• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    KUATO: hele, jak jsem cetl ruzne na forech, davam dal.. Ale je fakt, ze jsou to mrchy nevyzpytatelny... Dneska jsem byl mrknout na svy tri uly, to co bylo pred tydnem nejslabsi pekne plny mednik vcel, plny platve, uz pomalu vickujou.. Dve silnejsi medu tak pulka, zato si pekne stavej v podmetu a vyvesujou se tam. Ale mista maj jinak v ulu dost, ne ze by se nevesly, vsechny dostaly prazdny ramecky na volnou stavbu... Taky me blazi, ze 5 metru za plotem repkovy pole a ze by na repce byla nejaka vcela, to ani nahodou. Bud litaj nekam dal, kde je neni videt, nebo vylizujou neco po okolnich zahradach.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHINIGAMI: obavam se, ze v tom pripade chovam pekne zlomyslne matky, protoze mam vetsinu vcelstev v kocovaku v nastavkovych ulech, kde mam bud ocka zavrene nebo uplne chybi (aby vyletavaly spodem a nebloudily po voze, a stejne ty svinky preferujou nejvrchnejsi kaslik, dokud je med nevytlaci dolu. kdyz se slaba snuska, tak je to pekne na hovno, ale na mrizky jsem tak nejak liny :o).
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    SHINIGAMI: Tak já zase myslel, podle logiky výstavby v dutině a zvyšující se teploty, že matka zaploduje nejdřív vršek a postupně se přesouvá dolu. Nehledě na to, že ta metoda popsaná ve Veselym spočívá hlavně v roztržení plodiště a vsazení souší/mezistěn doprostřed, čimž je donutíš zaplnit prostor (dostavět/doplodovat střed), čimž ti sleze dolu a ten vršek se mezi tim vylíhne a zanosej ho medem. Já tam teda bez mřížky loni měl jen hrozně malej kousek plodu a to jsem netočil a radši vzal krajní z druhýho nástavku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SHINIGAMI: Aha, tak zkusim to horni ocko zavrit!
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    THEO_PHIL: jinak zli jazykove tvrdi, ze matka ma tendence plodovat +- tak vysoko, jak ma otevrena ocka, a mit plod roztahany az nahoru vytaceni taky moc nepomaha.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: no jasně. takhle všechen pyl pronášej spodem kolem plodiště a nechávaj ho tam.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Aha, a to nejak souvisi? Ja myslel, ze jim tim hlavne usetrim praci...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: já zas zavřený :D. aspoň se mi nemíchají pylový a medový zásoby
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    POMYJAN: Ja mam ocka u vsech nastavku otevreny...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    POMYJAN: muze nechat otevreny ocko, ne?
    PAD
    PAD --- ---
    PAD: na podatelne v Kremencovy to v pohode vzali:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BOUMRY: Tak uvidim, v nejhorsim ty medovy plasty s plodem prevesim do medniku, kterej oddelim tou materi mrizkou a pockam si...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BOUMRY: jak velký si měl plodiště? 2x39*24? já mám 1x 39*30, pod tím 1x39*15 "polštář" na trubčinu. a nahoře už pak jenom 39*15 medníky a mednou komoru
    PAD
    PAD --- ---
    Prosvihl jsem dnesni termin pro zaslani pozadavku na technickou pomoc. Nevite, jestli mi to vezmou s jednodennim zpozdenim? Mate nekdo nejaky tip, jak to vyresit?

diky!
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THEO_PHIL:
    Zkoušel jsem před dvěma roky. 39*24. Špatná zkušenost. Medník nebyl plný. Mix zásob a plodu, na všech rámcích. Vytočil jsem minimum, abych nezabíjej plod.
    Takže moje zkušenost, podle síly snůšky NOK/OK;)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    POMYJAN: Tak nejak si to predstavuju..dik!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: v Dadantu MM nepoužívám vůbec
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak po ctrnacti dnech situace v ulech o 200% lepsi. Maji tam plno plodu i nanosenych zasob. Zkousim tentokrat vcelareni bez materi mrizky, mate s tim nekdo zkusenosti? Mednik je vicemene zaplodovany, budou vcely nosit nektar i do spodnich nastavku? V nejhorsim bych to jeste nejak prevesil a tu mrizku tam dal...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ENDREW: tak ono jen produkci.. ja mam treba vcelstva (3) nejakych 20km od baraku a mit nejaky info bez nutnosti tam co chvili jezdit by nebylo od veci.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KUATO: Je to na delsi debatu a chtelo by to zabrednout hloubeji, ale myslim, ze si rozumime a mame stejny pohled. S tím preslechtenim je to tím na co jsme léta vcely slechtili - bodavost, medny vynos, jarni rozvoj etc. Dovezla se Kranka. Tím jsme vcelam neco prirozenosti vzali, takze jsme si (podle meho nazoru) sami pripravili pudu pro kestika. A stale mu umoznujem nekontrolovatelne sireni "lecenim"

Videl jsem vcelstva ktera prezila po smrti vcelare dlouha leta a zarustala porostem, dokonce tak, ze ani novy majitel pozemku nevedel, ze ho koupil i se vcelama :) uly totalne rozpadly ztrouchnively, ale vcelky si propolisem diry sami spravovali. Takze ano, ze si nedokazi bez cloveka poradit je trochu prehnane a nadnesene.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam