku...
    MRTS
    MRTS --- ---
    NABUKHADNEZAR: Nemusí, může...
    Pokud budou při kontrole včely vzteklé, dost možná byly vyloupeny ;)
    Většinou se to pozná při pohledu na česnu - při loupeži je tam většinou pár zoufalých bránících včel, pod česny klubka bojujících...
    A pokud už loupež proběhla, stačí "potěžkat" nástavky - budou lehké.

Nebo prostě jedno včelstvo narazilo někde na snůšku, nebo mají větší chuť do práce.
    Měl jsem dvě skupiny včelstev - jedny oddělky z Budějc, druhé dovezené z podhůří. Rozdíl tam byl výrazný - horské dřeli od časného ráno, Budějcké se flákali.;) Po pár měsících se to srovnalo.
    KUATO
    KUATO --- ---
    NABUKHADNEZAR: to urcite mohla. jake mate dna? pokud vysoke, tak i pri zuzenem cesnu se casto stava, ze oddelek (kde je relativne malo vcel) to nehlida vubec nebo jen malo.. mi takhle jeden rok padla vetsina oddelku, takze jsem si nechal udelat dvoucentimentrove nizoucke dna analogicke budecakovym a od te doby nemam problemy. mrknete do nej a proverte stav zasob. pokud uz tam jsou loupezive vcely zaletane, tak imho nejlepsi zpusob jak oddelek zachranit je odvezt ho na cas na jine stanoviste a kazdopadne dat nizke dno.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Přátelé, situace: máme s kamarádem po úlu pár metrů od sebe. V trochu jiném úhlu, trochu jiná slunečnost. Včera u jednoho česna bylo velice plno, zatímco do druhého vlétaly včely velice sporadicky. Jedná se o vykrádačku?

Edit: obé jsou letošní oddělky.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak kolik jste letos vycentrifugovali na včelstvo?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Musíš počítat s tím, že kleštík tam je a bude pořád, jen se budeš snažit ho tlumit. Nikdy ho nevyhubíš úplně...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: Jsme v tomto úplně nezkušení. Doteď se nám kleštík absolutně vyhýbal, úplně prvního brouka vůbec jsem viděla loni - jednoho. Nikdy jsme tudíž nemuseli používat žádné přípravky, nic na jaře objednávat, dělat si plány, jediná chemie byla ta povinná podzimní, tu u nás provádí všem přímo ZO... Kontrola zimní měli byla taky v pořádku, ale v ZO se situace zvrhla, zimní kontrola dopadla u ostatních špatně a bylo nařízena plošná povinná jarní aplikace gabonových pásků, což jsme udělali. V květnu/červnu se u nás ty mrchy poprvé objevily, tak jsme podle doporučení ústavu v Dole použili dvakrát kys. mravenčí a měla jsem za to, že tím je celá věc vyřízená. Očividně není a odteď budeme opravdu muset dělat plány, jak píšeš...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Ale hlavně, co jsem chtěl vlastně říci, je to, že je třeba mít plán k boji s varroázou už nalajnovaný od začátku sezóny (a maximálně se přizpůsobovat okolnostem), ne tři dny před tím, než začne nejdůležitější léčení v podletí, uvažovat, jak na to. Na jaře jste léčili kyselinou mravenčí, dost možná zbytečně, ale jelikož nemáte záložní metodu, tak bych doporučil prostě aplikovat znovu tu kyselinu. Není to ideální, ale to není při boji s varroázou vůbec nic. Já používám v podletí kyselinu mravenčí, pak na podzim Varidol, fumigace není třeba, a jako záložní možnost máme na prosinec s kamarádem vyvíječ na odpařování kyseliny šťavelové - ale je to hrozně agresivní svinstvo, bez respirátoru a raději masky ani ránu. Jenže záleží stanoviště od stanoviště, někde je tlak roztočů větší, my jsme velice příhodně mimo obec. Tam, kde je vedle sebe více včelstev, je třeba se připravit na možnou katastrofu.
    WANTON
    WANTON --- ---
    ZOIDBERG: Je. Ono je toho na něm divnýho více. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam