KUATO: Vím 3 roky jsou prd. Nerad bych tu chytračil. Doufal jsem že tu najdu někoho s podobným názorem, nebo ještě lépe někoho od koho bych mohl čerpat, měnit genetiku atd. Nezlobte se, ale vy to asi nebudete.
O šlechtění na varroa rezistenci se snaží více lidí než jen pár bláznů, a výsledky jsou u nás i ve světě. Problém je naše veterinární vyhláška a tak spoustu lidí o tom mlčí a mají strach mluvit. Někteří ale o tom mluví otevřeně a je jich furt víc a víc např. lidi okolo PSNV, Martin kobliha.
Co se týče mých znalostí a zkušeností tak si troufám tvrdit, že jich mám víc za 3 roky, než někteří za 10. Včelařím 3 celé sezóny, začínal jsem na silných kmenových včelstev, souše jsem do začatku měl a neustále jsem něco zkoušel. Takže jo něco už jsem si vyzkoušel. Na svých neléčených pozorovacích včelstvec jsem za jednu sezónu vyzkoušel tradiční metodu, tak jak se popisuje všude, svatojánskou metodiku a rašovskou. Loni jsem narazil na stránky Leoše D. a začal aplikovat jeho způsob ošetřování. Porovnával jsem sublimaci kys.š. s varidolem dále pro spestření u mě vypukla silná alergická rakce, skončil jsem v nemocnici. Teď k nim zase chodím v trenýrkách, žádný skafandr. Je po alergii a to protože jsem u nich byl každý den pro žihadlo a nehodlal jsem s tím seknout. Letos jsem zkoušel dál. Přemetání, výběr plemenného materiálu, chov matek několika způsoby, experimentuji s volnou stavbou, například nejsilnější loňský oddělek vystavěl skoro 4vysoké nástavky nového díla, tedy cca 44 plástů a BEZ MEZISTĚN!(letos na jaře začínaly na 9ti) a to jsem z nich udělal 3 oddělky. Hned od začátku jedu volnou stavbu. Mezistěny jsou hnus to se už všeobecně ví. Samozřejmě jsem pochopil, že bez léčiv to nejde. Loni na podzim jsem všech 12 oddělků celé rozebral na nepřítomnost plodu a teprvé potom přeléčil(tak jak to v původní metodice při zavlečení varroa bylo, ale včelaři byli lajdáci a byli líný to rozebírat, nebo izolovat matky a léčili tam kde byl plod, tak se postupně začalo přidávat další ošetření a další) a tím pádem máme jen foretické roztoče a stačí jedno ošetření(varidol, a nebo ja volím štavelku) a netrápím včely 3ma nařízenýma a zbytečnýma chemoterapiema kord když vím, že po varidolu zůstavají rezudia ve vosku a pak velké procento trubců je neplodných. Poločas rozpadu u varidolu je tuším 30 let. Teď vím že už je nemusím ani rozebírat na podzim a rušit. Stačí změřit teplotu chumáče a vím hned jestli plodujou, nebo ne. Tak jednoduché to je. To my lidé furt hledáme jen nějaké složitosti.
Ono je to totiž něco jiného včelařit jen na med, to zvládne každý blbec...
Co vaše včelky? Používáte alternativní metody ošetření, nebo na to není čas a jedete to tak jako valná většina oveček čsv? mezistěny nasáklé reziduy a říznuté parafínem, gabon, nátěry plodu, 3x fumigace, nedej bože aerosol? Určitě po 14 letech včelaření jste vyzkoušel mnohem více než já ve zkratce za 3 roky a máte se se mnou o co podělit. Bohužel ale podle vaší reakce si myslím pravý opak. Už jen to tvrzení ohledně KM a dále, že jedna pani povídala že neléčené včelstvo přežije max2-3 roky. Já jsem si to vyzkoušel a tvrdím to co většína... Dřív to možná byly 3 roky, ale to je ono. Teď už to ani ty 2-3 roky nedaj. Velky rozdíl je samozřejmě volně žijící včelstvo a včelstvo v ůle po kterém chceme med. To se nedá srovnávat, ale to určitě víte.
KM je zatím vro včely i pro včelaře nejšetrnější. Na tom se taky shoduje většina zkušených. Taková ta tvrzení, ze je to takovej dryák, že může zabít matku jsou zavádějící. Ano 85%kys. obsažená v formidolu může poškodil 1letou matku, tam se doporučuje použít jen 65%kyselinu a pak poškození nehrozí. Takže zase jedna paní povídala. Já opět můžu uvést osobní zkušenost. I ten formidol se dá použít na letošní matku, ale musí se přelepit 2-3 otvory a prodloužit odpar. Matka neutrpěla žádnou ůjmu(Způsob doporučovaný Zdeňkem Klímou). Jednalo se o včelstvo, které trpělo zvápenatěním plodu. Nejdříve jsem vyměnil matku, tentokrát to byla nějaká volně spářená co jsme dostaly od naší zoo. Kdyby byla prošlechtěná na čistíci pud jako třeba Vigor, tak by měla výměna stačit. Nestačila a tak jsem aplikoval formidol40 s 85%kys na oddělek na 8mi plastech 39x24 , matka bez újmy a po zvápenatění ani stopy.
Víte včelařením se chci živit, mám čas i chuť se tomu věnovat od rána do večera a tak taky činím, ani alergie na bodnutí mě nezastaví a řeci, že něco nejde už vůbec ne. už jsem investoval nemalé peníze, takže je jasné, že nehodlám o vše přijít neuváženým bond testem a potřebuji taky aby se mi něco vrátilo. Jde to i jinak než ty včely nechat svému osudu. Už jsem uvedl variantu s celoročním monitoringem a výměnou matek třeba pomocí oddělku.
Sám vidím podobný přístup na schůzi u těch starých včelařů, kteří nehodlají nic měnit, nikdy nic pořádně nevyzkoušely jen předseda a čsv je pro ně něco jako bůh a co řeknou to platí. Naštěstí máme předsedu jakštakš v pohodě a čsv už zavrhl, teď po těch skandálech s medem a včelpem se na to chce už vysrat úplně a chce to přenechat mě, jako nejmladšímu a nejaktivnějšímu členovy. Já jim na to seru taky. Už takhle mám černé svědomí z toho že jsem ve svazu