• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: jinak vcelarim v polabsky nizine v okoli Mlade boleslavi a vcely stale nosi pyl. Takze snuska stale jede.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: btw tech chyb bylo vic. vyskoky varoadno a vcely se provesili do nej. dva ramky co jsem dal do druhyho nastavku jsem tim padem musel oskrabnout a tim padem jsem je pripravil o dost pilu a medu a plodu :( kterej v ty podveseny casti byl.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    prosim o radu. sletavaji se mi vosy do varoadna. do ulu vcely vosu nepusti, ale kdyz vytahnu podlozku vrhne se na me kolem 20+ vos.vyzobavaji to co na podlozce ulpi. krmim ted testem apifonda a myslim si ze to je tim, protoze s apivitalem jsem o vosu nezavadil. podezrivam to testo ze bylo spatne skladovane protoze je jakoby dvouslozkove. povrch tekuty uvnitr lamajici se.. nekdo napad co s tim? obavam se loupeze, protoze krmim letosni oddelek kteremu jsem minuly tyden roztrhl plod a pridal nastavek s nadeji ze to slideni vos zastavi, ale nestalo se. bojim se ze jsem jim ti zarucil umrznuti ci vykradeni...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG:
    THEO_PHIL:
    KOOTCHA:
    KUATO: No ale už jsou premetene. Otázka je,co ted s nimi. Počkat par dni? Zkusit přidat matku? Vrátit staré plasty? Pokud by teoreticky byly oba uly bezmatecne,jak dlouho vydrží bez matky než dojde kupovana?
    KUATO
    KUATO --- ---
    FAKEQUAKE: jj
    KOOTCHA: zacal jsem zakrmovat hned po poslednim "toceni" (ci presneji sundavani medniku :o) v pulce cervence a kazdy tyden pridam flasku s cukrem, takze simulace snusky..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jestli matky nepřestávaj klást kvůli malý snůšce a včelstvo na to nereaguje snahou o výměnu matky.
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    KUATO: "vetsinu oddelku mi vybraly" ... jakoze je vykradli vcely z ostatnich ulu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: hlavne, letos je divny rok v mnoha ohledech. ja byl ve vcelach o vikendu, v nekolika vcelstvech matecniky (mame konec srpna..), nektere uz vybehle, kladouci matky absentujici.. vetsinu oddelku mi vybraly.. ach ach, pripadam si bezradny. jakobych zacal vcelarit vcera :o)). jako uplne jsem si vzpomel na jednoho stareho dedka "muzes vcelarit padesat let a stejne te ty mrchy s necim prekvapi.."
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mně teda oddělek staví ještě teď jak ďas, protože nemá kam dávat cukr, takže bych tipoval, že v případě nouze by si poradily. Ale teď už by se měly líhnout dlouhověký včely, ne? To sis je asi dost zazdila na zimu i kdyby to teď rozdejchaly. Jestli nemaj zásoby, matka bude míň klást když jí přijmou. Ale tak vim prd. Jen tak odhaduju. Včelařim teprve třetim rokem.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: ona je na to nějaká severská metodika. ale nevím, jak moc ji tady má kdo vyladěnou na naše podmínky.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BEBERA: No ja nevim, me teda prestavaj stavet mezisteny po slunovratu. Ted bych je s tim uz neprudil, pokud to neni nutny...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Ve včelařství se skoro nikdy nedá říci s naprostou jistotou, ale řekl bych že na přemetání je už dost pozdě. Nebo je to alespoň hodně velký risk a obrovský stres pro včely, které už by v tuto chvíli chtěly být zakrmené a nerušeně se připravovat na zimu. A přidávání matky naostro… no, je to ta nejlepší metoda jak přijít o novou matku.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: to může být zbytečně drahý hazard, pokud máte matku kupovanou...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A ještě otázka k matkám. Známý mi tvrdí, že při přidávání matky starou matku v podstatě není ani potřeba dohledávat,že stačí přidat novou a včely samy poznají,že je lepší a starou zabíjí/vyženou. Zkoušel jste to někdo? Funguje to?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Přemetla jsem z ozdravnych duvodu na mezistěny,vím,že je na to dost pozdě,ale podle netu to někteří včelaři s úspěchem dělali ještě koncem srpna. Bohužel v obou úlech včely druhý den visí v hrroznu na stropě,kyblíku s cukerným roztokem si nevšímají a samozřejmě nic nestaví. Nevíte,čím to může být? Dočetla jsem se,že když nestaví, může to být ztrátou matky (nebyly klíckované). Ale zas v obou úlech najednou? To už by byla blbá náhoda. Co teď můžu dělat?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    HEJSEK23: a co jako? Vždyť tam žádná hrůza nebyla. Ty největší průsery alá medová pochoutka ani neprobírali :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HEJSEK23: Sovy do Atén? :)
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    ne ze bych si predtim nekdy koupil med od Vcelpa,ale po shlednuti tohodle ....never!!
    PAD
    PAD --- ---
    Pouzivate nekdo k nateru ulu lneny olej (cisty, nikoliv fermez)? Kolik nateru davate a jak dlouho nechate nater zaschnout? DikY!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam