• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    PAD: Jsem velkým příznivcem IoT, ale zrovna v tomhle případě mi to moc nesedí. Má to podle mě smysl pro lidi, co jedou čistě produkci. Nikoliv pro Hobby včelaře pro které je rozebrání úlů a práce s nimi relax. Ještě si dokážu předstvit ten GPS Monitoring jako zábrána krádeži, ale tím to pro mě končí. Sami doposud nerozumíme včelám natolik abychom dokázali přesně určit správnou metodiku (chov, šlechtění, boj s nemocemi). Natož abychom věděli co s včelama udělají různé signály v úlech GPS, 4G, elektrické vlnění atd.
    Již dnes jsme si našimi zásahy způsobily, že včely jsou přešlechtěné a nedokáží přežít bez lidského zásahu. Tyto chytré úly nám ihned, jak jsem z článku pochopil oznámí, že včelstvo přišlo o Matku, či že je napadeno etc. Tím se podíl a nutnost zásahu člověka ještě zvětší a včely se do budoucnu budou moct spoléhat na zásah včelaře a na čidla nikoliv na přirozený výběr. Tím je ještě více odtrhneme od přírody a nakonec se z nich stanou choulostěvé laboratorní krysy.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    PAD: zalezi jak to bude otevreny system..
    PAD
    PAD --- ---
    EEV, elektronická evidence včel. Do úlů dorazila umělá inteligence - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/vcelari-chytra-mesta-0r3-/domaci.aspx?c=A170511_213427_domaci_amu

co myslite?
    PAD
    PAD --- ---
    KOCOURR: na oddelek koncem cervna pozde neni, ale budes ho muset udelat silnejsi (rekneme 6 ramku 39x24), hodne krmit, a idealne rozsirovat sousemi a ne mezistenami (ale i to jde, ale fakt musis hodne krmit testem). prepokladem taky je, ze oddelek udelas s uz rozkladenou matkou.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj mám dotaz, pojedu na cca 6 týdnu mimo ČR a včely mám zatím na dvou nástavcích (39/24)...jenže druhý nástavek jsem dával teprve minulý týden a zatím nezačaly ani stavět, má smysl jim tam dávat třetí-medník, kterej by za tu dobu teoreticky měli naplnit, nebo to raději nepokoušet a domluvit se s někým, ať mi to tam dá za cca 3až4 týdny až budu pryč?

Ještě jeden dotaz, myslíte že je problém zkusit udělat oddělek koncem června, nebo je to už moc pozdě a mám to raději nechat na příští sezonu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: souhlas, navic tim, ze ony castecne sedi pres prostredni ulicku mezi nastavky, tak se lepe presouvaji na zasobach.

THEO_PHIL: bud opatrny v tehle zaverech :o), vyskousej si oboji v delsim casovem horizontu se srovnatelnyma matkama. ostatne ja si neumim predstavit jak silne vcelstvo do jednoho nastavku dostanes. nebo mozna umim (kdysi jsem zacinal v budecakach a takhle me to ucil muj tehdejsi ucitel), ale dneska na to uz nemam zaludek :o).

jinak s tim podstavenim nastavku s mezistenama jsem mel kdysi zajimavou zkusenost - pekne vcely vyzimovane na dvou nadstavkach 39x24. nez aby do toho spodniho nastavku sly, tak se mrchy radsi v druhe pulce kvetna vyrojily :o). zkousel jsem to na celkem ctyrech vcelstvech, dve v ulech s plnym dnem, dve se sitovanym, udelaly to jedny se sitovanym.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: Je lepší zimovat na dvou a dát nastavek s novými mezistěnami na jaře. Je to snazší, protože se včely stáhnou do toho horního a spodní prostě vyměniš.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BOUMRY: Zkusim pristi rok, zni to zajimave, pokud jde o obnovu dila i produkci vosku! A kdy se tak podstavuje, kdyz zacnou kvest tresne? Ostatne, jak jsem vypozoroval sila vcel zimovanych na jednom nebo dvou nastavcich je ted vicemene stejna, takze budu zimovat asi jenom na jednom...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ja si letos chtel udelat oddelek a ani prt! sotva na dvou nastavkach. mednik jsem tam dal pred 14ti dny a neco vystavely, ale slabota...
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THEO_PHIL: Rašovská metoda spočívá v podletí v podstavení nástavku s mezistěna mi pod nástavky s vizimovanym včelstvem. Postupně, jak sílí ho vystaví a proploduji se tam. Jde o to dát včelám možnost pohybu po díle jako v dutině, ale tak, aby stavěli na ramkach.
    Podstavec je jakýsi sklep. Teplo je nahoře, takže nestydnou. Dolů slezou, až jsou dost silné a prostor utopí. Zimují pak na tom nově vystavěném díle.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: opavsko
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: to zamrzi:/ kde je mas?
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: ja byl ve vcelach v sobotu a bylo mi do breku. vcely jsou na tom po ctrnacti dnech v lepsim pripade stejne jako pri posledni navsteve, v nekterych pripadech znatelne hure. snih, mrazy a vetsina proprsenych dnu tomu moc nepomohly. ahoj prirodo, prestan se uz chovat jako protivna pica, je skoro pulka kvetna!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BOUMRY: Ja bohuzel musim rict, ze vcely na obou lokalitach, co mam, sou porad v jednom nastavku. Nefungovalo ani prohozeni, proste zustaly dole. Tak sem ted zkusil nandat medniky, protoze minimalne na jedny lokalite uz kvete co muze, takze sem roztrh plod tim zpusobem, ze sem dole nechal otevrenej, pak maj prazdnej nastavek a nahore dva ramky se zavrenym plodem. Bylo by hezky, kdyby se matka proplodovala tim prazdnym nastavkem nahoru, ale spis si myslim, ze se narozeny vcely postupne stahnou dolu. Sakra, loni sem prvni med vytacel koncem kvetna, ted budu rad, kdyz budu mit tou dobou zaplodovany dva nastavky!!!
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Začátkem dubna jsem rozšířil Rašovskou metodou (Bičík, Vagera, Linhart), takže mám teď klid.Úly mám po třech nástavcích 39*24. Včely jsou v horních dvou, takže v teple od stropem. Postupně se proploduji dolů. V půlce května dám mřížku a medník.
    Přijde mi to jako dobrý způsob. Netrapim se, jestli se vejdou a nevyrojej a nemusím s nimi teď manipulovat, když je zima. Na zimu jsou pak v novém díle.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: zvětšuješ úlovej prostor. takže minimálně na spotřebě zásob se to pozná. víc jich bude muset topit.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak můj skromnej názor je, že pokud necháš plodový těleso pohromadě a nebudeš do nich štrachat, tak je imho jedno že tam dáš další nástavek a logicky spíš polezou na souše. Ale všichni tu jste větší včelaři, než já, takže šoupu nohama :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOOTCHA: Prevesovat nebudu, spis mi de o to, jestli tam dat souse, nebo mezisteny nebo to nejak namichat...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: Jo. Všechno kvete, ale pod sněhem.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já se taky bojim je teď roztrhnout i když mám 2 nástavky plný. Ale jako rozšířit jeden nástavek o druhej (= netrhat plodový těleso) mi přijde v pohodě, ne? Maximálně tam nepřelezou. Poku teda nemáš v úmyslu to tam částečně převěsit.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ZOIDBERG:
    PAD: Dik. Mam je v Praze. A pred tejdnem mi pripadaly ty v jednom nastavku uz docela naslapany. Kolem vsechno kvete. Zasob mely hodne...
    PAD
    PAD --- ---
    THEO_PHIL: tak to nevim, jestli bych si ted lajzl je rozsirit o velky nastavek. je to nekde v nizine, nebo na horach? v noci ted nekdy mrzne. pristi tyden by se melo trochu oteplit, tak bych mozna pockal. na druhou stranu silne vcelstvo by to melo zvladnout, pokud ma hodne zasob. ja rozsiroval (nizke nastavky) uz pred mesicem a zatim v pohode. mely ale cas si (snad) zvyknout. ted se ovsem bojim hladu ... to je porad neco:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam