Zdravím všechny alternativce a ty pro které jsou na prvním místě včely a pak teprve med.
Včely mám 3. sezónu. Letos jsem se naučil chovat matky a navýšil počet na více jak 40 včelstev a plánuji rozšiřovat dál. Snažím se včelařit alternativně. Včelky staví volnou stavbu bez mezistěn - uzavřený koloběh vosku. Léčiva co nejméně a pokud možno jen organické kyseliny.
První rok(2015) jsem to nechal na včelách, což byl samozřejmě dosti neuvážený krok. O všechny 3 jsem příští sezónu přišel. Neléčená včelstva většinou kolabují další rok v podletí. Ten samý rok(2016) jsem koupil asi12 oddělků, z kterých jsem letos rozchoval dalších asi 35. Nalarvil jsem z toho nejsilnějšího a nejagresivnějšího včelstva. Záměrně jsem upustil od šlechtění na mírnost( Některá zbastardizovaná včelstva s f1 matkamy se prý neubrání ani vosám.) Ted už vím že bond test na 3 včestev byla pěkná blbost :-) ale to bylo spíš mojí neznalostí...Momentálně se mluví o 3% odolnosti všech námi chovaných včelstev. Tedy že 3 včelstva ze 100 přežijí bez zásahu včelaře. To je žalostně málo. Před pár lety to bylo prý 10%. To znamená že moc času nám nezbývá k tomu aby jsme našly ty 3% a dál je rozchovávaly. Kdyby se to hned v začátku zavlečení varoa destructor nechalo na včelách, tak máme dnes po problému. Příroda by to vyřešila za nás. Nyní je to tak, že místo aby jsme šlechtily včely přirozeně odolné kleštíkovy, tak šlechtíme kleštíka, ale teď se ke kleštíkovy přidávají viry a začíná to být ještě zajímavější. Např. nejznámější vir doprovázející varroázu DWV-virus deformovaných křídel, včely se líhnou zdeformované a bez křídel. Teď v americe objevily nový virus spojený s kleštíkem - Varroa Destructor Virus
https://beeinformed.org/2017/10/10/varroa-destructor-virus-1-its-here/.
Koho to zajímá, tak doporučuji prostudovat stránky Leoše Dvorského, který prý má včelstva, která po generace nejsou léčena.
Včelí eko-dvůr
http://dvorsky.leos.sweb.cz/
Na včelařském fóru šance pro včely jsem našel příspěvky, že Leoš občas někomu daruje, nebo prodá Matku. Nemá tu někdo z Vás včely od pana Leoše? :) Máte někdo nějaké zkušenosti s neléčenými a přirozeně odolnýmy včelstvy?