• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Stříkačka se mi roztekla... Z horni loučky mám udělanej mustr, abych ten proužek lípnul přesně do prostřed. Na kempingovém PB vařiči si rozehřeju vosk a lžičkou ten proužek zaleju z obou stran. Proužky musí být nařezané hezky rovně. K tomu mi posloužilo pravítko a kráječ na pizzu, který po každém řezu namáčím do horké vody. Řezu 3 mezistěny najednou. Udělám dyštak foto... Tenhe postup mi zatím vychazí nejlépe. Už jsem takhle udělal přes 2000 rámečků a zatím je to best... Proužek vosku ze stříkačky na horní loučce mi moc nefungoval.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    BRUKEV: Nic složitého v tom nehledej :) Pokud to chceš mít pěkný, tak potřebujou nějakou předlohu. Já jim dávám 1cm proužek mezistěny přes celou horní loučku a to funguje dobře. Z jedný mezistěny mám proužky na 2 N. Tu zkosenou horní loučku jsem nezkoušel.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MADFARMERXXX: na to sanceprovcely.cz mrknu Momentálně dostudovávám něco o volné stavbě, tak snad tam bude i něco jiného, než na klasickém včelforu.
    Letos jsem jel volnou stavbu a místy teda včelky stavily zajímavé tvary. Tak uvidíme na jaře, jak se jim podařilo přezimovat a jak půjde rozšiřování.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Děláte někdo medovinu ala šampaňské?
    Nedávno jsem u známého v Rakousko ochutnal 3+letou a byla naprosto famózní. Říkal, že zrání trvá minimálně 2-3 roky.
    Chystám se tam na výzvědy, tak sháním informace z dalších zdrojů. Čím víc budu připraven, tím líp :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    MADFARMERXXX: Taky nechavam letos jedny vcely pokusne na medu...a zaroven bez Varidolu...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MADFARMERXXX: pod MK jasně. buď nízké rámky s mezistěnama, nebo i samotné. na rozšiřováním si tak nějak hlídám třešeň ptačí + aby měli MK zase plnou (jarního medu). Rozdíl ve spotřebě jsem neřešil. každopádně výhoda je, že nemám v úlu žádný cukr a můžu vytočit cokoliv (nepíšu všechno!) :).
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    VODOMERKA: Tak to je super. Já letos poprvé zimuji některá včelstva jen na medu. Jinak všem ostatním jsem nechal po posledním medobraní cca 10kg medu + jsem dokrmil 36litru cukrového roztoku, takže u ostatních včelstvech sem tu komoru vybudoval pomocí cukru. Jsem na to příští rok zvědavej...

Měl bych pár otázek :)
    Když nemáš souše, rozšiřuješ pod mednou komoru? Kdy provádíš první rozšíření prostoru? L.D. dává první stavební nástavky už zacátkem dubna. Pozoroval jsi menší spotřebu zásob o 1/3 - 1/4?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MADFARMERXXX: nechávám celoročně mednou komoru, bez dokrmování. za 5 let mi vždycky vyzimovala všechna včelstva (byť jich není moc - 5-6).
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Aktuální.. http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/Jak%20d%C3%BDch%C3%A1%20v%C4%8Delstvo.pdf

Necháváte folii na zimu? Tam kde mám otevřená dna, nechávám a tam kde mám pevná dna bez větrání dávám místo folie plachetku a na to nízký prázdny nástavek.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Sršeň asijská dobývá Evropu, u nás může ničit včelstva do čtyř let - iDNES.cz
    https://hobby.idnes.cz/...invazni-druhy-f4p-/hobby-mazlicci.aspx?c=A181025_130736_hobby-mazlicci_bma
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Dropbox - kupredu_do_minulosti--22_09_2015_1830--vcelstva_krmena_medem_spotrebuji_o_tretinu_mene_zasob_a_jsou_mnohem_vitalnejsi_nez_kd.mp3
    https://www.dropbox.com/..._spotrebuji_o_tretinu_mene_zasob_a_jsou_mnohem_vitalnejsi_nez_kd.mp3?dl=0
    Rozhovor s Leošem Dvorským v pořadu Kupředu do minulosti
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: jo, tímhle stylem to dává i smysl
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOOTCHA: vyrábím spoustu kosmetiky, vosk na kůži, vosk na vousy... ale z jiného ranku, z vosku kromě svíček můžeš vyrobit třeba vánoční ozdoby, dětem barevný voskovky, hodně moderní jsou teď voskovaná plátýnka na potraviny..,

Jestli se neptáš jen na vosk, tak naši kamarádi rádi dostávájí propolisovou tinkturu, šlehaná másla s propolisem/medem, medovou kosmetiku, ořechy naložené v medu, víčkovici...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Za tyhle peníze to jsou inseminované matky. Profik si koupi 1 inseminku a z ni odchova desítky či stovky kraloven F1 ať už pro svojí potřebu, nebo na prodej. Pokud zabrouzdas po netu, tak najdes prodávat i ty F1 tj. dcera po inseminované M a tam se cena pohybuje v řádech stokorun, většinou kolem 300-400. Ty inseminky se kupujou jen v případě, že si chceš odchovat svoje F1. Dám příklad. Potřebuješ vyměnit 100 matek, tak místo toho aby jsi koupil 100x F1 matku jednu za 300, tak koupíš inseminku za 2 tácy a od ní si odchováš dcery a ušetříš majland...
    Já upřednostňuju místní genetiku, ale to neznamená, že tu nemám jiné matky na zkoušku. Testuji Junky a Cimalky. Mimochodem jedna Junka F1 stála litra, ale to je extrém.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: ČSV a dotace, čím víc do toho člověk proniká, tím víc penězovodů najde :-)

ad Buckfast - já našel ceny tuším od cca 75 EUR do několika set EUR, to se nemůže vyplatit ani profíkům, leda nějakým bohatým hobby včelařům ... to by musel být efekt mnohonásobný
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Ten zákon je blbě napsaný. S dovolením jsem zkopíroval text od Jiřího Matla: Mimochodem: Jde o prachy. Evropské dotace dotují uznaná chovatelská sdružení některých plemen. Vznikl strach, že by mohl někdo ukousnout z koláče. Proto bylo třeba institucionalizovat kraňku, na kterou má registraci Uznané chovatelské sdružení včely kraňské, jež je vlastně synonymem pro ČSV. Je to jen o penězích, ale nikoli malých, točí se tam miliony. Viz třeba dotace na chov matek....

Prostě vše je o penězích a dotacích. Jednoduše můžeme chovat co chceme a nikdo nám to zakázat nemůže.

Já buckfastu vyzkoušenou nemám, takže nemůžu poreferovat, ale co jsem četl žádný extra rozdíl tam není. Na čem se chovatelé Buckfastek většinou shodují je, že víc plodují a mají větší spotřebu zásob. Už kvůli tomu bych nechtěl buckfast. Víc plodu rovná se víc kleštíka. Radši budu chovat včely co ukončí plodování co nejdříve.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: Já právě někde četl, že včelu tmavou můžou chovat jen pro výzkumné účely, a že víceméně je povolená právě jenom kraňka.

Buckfast je taky zajímavý - opravdu je to tak super ? Koukal jsem ze zvědavosti na ceny matek a to je něco teda.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Můžeme chovat co chceme... Akorát dotaci na matky dostanou jen registrované chovy co mají ´čisté´kraňky. Proto třeba ty v Dolních Křečanech ani matky neprodáváj, protože se jim to nevyplatí. V Moderním Včelařovi je každou chvíli inzerát na matky plemene Buckfast a dokonce celé předchozí čislo bylo věnováno tomuto plemenu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: já myslel, že je oficiálně zakázáno chovat včelu tmavou - počítám, že to mají nějak ošetřené ????
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam