Jdu opět s problémem a s prosbou o radu. Vyměnila jsem v obou svých úlech na začátku září matky (kvůli zvápenatění plodu v třetím úle). Kontrolovala jsem denně prostor pod česnem, jestli včely nové matky nevyhodí, nic tam nebylo, tak jsem si řekla, že je snad vše v pořádku a že je nechám chvíli klidu. A teď při kontrole jsem zjistila, že ani v jednom úlu není plod. V jednom je i spíš míň včel, málo zásob a na jednom plástu hrboplod. Ty jsou jasně bezmatečné. V druhém úle je spousta včel, ale žádné larvy nebo zavíčkované plody, což už by po měsíci mělo být. Zato jsem našla několik vykousaných matečníků, takže je možné, že včely nepřijaly koupenou matku, vychovaly si vlastní, ale vzhledem k tomu, že teď už nejspíš nikde nenašla žádného trubce, nemůže klást. A nebo teprve začíná klást. Nevím, co teď, tak si jdu pro radu:
1) Co s tím bezmatečným včelstvem? Je nějaká šance, že bych znovu objednala matku a přidala ji? Nebo ty dělnice, co začaly klást vajíčka, zmátly celé včelstvo a to novou matku nepřijme?
2) Co s včelstvem s pravděpodobně neoplodněnou matkou?
Díky