• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    ACIDQA: tak holt ten alkohol dostavej pryc pomalejc a propolis neznicis :))
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOOTCHA: to nevylučuje můj předpoklad, že abych ten alkohol dostala rychle pryč, musím zvýšit teplotu, což mi bude ale zároveň ničit i ten propolis... jestli to chápu správně... nějak se s těma informacema proberu a poperu se s tím, díky :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    HEJSEK23: dobře mi tak! :))
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Vypařování a var[editovat | editovat zdroj]
    Kapaliny se vypařují při každé teplotě. Rychlost vypařování je závislá na tenzi nasycených par a to tak, že s vyšší tenzí nasycených par se rychlost vypařování zvyšuje. Rychlost vypařování tedy roste s teplotou. Pokud tenze nasycených par nad kapalinou dosáhne takové hodnoty, která je rovna tlaku okolního prostředí, začnou se páry nad povrchem kapaliny rozpínat, čímž umožňují rychlejší tvoření nových par, neboť jim uvolňují prostor nad povrchem kapaliny. Takovéto intenzivní vypařování, které probíhá nejen na povrchu, ale také uvnitř kapaliny, se nazývá var. Jedná se skupenskou přeměnu, která za daného tlaku probíhá při konstantní teplotě, tzv. teplotě (bodu) varu. Teplota varu je závislá na tlaku okolního prostředí. Rychlost této skupenské přeměny je závislá na množství tepla přiváděného do vařící se kapaliny.
    Vypařování – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Vypa%C5%99ov%C3%A1n%C3%AD
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    ACIDQA: jestli nechas otevrenou havanu na slunicku tak ano nechal bych te pit jen vodu :)))
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ACIDQA: No jen vodu asi ne, ale výrazně míň alkoholu tam bude. Je to cejtit i na tý masti, že je zezačátku agresivnější a pak míň a míň.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    HEJSEK23: jakože když si nechám otevřenou láhev Havany ve třicetistupňovým vedru, tak za tejden piju jen vodu? To bych byla chemik ještě míň než myslím... (což teda rozhodně nevylučuju :))
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    ACIDQA: taky nejsem chemik ale tech 78stupnu je bod varu ne? odparuje se snad pri normalni teplote
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOOTCHA: no, to se mi nezdá... jsem terapeut a ne chemik, nicméně alkohol se začíná odpařovat okolo 78stupňů, při 60 se odpařuje metanol... takže, když bych ho v tý masti vůbec nechtěla (a že já nechci), tak to musím zahřát na teplotu, při kterým se mi začne ničit ten propolis... každopádně díky za odpovědi, promyslím a vyzkouším víc možností ,)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ZATAMOKO: hodím, jak vyzkouším... mám v hlavě asi tři receptury, do kterých se do konce týdne pustím, tak ti pak napíšu, jak to dopadlo a vítězný recept ,)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ACIDQA: Zadnej problem s tim nemam...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ACIDQA: můžeš se hodit recept na tu mastičku?
    Dělal jsem tinkturu, ale je to strašnej dryák a při lokálním použití se mi udělal vyrážka :)
    Chtěl jsem taky zkusit mastičku resp. přidat tinkturu do konopné či měsíčkové masti.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ACIDQA: nejdřív bys to měla imho zahřát, aby se líh odpařil. To teda dělám taky. Ale tak prostě od oka.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    THEO_PHIL: aha, takže to tam dáváš i s tím lihem? Jak se to pak ale chová na kůži, když ten líh sám o sobě vysušuje??
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já to taky dělám jen tak, že lékařskou vazelínu rozpustim aby se nevařila a pak tam dám tinkturu a míchám. Ale moc se mi to nepropojí. Takže míchám i během vychládání a nejvíc se mi to pak propojí až když se mi to v horku maringotky párkrát přetaví na sluníčku :)
    Ale je to teda voňavá pecka.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ACIDQA: Nezahrejvam. Proste do ty vazeliny tu tinkturu naleju a micham. Ono se to moc nechce spojit, takze to chvili trva. Ale vysledek je paradni, uz nic jinyho nemazeme :-)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    THEO_PHIL: a rozehříváš to ve vodní lázni nebo rovnou všechno dohromady? Cedíš pak přes plátýnko nebo jak? A hlídáš tu teplotu nebo to necháváš jen do rozpuštění a pak to stáhneš? (ptám se jako lama... a trochu lama jsem, tak se tím rovnou omlouvám :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    O vikendu sem stacel med a vzit jim ty plasty byl skoro horor. Parkrat mi zhasnul dymak, takze se mi to protahlo a ve vysledku kolem me litalo tisice vcel a po ometeni byl ramek stejne plnej vcel, jako pred nim. Musel sem vzit par holek i na cestu autem a ometal asi na trech mistech...no, v kvetnu to byla jina prace.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: ono je to taky o tom, kde chcete, aby propolis působil. jestli povrchově nebo hloubkově. proto se řeší, jestli vazelína nebo sádlo :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ACIDQA: Ja to micham s tou vazelinou, da se pouzit i sadlo, ale to pridava sadlovou vuni...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Zpracováváte někdo propolis do mastí? Mám udělanou propolisovou tinkturu (96,4%líh), ale nechci ji přidávat do balzámů a mastí vzhledem k vlastnostem lihu - předpokládám, že bude vysušovat i v masti. Našla jsem postupy, jak surový propolis rozpustit pomocí lékařské vazelíny nebo olivového oleje.
    Když bych ho rozehřívala přímo v nerafinovaném bambuckém máslu a držela teplotu do 50stupňů, bude nějak jedna z přísad trpět/ztrácet na vlastnostech? Rozpustí se propolis? Jak to děláte vy?
    Díky za rady. ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam