• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    VODOMERKA: Ano, takhle to taky praktikuji, protože nemám v zásobě souše na soušové jadro, když se přidává stavební N. Vyzkoušel jsem bez předlohy, proužek vosku i proužek mezistěny. Pokud tam není nějaká předloha jak mají stavět(soušové jádro) tak se jim musí pomoct. Třeba když přemetávám, tak tam ty proužky mezistěn musí být, jinak by to vystavěly šejdrem. proužek stačí vysoký 1cm.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    ENDREW: Já případné posledni zavíčkované buňky nevyřezával, ale jen odvíčkoval vidličkou. To vyřezávání na zimu bych raději nedělal. Může se stát, ze to včely budou chtít opravit, začnou kvuli tomu víc spotrebovavat zasoby- větší teplo(to vše ke stavbě potřebují) a to může vyprovokovat matku ke kladení. Já se snažím aby včelstva ukončila plodování co nejdříve. K tomu pomůže včasné nakrmení, otevřené dno a neutelený strůpek. Zatepluje se az po vánocích (Metoda popisovaná Sedláčkem který má 1000včelstev-konkrétně článek: Uteplení včelstva není uteplení úlu)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MADFARMERXXX: tak hlavně mezistěny můžeš dát jenom malý proužek. jako na stavební rámek. někdo dokonce jenom natáhne nudli rozehřátýho vosku na loučku. prostě jenom proto, aby včely stavěly na loučkách a ne napříč. taky to funguje výborně. a ušetříš za mezistěny (respektive, samozřejmě za cenu medu)...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    PAD: Ahoj, máš pravdu. Nechtěl jsem se nikoho dotknout a jestli se tak stalo, tak se dotyčným omlouvám. Za svým tvrzením si ale stojím.
    Nejvíc mě dostává tvrzení typu, že kdyby ta možnost byla, tak čšv a lidé z Dolu by na to už dávno přisly! No určitě... Mě jde v první řade o včelky a celkově o přírodu a k té chovám pokoru větší než k lidem.
    Ano vlastní mezistěny je řešení, ale furt těm včelám diktuješ co a jak. Je známo, že některé včely na volném díle staví časem menší dělničinu. Prostě každé včelstvo je jiné... U mě na volném díle včely staví buňky dělničí, trubčí a medové (buňky na med, ty jsou ještě větší, než trubčí) Včely si to perfektně uspořádají podle sebe, tak jak by to měly v přírode a né, že jim nadiktuju všude dělničinu. Ale máš pravdu vlastní mezistěny je dobrý kompromis, pro ty kteří neradi zkoušejí nové věci a je to lepší než aby tam daly koupené.
    A včelařit na med jsem se naučil hned v prvním roce. Nevidím na tom opravdu nic složitého. Teda já jsem si to musel ztížit to bych nebyl já a tak nepoužívám ani M.mřížku, která včely omezuje atd. Jak včelařit na med je popsáno úplně všude a žádná věda to není.

Nechť se včelkám daří!
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    MADFARMERXXX: Jak jsem psal na to osetreni si zatim pockam a denne ted sleduju spad. Jak se s tim vcelky budou vyporadavat sami (jaky maji cistici pud). Nechce se mi jim na zimu roztrhavat plodiste a i to je duvod proc zatim vyckavam. Pred osetrenim prolistuju ramkama smerem k plodisti a pokud plod uvidim, tak ho vyrezu.Zatim se nerodeji deformovany. Ten klestik je tam v teto mire cca 14dni ted uz mozna tri tydny, takze brzy budu videt jestli se rodeji deformoany nebo ne.
    PAD
    PAD --- ---
    MADFARMERXXX: nezlob se, ze jsem takto primy, ale myslim, ze by ti neuskodilo trochu pokory. vcelarit jen na med urcite nezvladne kazdy blbec. mezisteny jsou hnus jen pouze, pokud jsou kupovane - muzes si nechat odlit nebo vyrobit vlastni, atd. za 10 let, pokud tu jeste budem, uvidime, jak jsme se oba pletli (vcelarime stejne dlouho). myslim, ze nikdo nikdy to nebude mit opravdu vychytane. vcely jsou priroda - a kdo ji ma zmaklou na 100%? ledatak v nejakym sovetskym filmu:)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    ENDREW: Čaj, ohledně toho Leoše, zde je odkaz na jeho příspěvek :) http://forum.sanceprovcely.cz/tema-Vcely-bez-zasahu?pid=11865&highlight=b%C3%A1ba#pid11865 Jinak je jasný že lěčí, ale jen KM. U KS je pravda, že zkracuje život, ale né pokud se jedná o sublimaci, ta se může opakovat, ale já jí používám 1x místo varidolu a v létě jen KM když je třeba.
    50 za den to už je špatný. S tím už se něco musí dělat :( Nepozoroval jsi doformované včely, jestli jsi nedonesly s kleštíkem i viry? Mě s v podletí stalo úplně to samé. To nejsilnější včelstvo mi taky vyloupilo nějaké mrzáky a padalo to taky po desítkách až potom po stovkách, tak dostaly myslím na 2x nebo 3x formidol vytaženej z obalu ( byly na několika VN) Teď už je nebudu zatěžovat žádným podzimním ošetřením. Tohle jsou zrovna včely z kterých jsem letos odchoval všechny ostatní a mám je tím pádem na test co vydržej. Jak říká Leoš: Já tam toho kleštíka potřebuji :-D A myslel to tak, že ve včelstvu kde vyhubíme kleštíka na 0 nemůžeme nic selektovat. To dá rozum, včela se musí naučit s kleštíkem žit. Kleštíka se už nikdy nezbavíme.
    Jinak já mám zkušenost s tím jedním podzimním ošetřením varidolem, ale musí být bez plodu, jinak se to musí opakovat, pokud chcčes mít spad 0. takže bud je rozebrat a prohlidnout jeslti jsou bez plodu, nebo pockat az cca do vanoc na pravidelne otepleni a pak stačí ta 1 svědomitá aplikace.

Ted mi vlezla myš do těch zmíněnejch z kterých jsem rozchovával. Myška si vybrala to nejagresivnější včelstvo a dostala céres, našel jsem jí ve dnu, už byla z pulky rozebraná od včel. je čas nasadit mřížky proti hlodavcům
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KUATO: Vím 3 roky jsou prd. Nerad bych tu chytračil. Doufal jsem že tu najdu někoho s podobným názorem, nebo ještě lépe někoho od koho bych mohl čerpat, měnit genetiku atd. Nezlobte se, ale vy to asi nebudete.
    O šlechtění na varroa rezistenci se snaží více lidí než jen pár bláznů, a výsledky jsou u nás i ve světě. Problém je naše veterinární vyhláška a tak spoustu lidí o tom mlčí a mají strach mluvit. Někteří ale o tom mluví otevřeně a je jich furt víc a víc např. lidi okolo PSNV, Martin kobliha.
    Co se týče mých znalostí a zkušeností tak si troufám tvrdit, že jich mám víc za 3 roky, než někteří za 10. Včelařím 3 celé sezóny, začínal jsem na silných kmenových včelstev, souše jsem do začatku měl a neustále jsem něco zkoušel. Takže jo něco už jsem si vyzkoušel. Na svých neléčených pozorovacích včelstvec jsem za jednu sezónu vyzkoušel tradiční metodu, tak jak se popisuje všude, svatojánskou metodiku a rašovskou. Loni jsem narazil na stránky Leoše D. a začal aplikovat jeho způsob ošetřování. Porovnával jsem sublimaci kys.š. s varidolem dále pro spestření u mě vypukla silná alergická rakce, skončil jsem v nemocnici. Teď k nim zase chodím v trenýrkách, žádný skafandr. Je po alergii a to protože jsem u nich byl každý den pro žihadlo a nehodlal jsem s tím seknout. Letos jsem zkoušel dál. Přemetání, výběr plemenného materiálu, chov matek několika způsoby, experimentuji s volnou stavbou, například nejsilnější loňský oddělek vystavěl skoro 4vysoké nástavky nového díla, tedy cca 44 plástů a BEZ MEZISTĚN!(letos na jaře začínaly na 9ti) a to jsem z nich udělal 3 oddělky. Hned od začátku jedu volnou stavbu. Mezistěny jsou hnus to se už všeobecně ví. Samozřejmě jsem pochopil, že bez léčiv to nejde. Loni na podzim jsem všech 12 oddělků celé rozebral na nepřítomnost plodu a teprvé potom přeléčil(tak jak to v původní metodice při zavlečení varroa bylo, ale včelaři byli lajdáci a byli líný to rozebírat, nebo izolovat matky a léčili tam kde byl plod, tak se postupně začalo přidávat další ošetření a další) a tím pádem máme jen foretické roztoče a stačí jedno ošetření(varidol, a nebo ja volím štavelku) a netrápím včely 3ma nařízenýma a zbytečnýma chemoterapiema kord když vím, že po varidolu zůstavají rezudia ve vosku a pak velké procento trubců je neplodných. Poločas rozpadu u varidolu je tuším 30 let. Teď vím že už je nemusím ani rozebírat na podzim a rušit. Stačí změřit teplotu chumáče a vím hned jestli plodujou, nebo ne. Tak jednoduché to je. To my lidé furt hledáme jen nějaké složitosti.
    Ono je to totiž něco jiného včelařit jen na med, to zvládne každý blbec...
    Co vaše včelky? Používáte alternativní metody ošetření, nebo na to není čas a jedete to tak jako valná většina oveček čsv? mezistěny nasáklé reziduy a říznuté parafínem, gabon, nátěry plodu, 3x fumigace, nedej bože aerosol? Určitě po 14 letech včelaření jste vyzkoušel mnohem více než já ve zkratce za 3 roky a máte se se mnou o co podělit. Bohužel ale podle vaší reakce si myslím pravý opak. Už jen to tvrzení ohledně KM a dále, že jedna pani povídala že neléčené včelstvo přežije max2-3 roky. Já jsem si to vyzkoušel a tvrdím to co většína... Dřív to možná byly 3 roky, ale to je ono. Teď už to ani ty 2-3 roky nedaj. Velky rozdíl je samozřejmě volně žijící včelstvo a včelstvo v ůle po kterém chceme med. To se nedá srovnávat, ale to určitě víte.
    KM je zatím vro včely i pro včelaře nejšetrnější. Na tom se taky shoduje většina zkušených. Taková ta tvrzení, ze je to takovej dryák, že může zabít matku jsou zavádějící. Ano 85%kys. obsažená v formidolu může poškodil 1letou matku, tam se doporučuje použít jen 65%kyselinu a pak poškození nehrozí. Takže zase jedna paní povídala. Já opět můžu uvést osobní zkušenost. I ten formidol se dá použít na letošní matku, ale musí se přelepit 2-3 otvory a prodloužit odpar. Matka neutrpěla žádnou ůjmu(Způsob doporučovaný Zdeňkem Klímou). Jednalo se o včelstvo, které trpělo zvápenatěním plodu. Nejdříve jsem vyměnil matku, tentokrát to byla nějaká volně spářená co jsme dostaly od naší zoo. Kdyby byla prošlechtěná na čistíci pud jako třeba Vigor, tak by měla výměna stačit. Nestačila a tak jsem aplikoval formidol40 s 85%kys na oddělek na 8mi plastech 39x24 , matka bez újmy a po zvápenatění ani stopy.
    Víte včelařením se chci živit, mám čas i chuť se tomu věnovat od rána do večera a tak taky činím, ani alergie na bodnutí mě nezastaví a řeci, že něco nejde už vůbec ne. už jsem investoval nemalé peníze, takže je jasné, že nehodlám o vše přijít neuváženým bond testem a potřebuji taky aby se mi něco vrátilo. Jde to i jinak než ty včely nechat svému osudu. Už jsem uvedl variantu s celoročním monitoringem a výměnou matek třeba pomocí oddělku.
    Sám vidím podobný přístup na schůzi u těch starých včelařů, kteří nehodlají nic měnit, nikdy nic pořádně nevyzkoušely jen předseda a čsv je pro ně něco jako bůh a co řeknou to platí. Naštěstí máme předsedu jakštakš v pohodě a čsv už zavrhl, teď po těch skandálech s medem a včelpem se na to chce už vysrat úplně a chce to přenechat mě, jako nejmladšímu a nejaktivnějšímu členovy. Já jim na to seru taky. Už takhle mám černé svědomí z toho že jsem ve svazu
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    PAD: Sorry to bylo na Kocoura, ale ten se o KM taky nezminuje, tak nahradte KM Gabonem a snad uz to dava smysl....
    Asi uz jsem kecal z hladu.
    PAD
    PAD --- ---
    ENDREW: nevim, jestli tohle bylo skutecne me. ja KM vubec nepouzivam. zkousel jsem to a videl jsem, jak to ty vcely nemaji rady, jak je to rusi a trapi, jak to smrdi. KS mi prijde setrnejsi.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    MADFARMERXXX: Cau fandim ti, akorat doplnim ze ani Leos nema zazracna vcelstva. Nevim kde jsi vzal ze neleci, leci, protoze bez toho se bohuzel dnes uz neobejdes.
    Ja mel do nedavna letosni oddelky bez klestika, ale ted mi ty mrsky maly vyloupili oslabeny vcelstvo kdesi v okoli a protoze uz je zima na nasezeni KM (KS nechci, pry zkracuje vcelam zivot) nezbyva nez pouzit Varidol. Pred 14 dny spad 0 vcera jsem napocital za den 50ks :( Obavam se, ze kdybych nenasadil chemii zpusobim akorat kalamitu v okoli. Varidol se chystam pouzit tak za 14 dnu a do te doby budu pozorovat spad, pokud bude za 14 dni nizky budu mit nadeji na dobry cistici pud a ze se pokouseji se klestika ktereho maji ze sousedstvi zbavit. Presto min jedno osetreni jim dam.
    Radost z toho nemam, ale neleceni dle me v tomto pripade neni cesta. (podytykam ze se jedna o pripad silne napadeneho vcelstva, ktere nemelo s klestikam doposud problem)
    Neco jineho je preventivni leceni, tam je to dle me blbost.

PAD: V tvym pripade bych se rozhodoval dle sveho selskeho rozumu, bud mas hodne napadane vcelstva a pak lecit ano. Nebo jsi s KM dosahl hladiny rovnovahy (zamerne nepisu bez klestika, protoze bez neni podle me zadne vcelstvo) a dalsi leceni neni treba. Taky si nelupnu antibiotika, kdyz mi nic neni.
    PAD
    PAD --- ---
    PAD: pro vyvazenost jeste dodam, ze i kdyz se zda byt KS mene agresivni na vcely, tak na druhe strane muze byt nebezpecna pri vaporizaci pro cloveka. nesmis se toho nadychat. staci dodrzovat common sense zasady jako: pred aplikaci utesnit ul, poodejit pri vaporizaci proti vetru od ulu a pripadne si poridit masku s filtrem na organicke kyseliny. potkal jsem lidi, kteri takhle osetruji desitky/stovky vcelstev ...
    PAD
    PAD --- ---
    KOCOURR: zatim vcelarim jen kratce (3. rokem), tak to ber s rezervou, ale zatim mi funguje leceni kyselinou stavelovou vaporizaci. KM ani zadnou dalsi chemii nepouzivam. snazim se ale delat oddelky, obcas vyrezu trubce a sleduju spad. kdyz je vetsi, tak je odblesim stavelkou. pokud je spad velky, tak pokracuju jeste 2x na celem stanovisti vzdy po 5-ti dnech. v bezplodovem obdobi odblesuju jen jednou. v unoru je pak spad minimalni nebo zadny. zatim to funguje, ale uvidime az po par letech. KS ma tu vyhodu, ze narozdil od KM se nezda byt tak agresivni vuci vcelam a nezanechava rezidua v medu. aplikace vaporizaci se zda byt mene toxicka pro vceli nez pokap stavelkou, takze se da pouzit i opakovane - http://scientificbeekeeping.com/oxalic-acid-heat-vaporization-and-other-methods-part-2-of-2-parts/ . jak uz jsem ale psal, delam to tak jen 3 roky, takze az cas ukaze, jestli to opravdu funguje dobre.

mmch, mate nekdo zkusenosti s glycerinovymi papirky napustenymi KS? pry je to dobra alternativa KM pro podletni osetreni...
    KUATO
    KUATO --- ---
    MADFARMERXXX: na jednu stranu se mi hrozne libi ten drajv, se kterym se novopeceny zajemce o cokoliv noveho vrha s nadsenim do sveta a sveho dila, na druhou stranu - opravdu si myslis, ze vsech tech 50k vcelaru co jsou v CR a miliony ve svete s par vyjimkama jsou neschopni idioti? myslis, ze spoustu lidi vcetne chovatelu matek, pro ktere je vcelareni milovany obor po desitky let nestravilo leta pokusama, ktere jiste prinesly zajimave vysledky ruzneho typu, ale ne jednoduchou a ucinnou metodu jak se zbavit VD.. tvoje tri roky je proti tomu naproste nic - jenom z toho bys mel byt pokornejsi (cti opatrneji formulovat, abys zbytecne nevypadal jako debil). realita je takova, ze zatim prakticky NIC nevis, nic jsi skoro sam experimentalne nevyzkousel, precetl sis par frazi a ty se ti libi, tak je hlasas.. no super, ale pribrzdi, az budes mit sam nejake vysledky. vysledky, ktere bude mozne experimentalne overit..

to s tema trema nebo deseti procentama - imho jsou to spis reci, neverim tomu, ze se delalo dost siroke testovani, ktere by to mohlo potvrdit. jenom extra teplejsi nebo chladnejsi roky, s tim mohou pohnout. tolik vcelstev imho malokdo obetuje aby "poctive" zjistil co uz vlastne vi - vcely padnou. kdo na to ma srdce? co pamatuju (ale ja vcelarim jenom nejakych 14 let), tak mi rikavali, ze nelecene vcely prezijou max. dva tri roky.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: no tak tezko rict, co ti doporucit. bud svuj a nenech si radit starym chujem, ktery to dela jenom tricet let..

btw, osobne jsem na slovo "chemie" alergicky. vetsina lidi ho totiz vyuziva neuveritelne kretensky - "chemickou cestou vyrobene leky jsou totiz fuj", nevim proc nejprejdou na ciste prirodni latky - jakoby prirodni jed typu arzen nebo odvar z omeje byl horsi nez jedy chemicke. btw. kdyby mel varidol, ktery se pouziva u fumigace stejne vedlejsich efektu jako "cista a zdrava kyselina mravenci" - tedy, ze te stipou oci, jenom to vezmes pomalu do ruky (coz je ostatne duvod, proc ja osobne KM nepouzivam, protoze se mi prici vrazit jim do plodiste - do nejcitlivejsiho mista toho vcelstva neco takoveho - alternativa poradneho kopance s rozbehem do kouli), ze to zabije spoustu mladusek, ze kvuli KM obcas zabijou vcely matku..tak by ho davno zakazali.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, o víkendu mi svazový léčitel doručil Varidol na fumigaci, po Gabonu je to další chemka co bych měl nacpat do úlu...jaký je Váš názor na fumigaci? "Poctivě" aplikujete nebo zkoušíte alternativně léčení nechat na včelách nebo něco mezi? Moc se mi nelíbí cpát do úlu tolik chemie, zároveň mám strach, aby mi včely přes zimu nepadly. Budu rád za postřehy a zkušenosti zkušenějších, díky
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    LINKOS: Zbylá 3 včelstva se rozchovají na původní počet, ale dá se to samozřejme i méně násilně aniž by jsme musely přijít o 97%. Stačí dělat celoročně monitoring a ty včelstva co na to nemají, tak se jim jednoduše vymění matka a nic se sířit ani nechat padnout nemusí. Když se nová matka neosvědčí, vyměníme znova a tak dále.

Čím větší máme počet včelstev, tím větší máme možnost ovlivnit genetiku v našem okolí. Dále tomu hodně napomáhá volná stavba kde je více trubců, než ve včelstev na mezistěnách a pak jsou ještě vyloženě trubčí včelstva, ale nejspolehlivější je asi večerní páření, tam máme skoro jistotu, že se matky spáří na našem stanovišti.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MADFARMERXXX: kdyz pripustim,ze mi nevadi,ze by ze sta vcelstev byli jen tri,jak zamezit tomu,ze kralovne nepobere z okolnich vcelstev "oslabene" geny a preziji i dalsi rok...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    BEBERA: Doporučuji spojit s jiným včelstvem kde je oplozená matka. Tam kde už kladou trubčice nemá cenu přidávat matku. Ted je ideální doba na měnění matek pomocí oddělku. Můžete spojit i naostro bez novinového papíru,jen se dopořučuje trochu postříkat rozprašovačem s vodou a troškou slivovice, aby se neutralizovaly rozdílné feromonové pachy obou včelstev
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Zdravím všechny alternativce a ty pro které jsou na prvním místě včely a pak teprve med.
    Včely mám 3. sezónu. Letos jsem se naučil chovat matky a navýšil počet na více jak 40 včelstev a plánuji rozšiřovat dál. Snažím se včelařit alternativně. Včelky staví volnou stavbu bez mezistěn - uzavřený koloběh vosku. Léčiva co nejméně a pokud možno jen organické kyseliny.
    První rok(2015) jsem to nechal na včelách, což byl samozřejmě dosti neuvážený krok. O všechny 3 jsem příští sezónu přišel. Neléčená včelstva většinou kolabují další rok v podletí. Ten samý rok(2016) jsem koupil asi12 oddělků, z kterých jsem letos rozchoval dalších asi 35. Nalarvil jsem z toho nejsilnějšího a nejagresivnějšího včelstva. Záměrně jsem upustil od šlechtění na mírnost( Některá zbastardizovaná včelstva s f1 matkamy se prý neubrání ani vosám.) Ted už vím že bond test na 3 včestev byla pěkná blbost :-) ale to bylo spíš mojí neznalostí...Momentálně se mluví o 3% odolnosti všech námi chovaných včelstev. Tedy že 3 včelstva ze 100 přežijí bez zásahu včelaře. To je žalostně málo. Před pár lety to bylo prý 10%. To znamená že moc času nám nezbývá k tomu aby jsme našly ty 3% a dál je rozchovávaly. Kdyby se to hned v začátku zavlečení varoa destructor nechalo na včelách, tak máme dnes po problému. Příroda by to vyřešila za nás. Nyní je to tak, že místo aby jsme šlechtily včely přirozeně odolné kleštíkovy, tak šlechtíme kleštíka, ale teď se ke kleštíkovy přidávají viry a začíná to být ještě zajímavější. Např. nejznámější vir doprovázející varroázu DWV-virus deformovaných křídel, včely se líhnou zdeformované a bez křídel. Teď v americe objevily nový virus spojený s kleštíkem - Varroa Destructor Virus https://beeinformed.org/2017/10/10/varroa-destructor-virus-1-its-here/.

Koho to zajímá, tak doporučuji prostudovat stránky Leoše Dvorského, který prý má včelstva, která po generace nejsou léčena.
    Včelí eko-dvůr
    http://dvorsky.leos.sweb.cz/
    Na včelařském fóru šance pro včely jsem našel příspěvky, že Leoš občas někomu daruje, nebo prodá Matku. Nemá tu někdo z Vás včely od pana Leoše? :) Máte někdo nějaké zkušenosti s neléčenými a přirozeně odolnýmy včelstvy?

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam