ENDREW: Čaj, ohledně toho Leoše, zde je odkaz na jeho příspěvek :)
http://forum.sanceprovcely.cz/tema-Vcely-bez-zasahu?pid=11865&highlight=b%C3%A1ba#pid11865 Jinak je jasný že lěčí, ale jen KM. U KS je pravda, že zkracuje život, ale né pokud se jedná o sublimaci, ta se může opakovat, ale já jí používám 1x místo varidolu a v létě jen KM když je třeba.
50 za den to už je špatný. S tím už se něco musí dělat :( Nepozoroval jsi doformované včely, jestli jsi nedonesly s kleštíkem i viry? Mě s v podletí stalo úplně to samé. To nejsilnější včelstvo mi taky vyloupilo nějaké mrzáky a padalo to taky po desítkách až potom po stovkách, tak dostaly myslím na 2x nebo 3x formidol vytaženej z obalu ( byly na několika VN) Teď už je nebudu zatěžovat žádným podzimním ošetřením. Tohle jsou zrovna včely z kterých jsem letos odchoval všechny ostatní a mám je tím pádem na test co vydržej. Jak říká Leoš: Já tam toho kleštíka potřebuji :-D A myslel to tak, že ve včelstvu kde vyhubíme kleštíka na 0 nemůžeme nic selektovat. To dá rozum, včela se musí naučit s kleštíkem žit. Kleštíka se už nikdy nezbavíme.
Jinak já mám zkušenost s tím jedním podzimním ošetřením varidolem, ale musí být bez plodu, jinak se to musí opakovat, pokud chcčes mít spad 0. takže bud je rozebrat a prohlidnout jeslti jsou bez plodu, nebo pockat az cca do vanoc na pravidelne otepleni a pak stačí ta 1 svědomitá aplikace.
Ted mi vlezla myš do těch zmíněnejch z kterých jsem rozchovával. Myška si vybrala to nejagresivnější včelstvo a dostala céres, našel jsem jí ve dnu, už byla z pulky rozebraná od včel. je čas nasadit mřížky proti hlodavcům