• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    PAD
    PAD --- ---
    VODOMERKA: to se snazim delat. znas nekoho, kdo se chovem vcely tmave a jeji plemenitbou zabyva?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PAD: jsou to docela odvážný názory a komentáře. fakt si dohledej informace i mimo svý známý.
    PAD
    PAD --- ---
    BOUMRY: tohle je zajimave cteni: https://en.wikipedia.org/wiki/European_dark_bee#Character

mozna to vysvetluje to, co pises: Hybrids have a defensive character and have the reputation of stinging people (and other creatures) for no apparent reason. Some colonies are very "runny" on the comb and so excitable that beekeepers consider them difficult to work with. This characteristic is not, however, one that has been traditionally associated with the dark bee breeds, which were previously known for their rather easy handling (though they have never been considered as placid as the Carniolan honey bee).

cili zda se, ze je to zalezitost plemenitby, nez nejake apriorni nevhodnosti k chovu.
    PAD
    PAD --- ---
    BOUMRY: osobni zkusenost nemam - ani nevim, kde bych ji mel hledat. pokud vim, tak se u nas naprosto cista kranka, ani naprosto cista vcela tmava nechova. jsou jen vicemene ruzne mixy jednou blize tomu, podruhe onomu (overeno to ale nemam, nejsem genetik, musim se spolehnout na lidi, co se tim zabyvaji). budu ale fakt rad, pokud mi das kontakt na cloveka s "pravou krankou" a "pravou vcelou tmavou".

chovat bodave vcely je myslim blbost. jak to delaji v anglii, ve svedsku, v polsku, kde tmavou maji? ja to nevim, ptam se. mozna by to hodne veci osvetlilo.

"Kranska linie byla zavedena obecnou dohodou vetsiny vcelaru. Tomu se rika demokracie." kdy k tomu doslo? byl nejaky snem? nikdy jsem o tom neslysel.

demokraticky vsak plemenarsky zakon prosel, takze ano, ted uz bylo rozhodnuto. ceska republika se tak stala zrejme prvni zemi na svete, ktera ilegalizuje plemenitbu sveho puvodniho druhu vely. jak rad bych veril, ze duvodem je uslechtila starost, byt mozna vedecky nepodlozena, o vcelarstvi a nikoliv o to, kdo bude administrovat dotace za opylovani.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    PAD: selsky rozum je v poradku. Jeste lepsi je vlastni zkusenost. Domluv se se vcelarem, ktery ma cernou vcelu, jdi do nich, bez rukavic, v tricku a kratasech, jenom s kuklou. Pokud ma pravou vcelu cernou, tak budes mit opravdu veselo. To same udelej s cistou linii kranky. Sam poznas rozdil
    Zaroven se s nimi pobav o pracnosti, jarnim rozvoji, sile a tak dal. Pokud si selskym rozumem prefiltrujes z informaci jadro od plev, tedy osobni nazor vcelare od realne informace, tak budes mit jasno.

Rozhodne neni problem vcelu cernou chovat. Problem je v tom, ze takovym rozhodnutim ovlivnis okolni vcelare, kteri to nechteji, ale nemaji na vyber. V tom je nejvetsi problem. Svym rozhodnutim ovlivnujes svoje okoli, ktere nema sanci se tomu branit. Historicky vznikly objektivni duvody pro prechod na linii kranky. Kranska linie byla zavedena obecnou dohodou vetsiny vcelaru. Tomu se rika demokracie.

Lidstvo podobne kroky podnika uz od pradavna. Je i cesta vratit se k spasani travy misto pestovani obili ;).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FARIN: a tubera už se vrací ;)
    FARIN
    FARIN --- ---
    KUATO: jen tak pro poradek, zrovna plosnym ockovanim proti TBC bych se moc neohanel. To bylo zruseno v roce 2010
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PAD: loool
    PAD
    PAD --- ---
    PAD: takze rozumim tomu dobre, ze podle tebe je vcela tmava (bezna chovana na sever od cr a nekde stale i v cr), stejne nebezpecna jako cerny kasel nebo tuberkuloza?

a jak vis, ze to v recku souvisi s vcelou tmavou? ta se, pokud vim, na jih od nas vubec nevyskytuje. nebude to spis souviset s vcelou africkou, u ktere je agresivni chovani znamo a popsano: napr. https://en.wikipedia.org/wiki/Africanized_bee?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    mel bez brouku... edit
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOOTCHA: je kolem nuly a celkem jasno, takže jestli máš úly na slunci, to teplo je na prolet dovede vyhnat
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ty moje holky si normalne dneska vyrazily na vylet. uz asi potrebovaly na velkou nebo nevim co jim sibe. asi 10 jich lezelo kolem ulu. ale jinak to tam huci jako krava, kdyz zatukam, a mel bys brouku, takze pecka.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: podle stejneho zdraveho rozumu je picovina ockovat proti cernemu kasli a tuberkuloze, protoze to jsou mistni puvodni druhy nemoci, ktere v podstate nedelaly nic jineho nez cistily lidsky genom a obohacovaly nasi imunitu.

bastardizace neni bohuzel zadny vymysl. slysel jsem od jednoho prednasejiciho ucitele vcelarstvi, ze byl na dovolene nekde v recku u svych znamych a ti zrovna resili akutni problem, kdy si jejich soused stezoval, ze mu jejich vcely ubodaly kravu. samozrejme budou rozdily mezi ruznymi druhy a jejich kombinacemi, co se ve vysledku agresivity tyce, ale nejaky narust tu bude. otazka je, zda o 50 nebo 500 procent. ale to takhle v obecne rovine stejnak nevyresime.
    PAD
    PAD --- ---
    Uz jsou vypsane terminy k letnim skolam: http://www.psnv.cz/lsnv/ . Byl jsem v Myslici pred dvema lety a bylo to moc fajn. Pomohlo mi to v rozhodovani, jestli a jak zacit vcelarit. Letos jedu na skolu Bio-vcelareni, toz jsem zvedavy - pak poreferuju.
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: zimuju pouze druhym rokem, ale prijde mi, ze tyhle obavy jsou zbytecne. jak by to delaly vcely drive, pred "domestikaci"? zajimave cteni: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/teorie_a_praxe_zimovani.htm
    KUATO: ano, polemizovat jde vzdy a o vsem. ja se na to divam spis selskym rozumem: proc by mel byt problem chovat vcelu tmavou, kdyz je to v cechach a na severni morave puvodni druh a kranka ne? to prece nedava smysl. do diskuze o CSV bych se radeji moc nepoustel. moc o te organizaci nevim a clenem nejsem. znam par lidi, co pro CSV pracuji na lokalni urovni a zda se, ze jim to funguje. proc ne. to, ze se to droli je asi prirozene - vznikne zase neco noveho. nebal bych se toho. v prirode se stare meni v nove kazdym rokem;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: co deky, oni existujou onacejsi blazni - muj ex-tchan napriklad prikryval uly ve vceline perinama a aby jim jeste vic pritopil, tak tam mel v tech perinach natahly odporovy dratek a pres baterii ho zahrival. ja jsem se kolikrat divil, ze se to nevznitilo a cele mu to neshorelo i se vcelinem :o)).
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Sem zvedavej, jak moje vcely zvladnou ty mrazy v tenkostennejch ulech. Prikrejvate je nekdo dekama, jak mi radi soused?
    KUATO
    KUATO --- ---
    TANU: hrst mrtvolek i louzicky vody na podlozkach jsou normalni. kdyz se vytahnou krajni ramky jak popisuje Vodomerka, tak to pomuze, ale ne nutne vzdy. asi zalezi kde to hnizdo vcel sedi, jakou maji aktivitu - nekde se kondenzuje vlhkost a ta pak skapava dolu.. na to vcely neumiraji, neboj :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TANU: pokud se v úle dělá plíseň, je dobrý dát před zimou krajní souše pryč (nebo místo nich třeba jenom mezistěny, pokud tím chcete i lépe ohraničit prostor - efekt Blin(ov)ovy přepážky.
    mrtvolky v podmetu - záleží, v jakém jsou stavu: rozkousané - pravděpodobně myšoid nebo koncem sezóny vosy; v celku - to může být i tím, že už je prostě čističky nestihly vynosit; a nbo třeba ještě úplně nějaký jiný důvod).
    TANU
    TANU --- ---
    Zdravím zkušenější, měl bych na vás dotaz ohledně vlhkosti v úlech. O víkendu jsem čistil podložky a překvapily mě na nich loužičky vody. Z rámku visel i rampouch. Sice mám zasíťovaná dna ale podložky mám zvrchu síta, takže větrat nemohou. Ventilaci mají tedy pouze očkem v dolnim VN a otvorem v zadní části vysokého dna. Úly jsou tenkostěnné 39x24.
    Česna jsem na podzim zavřel kvuli vosám, teď jim je otevírat by se jim asi nelíbylo, co myslíte?
    Nechci ale z jara vyhodit 1/2 plesnivejch souší, které ty oddělky pracně vybudovali:(

A potom jestli cca plná hrst mrtvolek v každém úlu je přirozený jev, nebo jsem je udřel v září?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MORDINO: Díky, zkouknu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam