• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MIST
    MIST --- ---
    Pokud je jeste neco, co mame udelat - sem s radama. Doporucili nam dat ramecky promrznout do mrazaku, coz jsem udelala.
    MIST
    MIST --- ---
    KUATO: prit se nebudu, v tenhle moment tomu rozumim jak koza petrzeli a ucim se to. Pravda je, ze po otevreni tam skvoru bylo hodne.
    Plan je vycistit okoli od travy (coz stejne musime, protoze nam vcely v lete malem uhorely) a posypeme zem granulema proti hmyzu, abysme zabranili skvorum a mravencim lezt do ulu.

A holt zacneme znova.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MIST: skvori jo? vcely byly z ulu vyhnani skvory.. kdybych si mel vsadit.. tak skvori by to jistojiste nebyli :o)
    MIST
    MIST --- ---
    Tak nas je ten lepsi ul taky prazdny :(

Prisel odbornik, prohledl to a rekl, ze nam je vyhnali skvori. A bodave agresivni mrchy nevyhnalo nic, tem se dari mooooc dobre.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOOTCHA: pri masivnim nakazeni varroazou se rodi jednak vcelky ruzne zmrzacene (nedovyvinute kridla atd.) - tyhle jsou delnicema vyhazene u ulu, a za druhe postupne odchazeji bud predcasne nebo prirozene delnice, ktere tez odletaji umrit mimo ul. samozrejme ted kdyz uz je zima, tak by umrely v ule, ale predpokladam, ze u HLIDKY k tomu vyprazneni ulu doslo uz driv a on to jen s odstupem zaregistroval. jinak pri vylupovani, kdyz jeste v ule nejaka populace prezima, tak utocici vcely ty zbyle taky vetsinou zabijou (ty zbyle brani zasoby), ale pak by mrtvolky zustaly v ule na dne..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ZOIDBERG: Jo, já sem taky začátečník, ale předpokládám, že kdyby umřely, tak by tam byly mrtvolky o kterých nemluvil... Ale nevim, jestli je průběžně ty ostatní nevynášej.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KOOTCHA: Kam by letěly. Diagnóza je že padly na oslabení varoázou a následnými infekcemi, a opuštěné zásoby byly vyloupeny. Letos to je s kleštíky moc zlé, a to i u těch co léčí. Už mi takhle padly jedny…Samozřejmě, bodavé agresivní mrchy jsou v nejlepší kondici :-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: to by byla hromada víček na dně, ne? když už tam není varroa podložka...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jo, vlastně ony ty zásoby asi vzaly, když uletěly, žejo...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tyjo vždyť tam nemáš vůbec zásoby. Nebo jsi zrovna fotil rámky kde nic nebylo?
    Jako a musim říct, že varoáza u nás v okolí masakr. Já jich měl teda tunu po první fumigaci, tak doufám, že to holky daj...
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    Asi jsem někde udělal začátečnickou chybu, protože včely jsou pryč. Nevím, jestli nafialovělý vosk nebo zčernalá přistávací plocha něco znamenají, tak jsem udělal pár obrázků, jestli by to podle nich někdo zkušenější nepoznal:
    https://goo.gl/photos/4QFQrdbezG2TAxZZ9

Co se jim mohlo stát?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    udelal jsem si takovej mensi research, jak to je celkove se stavem chovanych vcelstev, jelikoz se to jednu dobu resilo -- [ TADEAS @ Breakthrough - prorážení skořápky reality ]
    WANTON
    WANTON --- ---
    MAHUTA: Celkem žádný vliv, pokud nemáš včely v tom pásmu, nebo nechceš z toho pásma něco dovézt.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    Zdravin-nejsem včelař a mam dotaz: existuje nyní nějaká morová karanténa? popřípadě kde-zajimají mne především Bíle Karpaty . A také kdy byla,oodkdy je,nebo jestli vubec je? A jakej to ma vliv na začinajíci včelaře Diky
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Pořádný jatka pod česnama... přes den to na česnech pořád hučí a lítají s pylem, a k večeru přijde nájezd vos, kterej se povede odrazit.

MTO
    MTO --- ---
    Konference :: Srdcevcele
    http://srdcevcele.webnode.cz/konference/

Víkendová konference pro včelaře, učitele, vychovatele, terapeuty, studenty nejen waldorfských škol a další zájemce.

Konference si klade za cíl provést účastníky tématy: "Včela jako tajemství budoucnosti člověka", "Co nás včely mohou naučit", "Praktické aspekty ekologického včelaření", "Rozvoj sféry srdce a kvalita myšlení srdcem", "Moudré působení včel v krajině", "Přiměřený tvar úlu pro včelstvo dle jeho přirozenosti", "Včela jako nejlepší učitel učitele", "Péče o včely jako možnost vyvážit polaritu jednostranného technického rozvoje společnosti".
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    ELFRIK: Recept z mojí knihy, vyzkoušeno, funguje.

KUATO
    KUATO --- ---
    ELFRIK: za studena jsem ji jeste nedelal, ale delal jsem ji opakovane i s beznyma kvasinkama z drogerky i uplne bez pridavanych kvasinek nadivoko. oboji vysledek byl velmi dobre pitelny. na chuti se mnohem vic projevi dalsi faktory typu druh medu, koreni (pokud pouzivas), doba zrani.. akorat kdyz pouzijes hlubokoprokvasejici kvasinky, tak se dostanes na vyssi procenta.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    nemá někdo osvědčený návod na medovinu dělanou za studena, s jinýma kvasinkama než dolskýma?(nemůžu je nikde sehnad všude vyprodáno)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam